lördag 31 december 2011

fredag 30 december 2011

David Oddsson, Morgunbladets redaktör i en tv-intervju hos ÍNN

David Oddsson, Morgunbladets redaktör, tidigare
statsminister och Riksbankschef på Island
I en intervju hos den isländska tv-stationen ÍNN ger David Oddsson, redaktör Morgunbladet, sin syn på händelserna år 2011 och tiden efter bankhaveriet på Island 2008.

"Konstitutionsrådet" olagligt

David Oddsson jämför isländska regeringens åsidosättande av Högsta Domstolens ogiltigförklarande av valet till det s.k. "konstitutionsrådet"vid liknande tidigare beslut i Argentina som tärde på rikets statsskick och undergrävde moralen hos invånarna och deras förtroende för domstolar, lagar och styrande ledamöter. Islands regering struntade blankt i Högsta Domstolens beslut och tillsatte rådet med samma personer och framröstades i valet trots att valet dömdes olagligt och ogiltigförklarades. David menar att rådets medlemmar gjort sig oförmögna att presentera ändringsförslag på landets konstitution när de själva valt att gå med på att förbigå Högsta Domstolens beslut. David Oddsson pekade även på orimligheten i att "rådet" förespråkar ett annat sätt än Islands konstitution föreskriver vid ändringar av konstitutionen, - nämligen en godkänd lag från Alltingi som måste ratificeras av ett nytt Alltingi med allmänna val emellan. Hela förfarandet med "rådets förslag" till en helt ny konstitution är så illa underbyggt att det går inte ens att arbeta med förslaget. Ändringar på konstitionen skall inte göras i förbifarten - enligt själva konstitutionen, vars främsta uppgift är att försvara landets suveränitet. Regeringens planer på att ändra Islands konstitution kommer av regeringens enda politiska sakfråga att ta Island in i EU. På samma tid är majoriteten av Islänningarna emot ett EU-medlemsskap och euro som valuta. "Om rikets konstitution inte skall försvara och tillvarata landets suveränitet - vad är konstitutionen till för då?" frågade David Oddsson.

Den isländska regeringen fruktar väljarna

David Oddsson menar att regeringen på Island hänger kvar "eftersom den inte står för någonting och är totalt principlös." Han tog som exempel statsministerns uttalande angående Icesave-folkomröstningarna att Island skulle bli utfryst från det internationella samfundet om man inte gjorde som regeringen ville och godkände Icesave. När folket sa Nej två gånger med tyngd då visade sig att allt som regeringen sagt skulle hända uteblev. Hoten var tomma ord och förtroendet för regeringen blåste bort. "Regeringen sitter kvar eftersom de vet att de inte får egen majoritet för EU-frågan igen. Regeringen sitter kvar därför att den är så rädd för väljarna," sa David Oddsson.

Vem tar ambulansen till sjukhuset för 65.000 isländska kronor?  

David Oddsson påpekade att vänsterregeringen som så gärna vill kopplas med välfärd har skurit ned barnbidragen med 25% och infört en speciell ambulansavgift på 65.000 ISK. "Är det möjligt att det inträffar att folk i nöd som behöver ambulans låter bli att ringa 112 eftersom de inte har råd till ambulansavgiften?" frågade David. "Ambulansavgiften från ett hem i Reykjavik till närmaste sjukhus kostar lika mycket som att flyga två gånger på första klass tur och retur till Akureyri. Vad är det för vänsterregering som skattar människors nöd?" undrade David Oddsson.

Island bör återkalla sin EU-ansökan

På frågan om Island skall ta en paus eller upphöra med sin EU-ansökan svarade David att han tyckte att det vore det bästa i dagens läge. "De ivrigaste EU-anhängarna tog chansen efter bankhaveriet 2008 när nationen förlorade självkänslan ett ögonblick, att agitera för att Island skulle gå med i EU. De trodde att då skulle nationen kunna övertalas att frångå sin relativt nyvunna suveränitet och låta andra utomlands ta över styret." "När nationen mest behövde en ledning för att ena människor efter bankhaveriet och påbörja jobbet att ta sig ur problemen fick vi istället en regering som splittrar folk exempelvis genom förföljelser mot politiska motståndare. Det är ingen hemlighet och en naturlig sak att EU-frågan är en splittrande faktor eftersom riket måste överföra delar av självbestämmanderätten till EU." "Allt går ju mycket bättre när folk står med varandra än när de är splittrade. Regeringen som kom till makten 2009 valde att splittra istället för att förena. Detta visar att människorna i regeringen kan inte hantera den makt de har fått."

Läget i EU har ändrats

EU-anhängarna talar tydligt om det i dag att det inte går att rädda euron utan att euroländerna överlämnar sin ekonomiska självbestämmanderätt till Bryssel. Man hänvisar gärna till Tyskland och menar att eftersom en så stor stat kan lämna en sådan viktig funktion till andra borde mindre länder känna sig lugnare och vara trygga när de lämnar över makten till Bryssel. "Men det finns en fundamental skillnad på oss och Tyskland" säger David Oddsson. "Tyskland är en av de ledande beslutsfattarna inom EU. I slutändan händer inget utan deras medgivande. Det betyder att även om Tyskland lämnar över en del av makten till Bryssel så kontrollerar de ändå de saker som de frångått på det nationella planet. De mindre staterna som frångår sin självbestämmanderätt lämnar över makten till Bryssel samt de stora staterna Tyskland och Frankrike. Det är en stor skillnad och en mycket större sak för ett litet land att lämna över delar av självbestämmanderätten till EU än för det stora landet som har avgörande inflytande över sakfrågorna inom EU."

Bättre att politiker blir riksbankschef än att riksbankschef blir politiker

På frågan om vad David tyckte om att politikerna överlämnat en stor del av europroblemen till EUs Centralbank samt att riksbankschef blivit tillsatt som statsminister i Grekland svarade David: "Det finns människor som tycker att det är en dålig idé när en politiker blir riksbankschef men jag tror att det är ännu sämre när en riksbankschef blir politiker. Det ser annorlunda ut ifall riksbankschefen får sitt mandat genom demokratiska val från folket att som politiker leda sitt land vilket inte är fallet vare sig med Grekland eller Italien idag. Att riksbankerna får större betydelse betyder att politikerna inte kommer längre, de har kommit så nära sina länders konstitutioner som är möjligt. Exempelvis har den tyska Konstitutionella domstolen sagt till Tysklands regering: Ni kan inte gå längre, ni är redan på vägs ände avseende Tysklands konstitution." David Oddsson menar att EU spelar ett högt spel genom att köpa statsobligationer i skuldkrisande länder som Grekland: "Enligt fördraget är det förbjudit att EU griper in med stödåtgärder till enskilda stater eftersom det inte är Centralbankens uppgift men den principen har man nu lämnat bakom sig. Med ett enda beslut kan Centralbankschefen bestämma ekonomiska transaktioner i storleksordning 400 - 500 miljarder euro som normalt tar folkvalda många år att hantera. Det värsta är att ECB verkar ha bestämt sig för att ge dessa pengar till nödlidande banker med enda kravet att de använder delar av pengarna för att köpa statsobligationer hos nödlidande stater. I början fungerade detta delvis mot spanska och italienska obligationer men detta går inte i längden om inte grunden till problemen ändras. Då blir detta som att ge en alkoholist ett billigt rödvin för att sluta supa. Men bakfyllan infinner sig förr eller senare."

Förtroendebrist mellan presidenten och den isländska regeringen

David Oddsson diskuterade läget mellan regeringen och Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson. Efter Icesave omröstningarna har förtroendebrist kännetecknat relationen på Islands högsta nivå. Presidenten vägrade underteckna Icesave-lagen som då gick till folkomröstning. Som bekant förlorade regeringen två gånger i en och samma fråga. "Presidenten har varit Islands ansikte utåt eftersom regeringen inte kunnat eller velat företräda Islands intressen offentligt när det så väl behövdes, " sa David. Innan bankhaveriet arbetade presidenten mycket med de s.k. finansvikingarna. "Presidenten blev som ett slags kvalitetsmärke för deras företag och affärer," sa David Oddsson. "Presidenten har rättat kursen efter bankhaveriet men han gick för långt i sitt stöd till enskilda näringsidkare när han vägrade underteckna medielagen mot monopolistiskt ägande inom mediebranschen på Island." "Det blir presidentval nästa år på Island och i flera andra länder. Om Olafur Grimsson ställer upp skulle nästa period bli hans femte vid återval. Ingen president på Island har suttit längre än fyra mandatperioder. Olafur Grimsson skulle nog inte vilja förlora ett val men sannolikheten är stor att en potential motkandidat ställer upp mot honom."

Åtalet mot Geir Haarde helt fel

Angående åtalet mot Geir Haarde, avfärdade David Oddsson hela upplägget som fel. "Jag hoppas att Alltingi tar sitt förnuft till fånga och återkallar åtalet. Det är helt fel att åtala Geir Haarde och ställa honom till svars för saker som ingen en enda person ska stå för."

Självständighetspartiet vill dra tillbaks åtalet mot tidigare statsminister Geir Haarde

Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, Island
Självständighetspartiets ordförande, Bjarni Benediktsson, la nyligen fram en motion i Alltingi om att Alltingi återkallar tidigare beslut om åtal mot Islands förra statsminister Geir Haarde. Denna motion är väntad eftersom hela historien är ett stort misstag från början till slut. För det första använde den politiska majoriteten en föråldrad lag om en specifik Landsdomstol. Det har visat sig att lagen inte till fullo överensstämmer med det isländska regelverket. För det andra så är det uppenbarligen en hämndaktion mot tidigare politisk motståndare att försöka göra landets tidigare statsminister ensam ansvarig för finanskrisen på Island. Nuvarande statsminister och finansminister satt båda med i Geirs Haardes regering men låtsas nu vara fria från eget ansvar genom att skylla allt på Geir Haarde.

Nyligen dömde Islands Högsta Domstol att Geir Haardes regering gjort rätt enligt Islands konstitution och lagar när den använde force majeure klausul i lagen, dvs nödvärnsrätten, till att rädda det som räddas kunde när bankerna havererade hösten 2008. Tack vare just den lagen får nu Icesave-innehavarna i UK och Holland alla sina pengar tillbaks. Deras krav blev av lagen prioriterade över andra krav i Landsbankis konkursbo.

Landsdomstolen har också behövt dra tillbaks en del av åtalspunkterna och ändra några gånger med efterhandskonstruktioner og lagändringar hos Alltingi för att inte bryta mot gällande lagar. Hela fallet är en parodi på medeltida häxjakt och Landsdomstolen är politiskt tillsatt med en enda uppgift: att statuera ett exempel på vem som har makten på Island. 

Alltingi får nu chansen att tvätta bort den smutsigaste fläcken i Alltingis historia. Jag hoppas att det finns majoritet inom Alltingi för att inse verkligheten och upphöra med dessa politiska förföljelser. Aldrig tidigare har en sådan sak inträffat i Alltingis 1000-åriga historia och hela saken är en stor skam för lilla annars vanligtvis så demokratiska Island.

En god fortsättning önskas


Det har varit mycket att stå i innan julhelgen så en traditionell julhälsning kommer först nu. Jag återkommer med korta nyheter från Island innan årets slut, bl.a. har ESA bestämt sig för att ta Island med Icesave inför EFTA domstolen.

Det tycker jag faktiskt är positivt, inte minst för EU som behöver en prövning av sitt eget regelverk med insättarnas garantier. Diskussionen fokuseras på varför illa skötta banker skall få möjlighet att välta över sin egen oförmåga på skattebetalarna d.v.s. nationalisera förlusterna. Annat är som sagt uppe på bordet när det gäller vinsterna.

Ingen annan bransch inom näringslivet får samma statliga omsorg och finanssektorn och frågan är om folk har råd att betala inkompetenta finansfurstar alla dessa miljarder. EU-fördraget förbjuder faktiskt statligt stöd till enskilda företag eftersom det snedvrider den fria konkurrensen. Men det som är beslutat efterlevs inte av alla som bekant.

Jag önskar mina läsare en God Fortsättning. Snart lämnar vi 2011 bakom oss och går till framtiden år 2012.

Gustaf Skulason

torsdag 1 december 2011

På tiden att förbereda slutet på euron

Story Image
Bankdirektör Mervyn King, Bank of England:
"På tiden att förbereda slutet på euron."
Den brittiska Riksbankchefen Mervyn King säger till bankerna i UK i dag att det måste förbereda sig för euroområdets kollaps. 

King sa att finanssystemen runt om i världen inklusive det brittiska är sårbara inför eurozonens skuldsamling och farhågor om en ny skuldkris i världen. Bankerna råddes samla upp kapital och bygga försvar mot förluster inom euroområdet.

Den interims finansiella politiska kommitté FPC kallade eurokrisen för "den största överhängande faran för UKs ekonomiska stabilitet."

onsdag 30 november 2011

FED fraktar nytryckta dollarsedlar till bankerna i USA

  

Kongressledamoten Dennis Kucinich vill reformera Federal Reserve efter att Bloomberg rapporterade om att Riksbanken hade i hemlighet lånat ut 8 triljoner dollar till finansbolagen mellan 2007 - 2009.

"Kommer ni håg den stora debatten vi hade om de 700 miljarderna till TARP fonderna? Det blev ingen diskussion om de 7,7 triljonerna som FED gav bankerna."

Kucinich menar att bankerna med FEDs hjälp har tagit kontrollen över den amerikanska regeringen.

"Nu hotar värderingsbolagen att sänka USAs kreditbetyg. Kan hotet mot vår nationella suveränitet bli tydligare?"

Barack Obama, USAs president fick som bekant efter pressade förhandlingar med oppositionen en öek om att FET skulle trycka upp ytterligare några nya triljoner dollar som bankerna skulle få. Därmed lär inte USAs kredittrovärdighet skjuta i höjden. Det blir åt andra hållet så klart. 

tisdag 29 november 2011

Svåraste besluten i mitt liv



"Det var mina svåraste beslut som president. Historien tvingade mig att välja sida. Ifråga om att välja mellan marknaden och demokratin/folket så är det demokratin som kommer i första hand."

Detta sa Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson intervjuad av Aktuellt på Island igår.

Det kanske går ett tag att se inslaget här.

Avsnittet om Island börjar ca 20 min in i programmet.

Presidenten fick frågan om vad andra länder kunde lära sig av Islands krishantering och fick till svar:

"Vi lät bankerna gå omkull och pumpade inte in skattebetalarnas pengar i dem."

Äntligen visar svensk media en rättvisande bild av situationen på Island. Det är på tiden att man börjar ge Islänningarna själva möjligheten att förklara sin inställning istället för att anklaga dem för att ha "smitit från notan" och inte "fullföljt sina internationella åtaganden".

söndag 27 november 2011

Huang Nubo en storsvindlare

Jon Thorisson, arkitekt
I tv-programmet Silfur Egils tidigare i dag på Island sa Jon Thorisson att han undersökt kinesen Huang Nubos s.k. "investeringar" bl.a. i USA och han ingenstans hittat att någon verksamhet ägt rum. Jon nämnde bl.a. ett bokförlag som aldrig publicerat en enda bok trots det funnits sedan 2006, fönsterdekorfirma som aldrig gjort någonting, boxlådeföretag utan verksamhet, den enda verksamheten som Jon hittade var 1000 dollars stöd till en republikan i Californien som USAs myndigheter jagar i dag för penningtvätt.

Ingen isländsk myndighet har gjort någon kontroll på vem Huang Nubo är eller varifrån hans pengar kommer. Han arbetade i framstående position inom Kommunistpartiet i Kina till 2005 och allt som han har gjort sen dess är planerat och godkänt av partiet. Massor av företag i många länder utan verksamhet enligt den registrerade verksamhetsidén.

Anledningen till diskussionen är den tvist som uppstått inom den isländska regeringen när stor del av socialdemokraterna har tagit strid mot Inrikiesministern för att inte bevilja Huang Nubo undantag från isländsk lag så han kan köpa 0,3 % av Islands yta med alla rättigheter.

Kinesen Huang Nubo får inte köpa 300 kvadratkilometer mark på Island

Ögmundur Jonasson, inrikesminister, Island
Enligt isländsk lag får inte utlänningar utanför EU äga stor andel mark på Island. Kinesen Huang Nubo ville köpa 300 kvadratkilometer land nästintill ödemarken på Island. Enligt honom tänkte han bygga en golfbana och turistcentrum där. En investering på hundratals miljoner svenska kronor enligt många bedömare en helt meningslös investering om ändamålet är det som Huang Nubo anger. Många menar att Huang Nubo som påstås ha varit en högt uppsatt tjänsteman i Kommunistpartiet i Kina inte kunnat bli så rik som han påstår utan inblandning av Kinas högsta ledning. Därför menar många att det kan finnas andra motiv bakom den tänkta investeringen än enbart att bygga en golfbana. Det som oftast nämns i sammanhanget är den globala uppvärmningen och spekulationer i att sjöfart kan inledas i Nordhavet norr om Sovet, från bl.a. Kina till Europa. Den rutten spar många transportdagar och det blir avsevärt billigare att transportera varor den vägen än den rutt som i dag används .
Huang Nubo fick inte köpa en del Island
Huang Nubo hade ansökt om undantag från lagen men fick nu i veckan reda på beslutet som Islands inrikisminister, Ögmundur Jonasson, tog i veckan. Det blir inget undantag.

Huang Nubo sa om beslutet att det råder en stor del fördomar och dubbelmoral utomlands för kineser:

"Länder i Väst vill att vi öppnar marknaden i Kina men stänger sina egna när kineser vill investera."

Huang Nubo tänker fortsätta hitta länder för investeringar i Norden och nämner Sverige och Finnland som alternativa länder.

torsdag 24 november 2011

Mörka moln inom näringslivet på Island

Röda linjen visar nuvarande situation, blåa linjen
förväntningarna om 6 månader.

Överväldigande stor majoritet hos 400 största företagen på Island menar att arbetsutsikterna är dåliga på Island i en ny undersökning för näringslivets organisation och Riksbanken.

72 % menar att utsikterna är dåliga, 26 % varken goda eller dåliga och endast 2 % att de är goda. Flera räknar med sämre tider, de flesta tror på oförändrat läge. Större pessimism råder på landet än i huvudstaden Reykjavik. Man räknar inte med någon investeringsökning under resten av året, på landet förväntas färre jobb än förut.

23 % räknar med att dra ned på personalen, 62 % att behålla befintlig arbetsstyrka och endast 15 % planerar att öka antalet anställda. Det är inom exportindustrin man behöver öka på personalstyrkan.

söndag 20 november 2011

Få Islänningar känner igen sig i statsministerns verklighet

Islands statsminister öser på med sin verklighetsbeskrivning
som få Islänningar känner igen sig i

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, publicerade nyligen en artikel där hon beskriver hur fint läget har blivit på Island under hennes socialdemokratiska regering.

Hon påstår bl.a. att skatterna har sänkts vilket inte många förstår som kämpar med att få pengarna att räcka p.g.a. högre skatter som tar allt större andel av inkomsten. Det är inte bara hos vanliga människor som köpkraften har minskat. Företag med planer på investeringar på Island drar sig nu bort från det ena projektet efter det andra. Orsak: högre skatter. 

Johanna påstår att de som minst äger har fått det bättre. Sanningen är den att på samma tid och de som är rika fått avskrivningar på lån osv går bankerna hårt fram mot de få som har sina bostäder kvar. Nu talas det om i humanitärt syfte att tillåta människor att lämna husnyckeln till banken istället för att bli skuldslavar åt banken resten av sina liv. 

Om nu Johannas verklighetsbeskrivning överensstämde med den bild Islänningarna har skulle förtroendet för regeringen inte varit så lågt i opinionsmätningar eller drygt 14 %.

Men Johanna fortsätter att välja att inte se eller höra hur det är fatt hos vanligt folk på Island.
Klockan tickar. Johannas tid är ute.

Den förra statsministern, David Oddsson, träffade spiken på huvudet när han sa att den enda välfärden som dagens regering erbjuder Islänningarna är att resa bort med Norröna. 

Det är riktig Norrönsk välfärd det!

Islands regering hämtar föråldrade idéer från gamla svenska papper

Hanna Birna Kristjansdottir kandiderade
till ordförandeposten i Självständighetspartiet

"Islands regering baserar sin politik på föråldrade svenska idéer." Det sa Hanna Birna Kristjansdottir när hon talade på Självständighetspartiets årsstämma igår.

"Regeringen väljer att se en visionär bild av höga skatter och stor statlig inblandning i en fantasivärld bestående av fjällgräs och kollektivboende. Således baserar regeringen arbetet på föråldrade idéer i gamla svenska papper som möjligtvis delades ut i celler när Johanna och Steingrimur började sin politiska karriär ca i mitten på senaste århundrade," sa Hanna Birna.

Det är bara att intyga att det hon säger är trovärdigt. Socialdemokratin träffas som bekant på internationella cellmöten och de isländska har visat en extrem kopieringsförmåga som trängt bort allt eget tänkande.

Bjarni Benediktsson återvaldes med knapp majoritet som Självständighetspartiets ordförande

Bjarni Benediktsson återvaldes som ordförande
med minsta möjliga marginal

Nyss offentliggjordes resultatet av omröstningen till Självständighetspartiets ordförande med följande siffror:

1323 röstade varav 9 röster var ogiltiga

727 röstade på Bjarni Benediktsson eller 55 %
577 röstade på Hanna Birna Kristjansdottir eller 44%

Därmed blev det klart att Bjarni Benediktsson fortsätter som Självständighetspartiets ordförande.

Både Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir höll korta tal där de tackade varandra för hederlig tävling och nu sluter partiet sig samman om den valda ledningen. Detta val är ett tecken på partiets demokratiska tradition och även om valkampanjerna kan ibland bli tuffa återgår allt för det mesta till det normala igen när ledningen är vald.

Hanna Birna sa att hon visserligen hade önskat sig ett annat resultat eftersom hon ser andra möjligheter och tror på ett bättre resultat än Bjarni Benediktsson men att hon klart respekterar resultatet.

Mina egna kommentarer är att själv hade jag önskat se Hanna Birna som ordförande eftersom Bjarni enligt mitt sätt att se svek i Icesave frågan och han tyckte att det var ok att inte följa partiets beslut. Men nu har som sagt partiet ratificerat Bjarni för andra gången och det kan ingen bortse ifrån. Men stödet är inget för en sittande partiledare att ropa hurra för – endast 55 % av rösterna. Det visar att trots partiet står bakom sin ledare är stödet inte enhälligt och jag gissar att en del missnöjda Självständighetsväljare nu letar sig till Framstegspartiet i nästa val. Bjarni Benediktsson sitter därför löst trots fortsatt förtroende och kan vid minsta misstag förlora sin post. Jag skulle kunna sagt skärpning Bjarni men jag tror inte på det så det får bli.

Självständighetspartiet står bakom Geir Haarde som en man

Tidigare partiordföranden den numera riksåtalade Geir Haarde
talade på Självständighetspartiets stämma
(Geir Haardes tal på isländska hittar du här.)

Sossarnas häxjakt på politiska motståndare ledde till väckning för första gången av den s.k. Landsdomstolen som ska döma om Islands tidigare statsminister ensam bär ansvaret för bankkraschen på Island.

Geir Haarde talade på Självständighetspartiets partistämma och fick gång på gång avbryta sitt tal på grund av publikens ovationer. Hela partiet står bakom Geir Haarde i hans kamp för upprättelse p.g.a. det otroliga lågvattenmärket som socialdemokratin och vänstergröna har visat på Island. Genom majoritetsbeslut i Alltinget väckte de upp en gammal lag om Landsdomstol och tillsatte domare genom politiska beslut. Hela historien är ett dåligt skämt enligt min uppfattning och som så många uttalade sig på stämman en stor skam för de ansvariga som iscensatt denna politiska rättegång mot Islands tidigare statsminister.

Geir Haarde sa att det numera var erkänt att regeringen gjorde rätt när bankerna föll men nu vill majoriteten på Alltingi sätta honom bakom gallret. Han refererade till IMFs viceVd som önskade att IMF varnat Island om riskerna med bankerna som vuxit sig så stora på Island. "Det skulle ha hjälpt" sa Geir.

Han sa att han var övertygad om att Island kunde under ett år ha jobbat sig genom krisen i samarbete med IMF men det hade den nuvarande regeringen misslyckats totalt med och Island har förlorat två viktiga år. Därför är den viktigaste uppgiften i isländsk politik att få bort vänsterregeringen: "Bort med den" sa Geir och publiken jublade.

Geir sa att det inte var fel av Självständighetspartiet att inleda fri marknad på Island. Det var inte orsaken till bankkraschen. Men alla insåg inte farorna i det fria flöde av pengar mellan länder. Dessutom finns det alltid människor som vill gå bakom lagen. Alltingi utredningskommittés slutsats var att bankerna betedde sig på ett ansvarslöst sätt som ledde till att de tappade kontrollen på verksamheten.

Geir Haarde sa att tidigare hade ingen kommit på idén i isländsk politik att lösa politiska tvister i domstol och hans fall är det första i Islands historia. Man räknar med att huvudförhandlingen inleds i mars 2012 och en dom kan kungöras i april. Då har fallet tagit två och ett halvt år av hans liv och kostnaderna beräknas gå upp till 200 miljoner ISK. Geir berättade att han av tidningar runt om i världen utmålats till en skurk och hans anseende var nedsvärtat runtom i världen pga. åtalet.

"Dom kan förstöra mitt rykte men de kommer aldrig att få mig på knä!" sa Geir och alla i salen stod upp och klappade länge för att visa sitt stöd.

David Oddsson fick taket att lyfta

David Oddsson tidigare partiordförande och en av Islands
driftigaste statsministrar genom tiderna höll tal och var på strålande humör
Självständighetspartiets tidigare ordförande och en av Islands framgångrikaste statsministrar genom tiden höll ett tal som lockade fram många skratt hos publiken. Han är i dag Morgunbladets (Islands största dagstidning) redaktör efter att ha attackerats i sin position som Riksbankschef från den vänstergröna regeringen som ändrade lagen om Riksbanken för att kunna hämnas på sin tidigare framgångsrika politiska motståndare.

David Oddsson sa att det var speciellt tre saker som orsakat att krisen inte blev ännu hårdare för Island. Islänningarna hade betalat av sina offentliga skulder i stor skala efter 1995. Islänningarna hade kommit fram till att de inte skulle betala för lurendrejares skulder samt att Islänningarna har sin egen valuta.

Han la till att möjligheterna att snabbt resa sig efter bankkraschen gått förlorade med nuvarande regering som flöt på köksredskapstrummande in i regeringskansliet. Därför pågår det konfiskering av folks egendom idag och ord som nordisk välfärd har i folkmun blivit till ett skällsord.

David sa att Islänningarna var berättigade till en återhämtning och då behövde bördorna lättas i stället för göras tyngre såsom vänsterregeringen gör.

Sedan berättade David vitsar som fick hela salen att lyfta:

"VänsterGröna hade nyss en partistämma och på deras underhållningsmeny fanns två saker. Först tävlade man i korvstoppning där folk tävlade om att svälja och vinnare blev Arni Sigurdsson. Sedan fick Steingrimur J. Sigfusson (Islands nuvarande finansminister) tala sanning samfällt under två minuter och den som svimmade sist vann tävlingen. Det blev Björn Valur Gislason."

Skratten fick taket att lyfta på huset och David fick stående ovationer för sitt tal.

Islands nya stora politiska ledare

Hanna Birna Kristjansdottir, kanditat till ordförandeposten
i Självständighetspartiet på Island

(Om du läser isländska kan du läsa Hanna Birnas tal här.)

Den tidigare och populära borgmästaren i Reykjavik, Hanna Birna Kristjansdottir höll sitt tal i går tillsammans med Självständighetspartiets nuvarande ordförande Bjarni Benediktsson. Båda tävlar om att bli partiets nästa ordförande. Kandidater till vice-ordförandeposten är sittande Olöf Nordal och Halldor Gunnarsson. Omröstningen sker senare i dag söndag 20 november.

Det går inte att ta miste på Självständighetspartiets stora entusiasm och fina stämning på deras landsomfattande partikongress i Reykjavik. Medlemmarna har samlats för att finputsa strategin inför nästa val och alla är beslutsamma att välta omkull Islands värsta regering i manna minne. Den vänster-gröna regeringen som har som enda råd på krisen att höja skatter och tvinga boende och företag på flykt ur landet. Självständighetspartiets kongress går under parollen Ta vara på möjligheterna och visst är att sällan har någon politisk konferens varit så full av positiva idéer, förväntan och hopp inför kommande uppgifter att ena Islänningar inför kommande kraftsamling att bygga upp ekonomin och landet ånyo.

Hanna Birna Kristjansdottir är en otroligt värdefull tillgång för Självständighetspartiet och i slutändan Island som nation. Hon är färsk, har ingen koppling till några egna särintressen som så många andra som på ett eller andra sätt drogs med i bankkraschen. Tvärt emot så står Hanna Birna som en rock på samma grund och vanliga människor på ön. Gång på gång beskrev hon möjligheterna för Islänningarna att genom en nationell samling under Självständighetspartiets ledning resa sig på nytt och skapa sig en värdig framtid i landet. Hanna Birnas sätt att identifiera sig med vanliga människor i alla delar inom samhället gör att hon pratar ett språk som folk begriper och på samma sätt som Fredrik Reinfeldt har lyckats med i Sverige kan adressera problemen med folkets underifrån perspektiv.

Det gick inte ta miste på hennes sätt i det budskap hon framförde till deltagarna på kongressen och nationen. Hon talade glasklart om den förstörelse och stora hugg i nationens tillgångar när hon berättade om samtal med en äldre man vars hela åkomma hade lämnat landet. Jag fick tårar i ögonen eftersom det även berör mig själv och min familj som lämnade ön 1984. Inte tänkte jag så mycket på det då att mina föräldrar, släkt och vänner samt vi själva berövades möjligheten till dagligt umgänge och kramar under lång tid. Hanna Birna beskrev hur hon och Självständighetspartiet kan återskapa grunden för familjerna i landet att förenas ånyo där barn och barnbarn kan flytta tillbaks och komma HEM.

Hanna Birna Kristjansdottir fick många gånger avbryta sitt tal pga stående ovationer. Det väcker hoppet om att deltagarna på kongressen känner vad som är bäst för partiet i fråga om ledarskap. Det vore en dundertabbe av partikongressen att inte välja Hanna Birna Kristjansdottir som partiets nästa ledare. Det vore minsann att inte ta vara på den unika möjligheten Självständighetspartiet besitter i ögonblicket att kunna rycka upp sig ur den politiska chocken efter bankkraschen och ånyo bli den ledande kraften för det självständiga, hårt arbetande folket på ön.

Smällen som skalbolagsdirektörerna inom bankerna på Island skapade har förstört grunden för Island under en period. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har förlängt perioden genom fortsatt förstörelse av kapital som de lånat och kastar i finansbolagens svarthål och därmed förlänger krisens effekter på vanligt folk på Island. Detta har lett till uppgivenhet, trötthet och politikerförakt.

Men inget av detta kan Hanna Birna Kristjansdottir klandras för. Hon kommer ren in i politiken med en klarhet, skärpa, humor och glädje som det inte går att undvika att smittas av och hennes framtidstro och entusiasm skapar hopp inför framtiden.

Heja Hanna Birna, jag hoppas jag kan senare i dag gratulera dig  till din nya ordförandepost i Självständighetspartiet på Island!

torsdag 17 november 2011

Formaðurinn stoltur af rangri hlið Icesave-deilunnar. VELKOMIN Í FORMANNSSTÓLINN HANNA BIRNA!

Bjarni Benediktsson
Bjarni Benediktsson, formaður Sjálfstæðisflokksins, útskýrði ekki, að það hefði verið rangt af forystu Sjálfstæðisflokksins að mynda Icesave-bandalag með ríkisstjórn Jóhönnu Sigurðardóttur gegn íslensku þjóðinni eftir að þjóðin hafði hafnað tilraun ríkisstjórnarinnar að gera skattgreiðendur ábyrga fyrir þrotabúi Landsbankans.

Þessi afstaða forystu Sjálfstæðisflokksins voru algjör svik við stjórnarandstöðuna og dró þjóðina í annað sinn í þjóðaratkvæði um málið. Á örskömmum tíma myndaðist samstaða þjóðar, sem safnaði yfir 40 þúsund undirskriftum, sem afhent voru forseta Íslands með áskorun um, að þjóðin fengi sjálf að taka ákvörðun um málið og var Icesave eins og við var að búast kolfellt í annað sinn.

Skýring Bjarna Benediktssonar þá var, að hann hefði með "ísköldu mati" komist að þeirri niðurstöðu, að rétt hefði verið að styðja "norrænu velferðarstjórnina" í þessu máli. Í reynd gerði Sjálfstæðisforystan betur, hún vann með ríkisstjórninni í að móta nýja tillöguna fyrir ríkisstjórnir Breta og Hollendinga.

Það er með öllu óskiljanlegt, að formaður Sjálfstæðisflokksins skuli nú í setningarræðu landsfundar Sjálfstæðisflokksins tala um þessa hegðun með orðunum: "Það voru hagsmunir heildarinnar, þjóðarinnar allrar, sem drifu mig áfram í Icesave málinu. Ég segi fullum fetum: ég er stoltur af þeim mikla árangri sem viðspyrna okkar á Alþingi skilaði."

Bjarni Benediktsson segir hér beinum orðum, að hann viti betur en þjóðin og að meirihluti þjóðarinnar, sem felldi Icesave fari með rangt mál. Hinn "mikli árangur sem viðspyrnan" á Alþingi hefði skilað, ef þjóðin hefði ekki stöðvað málið í annað sinn, hefði leitt til gjaldþrots Íslands og landsmenn hefðu glatað efnahagslegu sjálfstæði þjóðarinnar.

Forystan fylgdi ekki Icesave-samþykkt Sjálfstæðisflokksins frá landsfundi árið áður eins og ungir Sjálfstæðismenn bentu á í frægri auglýsingu í Morgunblaðinu: Gjör rétt - þol ei órétt!

Ég býð Hönnu Birnu velkomna sem næsta formann Sjálfstæðisflokksins. Flokkurinn þarf ekki á núverandi formanni að halda, sem er í svo miklum ótakt við þjóðina og eigin meðborgara.

Ordföranden stolt över fel sida i Icesave-tvisten

Bjarni Benediktsson
Det var många som höjde på ögonbrynen när Självständighetspartiets ordförande tillsammans med majoriteten av Självständighetspartiets parlamentariker gick ihop med vänsterregeringen och föreslog att skattebetalarna skulle betala för Icesave efter att nationen tidigare röstat nej i frågan. En stor samling Islänningar bildade då en nationell front och samlade på rekordtid över 40 tus namnunderskrifter bara på några få dagar med uppmaning till landets president att ge folket själva rätten att avgöra sitt öde genom att vägra underteckna lagen som då enligt landets konstitution går till folkomröstning.

Så skedde också och för andra gången fick nationen knäppa politikerna på näsan som förde fram brittiska och holländska regeringens krav på att Islands skattebetalare skulle ta på sig skulden för privata Landsbankis konkursbo.

Bjarni Benediktsson fick ta emot stor kritik för sin ställning i frågan och många medlemmar och sympatisörer blev arga på partiledningen som gick emot partiets beslut i frågan. Partikongressen hade bara året innan beslutat om att man inte skulle stödja kraven på att landets skattebetalare skulle få stå för notan. Ungdomsförbundet påtalade detta särskilt och gick mot partiledningen vars syn avvek från tidigare beslut. 

Därmed kom Självständighetspartiets ledning tvärs mot folkviljan och nationen fick visa för andra gången var skåpet skulle stå.

Många väntade därför med en stor förväntan på om Bjarni Benediktsson skulle ångra misstaget och förklara att partiets ledning gjort fel men den förhoppningen dog med ordförandes inledningstal i dag:

"Min slutsats i Icesave grundades på vad jag ansåg bäst och förnuftigast för isländska nationen, för isländska intressen. Det var majoritetens intressen som ledde mig i Icesave-saken. Jag säger det rent ut: Jag är stolt över det stora resultat som vårt motstånd på Alltingi levererade."

Hur ordförandens "motstånd" på Alltingi kan förklaras när Självständighetspartiet gick bakom ryggen på oppositionen och slöt sig bakom den svekfulla socialistiska regeringen i försök att tvinga på Islänningarna en skuld som lätt kunde styra landet mot konkurs får jag ingen pejl på.

Jag hoppas att Bjarni Benediktsson för detta inte återväljs som partiordförande nu på söndag.

VÄLKOMMEN HANNA BIRNA KRISTJANSDOTTIR!

Blir Hanna Birna Kristjansdottir - Självständighetspartiets nästa ordförande?

Reykjaviks tidigare borgmästare, den populära
Hanna Birna Kristjansdottir, kan bli
Självständighetspartiets nästa ordförande
Enligt MMR:s undersökning för Affärstidningen på Island har Islänningarna mest förtroende för Hanna Birna Kristjansdottir som statsministerkandidat. Hanna Birna var Självständighetspartiets ordförande i Reykjaviks stad och är mycket populär hos många Islänningar. Hon kandiderar mot Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson om ordförandeposten i valet på partikongressen nu på söndag. Då avgörs vem som skall leda Självständighetspartiet nästa period.

27.6 % hade störst förtroende för Hanna Birna som statsminister.
14,3 % hade förtroende för Bjarni Benediktsson som statsminister.
12,7 % litar på välfärdsminister Gudbjartur Hannesson som statsminister.
12,5 % litar på den sittande statsministern Johanna Sigurdardottir.
11.3 % vill se finansminister Steingrimur Sigfusson eller Katrin Jakobsdottir kulturminister som statsminister
10, 4% litar på Framstegspartiets ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson som statsminister.

Självständighetspartiet håller partikongress

Självständighetspartiets nuvarande ordförande
Bjarni Benediktsson blev rörd när han berättade
om partimedlemmarnas och allmänhetens stöd till
tidigare statsminister Geir Haarde som av Alltingis
knappa majoritet ensam ställts inför Riksrätt
som ansvarig för bankkraschen på Island. 
För dig som förstår isländska finns talet här.

I dag inledde Självständighetspartiet sin rikskonferens rubricerad till Ta vara på möjligheterna. Denna kongress är efterlängtad av många på Island, Självständighetspartiet är Islands största politiska rörelse och Islands historia har varit starkt knuten till den politik och ledarskap partiet förmått erbjuda genom tiderna.

Bjarni tonade starkt att Islänningarna måste få komma mer till sin rätt än i dag är möjligt med den vänsterregering Island nu har. Han sa att Island har stor potential att växa med sin gröna energi eftersom efterfrågan på just den sorts energi växer i hela världen.

Ordföranden tog upp EU-frågan och det faktum att partiet är splittrat i frågan trots ett tidigare beslut att återkalla Islands EU-medlemsansökan. "Jag uppmanar våra partimedlemmar som kan i denna fråga ha grävt sig ned i skyttegravar att komma ut och det gäller för båda sidor. Alla jobbar vi med Islands intressen i våra hjärtan." Han la till att partiet slagit fast på senaste rikskonferens att medlemsansökan till EU skulle återkallas. "Det är partiets tydliga politik i frågan." Han menade att det direkt är oärligt att som nation söka om medlemskap i EU "när inte viljan finns vare sig hos nationen eller eller den regering som leder resan."

Därefter förklarade Bjarni Benediktsson att den nuvarande regeringen varit mycket engagerad i fråga om att hämnas på Självständighetspartiets ledare och nämnde tidigare statsminister David Oddsson som ett exempel. Så fort regeringen tillträdde våren 2009 började man med "utrensningar i samhället."
Senare förvandlades isländsk politik till ett riktigt lågvattenmärke när majoriteten av Alltingis ledamöter bestämde sig för att inleda en politisk rättegång mot Självständighetspartiets tidigare ordförande Geir Haarde.

"Till dig Geir vill jag personligen säga att jag har inga ord för denna attack och jag står bakom dig med hela mitt hjärta i denna sak. Det gör även varenda av Självständighetspartiets parlamentsledamöter. Varenda av Självständighetspartiets kommunstyrelseledamöter stöder dig. Jag vet att jag talar för alla som är här inne, för varenda partimedlem i landet och tusentals Islänningar när jag säger: Alla stödjer vi dig." Bjarni blev rörd och behövde göra en paus för att återhämta rösten.

Ordföranden sa att Självständighetspartiet krävde av bankerna att de redovisade vilken rabatt de fick för hemmens låneportfölj så alla kunde öppet se hur stort utrymmet verkligen är för ytterligare sänkningar av hemmens skulder.

"Det är en blöt trasa i ansiktet hos oss alla när det upplyses att 76 miljarder går utomlands först och främst till fonder på grund av nyvärdering av affärsbankernas kapital. Vilken rättvisa finns när utländska spåköpmän som berikat sig på det isländska finanssystemets fall kan tjäna 76 miljarder samtidigt som landets familjer kämpar för att behålla sina hem?" sa Bjarni.

Oppositionen bojkottade omröstningen av statsbudgetstillägget

Stolarna var tomma vid dagens omröstning på Alltingi.
Alla oppositionspartierna på Island lämnade salen när omröstning ägde rum angående tillägget till stadsbudgeten som kommer avsevärt att höja statens utgifter på grund av statens åtagande mot finansbolagen.

Anledningen till bojkotten är att regeringen har lovat föreningssparbankerna pengar utan att det är riktigt klart hur mycket pengar som behövs eller när. En stor irritation råder över den mörkning regeringen lagt över sina avtal med finansbolagen och i början fick Alltingis ledamöter endast läsa en halvfärdig rapport i ett rum utan att få ta med sig en kopia för närmare studie.

När regeringen gick med på kravet att sprida rapporten till ledamöterna visade det sig att en del av rapporten saknades. Regeringen har pressat på att få budgeten genom parlamentet och därför valde oppositionen att bojkotta omröstningen eftersom ledamöterna inte fått tillräckligt med underlag för att kunna bilda sig en uppfattning och ta ställning.

För att omröstning är laglig behövs 32 ledamöter närvara och i morse var 34 ledamöter av 63 närvarande.

Majoriteten på Island vill återkalla landets EU-ansökan

50,5 % vill återkalla Islands EU-ansökan, 35,3 % vill
 fortsätta ansökningsprocessen. 14,2 % är neutrala.

I en ny undersökning på Island vill majoriteten återkalla Islands EU-ansökan och avbryta ansökningsprocessen. Undersökningen gjordes 10 - 14 november av företaget MMR. 

Frågan ställdes om folk var för eller emot att isländska myndigheter återkallar landets EU-medlemsansökan.
Knappt 879 svarade. 


måndag 14 november 2011

Vem bestämmer: nationen eller finansmarknaden?

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson (längst t.v.) höll inledningstal
i Genève på FN:s forum om världens skuldproblem
"Till vilken grad kan vanliga människor utsättas för att bära bördan av misstag och felaktigt ledarskap hos privata banker? Till vilken gräns är det försvarbart att omvandla privata skulder till nationellt ansvar? När
skall folkets demokratiska vilja väga tyngre och gå före finansmarknadens intressen?"

Frågorna ovan ställde Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson i sitt inledningstal i Genève i morse på FN:s debattforum om ländernas skuldproblem i världen.

Islands president sa att även om många menade att dessa frågor enbart är teoretiska så är det dags att diskutera dem på grund av bankkrisen och krisens verkningar i hela världen. Han sa att det inte går att enbart kräva ansvar hos låntagarna, även långivarna måste ta sitt ansvar. Det är fel att kräva av vanliga människor att de ska betala för privata bankers förluster även när verksamheten är utomlands.

"Den finansiella krisen i Europa är en påminnelse om det något arroganta synsätt som varit utbrett de senaste decennierna i Väst - att problemen med överflödig skuldsättning enbart tillhör utvecklingsländerna. Detta synsätt är föråldrad, Europa är nu viktigaste testmiljön för lösningar på skuldproblemen," sa presidenten.

Islands president diskuterade hur Islänningarna genom två folkomröstningar stoppade regeringens förslag att göra folket ansvarigt för privata Landsbankis konkursbo. Hur han stod i valet att välja mellan folkets demokratiska rätt att bestämma sitt öde och marknadens krav på förstatligande av misslyckade bankaffärer.

Du kan läsa talet på engelska här.

Islänningarna fortsätter fly landet

Diagrammet visar åldersfördelningen på utvandrade Islänningar.

Enligt Morgunbladet som refererar till Statistiska Centralbyrån på Island fortsätter Islänningarna att överge landet men i lite mindre skala än förr. De flesta som flyttar är yngre människor och enligt Karl Sigurdsson hos Arbetsförmedlingen "är det mest familjer som flyttar med många barn och därför är sannolikheten stor att en stor del av dessa aldrig återvänder."

Flesta flyttar till Norge och det som tidigare var fallet att männen sökte jobb till Norge och lämnade familjen kvar på Island gäller inte längre när hela familjer flyttar. "Det verkar som mannen flyttar först och sen resten av familjen," säger Karl Sigurdsson.

Gav Familjehjälpen 200 gåvobrev

Högni Gunnarsson vd för Italiano pizzeria i Reykjavik
överlämnar 200 gåvobrev till Gudrun Thrastardottir
hos Familjehjälpen
Nylingen fick Familjehjälpen i Reykjavik 200 gåvobrev till lika många pizzor hos Italiano pizzeria i staden.
Familjehjälpen hade nyss slagit larm om att upp mot 7 tusen personer kanske inte får någon mat innan jul.

Familjehjälpens SOS sändes i radio där Högni Gunnarsson hörde ropet. Samma kväll hade Högni och hans fru kopierat och skrivit ut gåvobreven till 200 gratis pizzor hos pizzerian.

Högni uppmuntrar andra företag att följa hans exempel:

"Julen är en högtid för barnen och familjerna. Det är fruktansvärt om familjer inte kan vara tillsammans under denna tid som andra, att islänningar behöver hamna i den situationen att inte ha råd att köpa mat till jul."

Vi bevakar utvecklingen i Europa

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson intervjuad av Aljazeera
Hr. Ólafur Ragnar Grímsson, Islands president sa i en intervju hos TV-stationen Aljazeera i går att Islänningarna bevakar utvecklingen i Europa och hur EU hanterar den ekonomiska krisen innan de beslutar om de ska gå med i EU.

Presidenten sa att Islänningarna har mer tid nu än andra eftersom landet var bland de första offren för skuldkrisen 2008. Siffrorna för Island vänder, arbetslösheten är på väg ned och tack vare den isländska kronan kunde Islänningarna devalvera vilket underlättar vägen tillbaks. På Island ville inte nationen ta på sig privata bankers konkurser och detta tillsammans med en rad andra åtgärder visar att Islänningarna följer inte blint ekonomiska doktriner.

Ingen har glädje av eurokrisen och svårigheterna hos länder med euron. Men f.n. är det förenat med risker för en liten nation som Island att tänka på att överge sin lilla valuta för en mycket större som är i kris. Islänningarna kommer att bevaka utvecklingen innan de fattar sina beslut angående EU och euron.

Hela intervjun kan ses här.

torsdag 3 november 2011

Islands ekonomi i fritt fall sedan 2008

Privat konsumtion på Island som andel av BNP, den
lägsta på över 40 år.
Investeringar som andel av BNP sedan 1970. Röd del är
offentliga investeringar, den gröna är det privata näringslivet
och den blåa är bostadsinvesteringar. Raset är över
60 % från toppnoteringen 2006.
Investeringar som andel av BNP röda linjen. Den blåa är
genomsnittet mellan 1945 -2010, den gröna är löneavtalens mål.

Morgunbladets affärsbilaga publicerar i dag diagram över privat konsumtion och investeringar i förhållande till BNP. På bilderna syns tydligt hur djupa kurvorna är. En liten inbromsning i det fria fallet i den privata konsumtionen märks på en 3% ökning under årets första 6 månader. Sammanlagt har konsumtionen minskad med 27 % från hösten 2008.

Investeringarna har aldrig i republikens historia varit så låg som i fjol eller endast 13 % av BNP. Genomsnittet efter andra världskriget ligger på 25 %. Vid avtalsrörelsen tidigare i år satte avtalsparterna investeringsmålet på 20 % (gröna linjen) i det privata näringslivet men utsikterna är långt ifrån positiva att dem målet uppnås under den närmaste tiden.

onsdag 2 november 2011

Island gjorde rätt som sa till bankerna att ta sitt pick och pack.

Bill Gross, chef för världens största bond fond PIMCO
uppmanar Grekland att följa Island 
Enligt Reuters i morse sa Bill Gross på konferens i San Francisco att Grekland skulle följa de isländska exemplet och säga till bankerna att ta sina pengar och sticka. Bill Gross tror mer på att Grekland lämnar euron än att euron får ordning på krisen.

"Faktiskt så tror jag mer på att Grekland drar sig ut nu och kommer tillbaks senare".

Bill Gross menar att amerikanska banker är underfinansierade och behöver mer pengar.

Intervjun med Gross hittar du här.

lördag 29 oktober 2011

Rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island

Geir Haarde gläds över Högsta Domstolens utslag.
"Det var rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island."
I en intervju hos radio Bylgjan sa Geir Haarde, f.d. statsminister på Island, att det var rätt att använda nödvärnsrätten och stifta en lag som satte nationens intressen i främsta led istället för finasbolagens. Geir Haarde är glad över att Högsta Domstolen prövat lagen och kommit fram till att den håller enligt den isländska konstitutionen, EES-avtalet och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

När lagen stiftades ville inte Vänster - Gröna stödja den, fast nuvarande finansminister från det partiet slår sig för bröstet och tackar sig och den socialdemokratiska vänster-gröna regeringen för att ha räddat Island ur krisen. De flesta, både experter och lekmän är överens i sin bedömning att det är just tack vare nödvärnslagen som Island klarade sig från statskonkurs.

Det hånfulla i situationen är att samma parti och vägrade stå för nödvärnslagen tillsammans med socialdemokraterna på Island har iscensatt en politisk rättegång där Geir Haarde anklagas för att ensam bära ansvaret till bankkraschen på Island.

Förhoppningsvis kan Högsta Domstolens dom från i fredags påverka utgången i häxprocessen mot Geir Haarde så åtalet mot honom läggs ned. Då slipper Island senare stå med skägget i den internationella brevlådan hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Islands Högsta Domstol godkände nödvärnslagen


Högsta Domstolen på Island kungjorde en dom i fredags angående den s.k. nödvärnslagen som Islands regering stiftade när de största bankerna gick i konkurs på Island oktober 2008.

I domen säger att nödvärnslagen ej bryter mot konstitutionen på Island, EES-avtalet eller Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Islands regering under ledning av statsminister Geir Haarde använde nödvärnsrätten för att åsidosätta en del av den isländska lagstiftningen för att förklara Islands tre största banker i konkurs och stifta nya inhemska banker för att upprätthålla de dagliga ekonomiska transaktionerna. Hade inte detta gjorts hade totalt kaos skapats eftersom människor inte kunnat ta ut lön, använt kontokort eller gjort vanliga bankärenden.

Lagen definierade även prioriterade fordringar i bankernas konkursbo, bl.a. att vanliga insättares pengar som på Icesave konton hos Landsbanki skulle prioriteras framför internationella finansiella instituts lån osv.

Många av stora banker i Europa har drivit mål mot att få ändra prioriteringen eftersom det ökar deras chanser att få mer pengar ur konkursboet men nu har som sagt bilden klarnat efter Högsta Domstolens dom. Domen betyder bl.a. att Landsbanki kan nu börja betala ut pengar till Icesave innehavare i UK och Holland. Regeringen har sagt att konkursboets pengar troligen räcker till alla Icesave innsättare vilket i så fall bevisar dumheten hos den isländska regeringen som under press av UK, Holland, Sverige och EU försökte tvinga skattebetalarna att betala notan.

Hushållens situation fortsätter att försämras på Island

En av några matköer i Reykjavik dit tusentals
människor går varje vecka för mat

Isländska Morgunbladet refererar till isländska SCB angående hushållens ekonomiska situation på Island där den senaste undersökningen visar att drygt hälften av alla hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Ca 40 % av hushållen klarar inte oväntade utgifter på 8-9 tus sek. 31,6 % av hushållen anser bostadskostnaden vara en tung börda.

Den ekonomiska situationen för hushållen på Island har försämrats avsevärt de senaste åren. Värst drabbade är hushåll där medelåldern ligger mellan 30 - 39 år. Drygt 14 % av dessa hushåll ligger efter med betalningar av lån eller hyra de senaste 12 månaderna och hela 59,4 % har svårt att få ekonomin att gå ihop. 43 % av denna grupp klarar inte av oväntade utgifter. Hushåll med medelålder under 30 år har svårast att möta oväntade utgifter, hela 59 % av dessa klarar inte en sådan utgift. Värst är situationen hos ensamstående föräldrar där hela 78,4 % har svårt att få pengarna räcka till alla utgifter. År 2009 var andelen 56,2 % så denna grupp har ökat med 22 % sen dess. 

Hushåll utan barn klarar sig bäst ekonomiskt, 28 % grejar inte oväntade utgifter och 38 % tycker det är svårt att få pengarna att räcka. Folk som är äldre än 70 år klarar sig bättre än yngre eftersom man i den åldersgruppen är bäst på att betala för boendekostnader.



IMF en onödig institution

Hannes Hólmsteinn Gissurarson
Professor Hannes Holmsteinn Gissurarson, Reykjavik
På sin blogg skriver professor Hannes Holmstein Gissurarson, Reykjavik, att:

"För många år påpekade jag att Internationella Valutafonden är en onödig institution, förutom förstås för de arroganta medarbetarna som erhåller skattefria löner och åker första klass. Fonden har till uppgift att rädda makthavare, som inte vet vad de håller på med, undan konsekvenserna av egna misstag. På samma sätt är Världsbanken enbart som en bygdefond för hela världen: den beviljar lån till projekt inga privata aktörer anser tillräckligt lönsamma för att själva investera i dem. Många råd från IMF är förnuftiga, men det behövs inga vise män för att komma med dem: Stater ska inte spendera utöver budget och vara återhållsamma avseende sedeltryckning."

Det är bara att hålla med...

Tar ni upp euro går ni med Tyskland

Martin Wolf editor Financial Times
I onsdags kväll var Martin Wolf en av talarna på en ekonomisk konferens anordnad av Islandsbanki (se video från konferensen här).

På frågan om Island skulle gå med i EU svarade Martin Wolf att han inte såg fördelarna för Island, Island skulle inte ha något inflytande inom EU och kunde förlora kontrollen över värdefulla tillgångar. Martin Wolf menade att det inte finns något hinder för Island att behålla kronan som valuta, den hade hjälpt landet mycket under krisen. Om Island haft euro hade möjligheterna att möta krisen begränsats. Om Island vill ta upp en annan valuta än den isländska kronan behöver inte landet gå med i EU för det.

På den internationella konferensen i HARPA, Reykjavik, i fredags där Martin Wolf ledde en paneldebatt summerade han valutadiskussionen med orden: "Tar ni upp euro går ni med Tyskland."

Professor Paul Krugman: Dont't Blame The Krona

Paul Krugman
De argument som professor Paul Krugman mötte mest och föranledde honom att speciellt blogga om efter konferencen, var att den flytande isländska kronan i huvudsak var orsaken till de stora kapitalflöden till Island åren innan Islands största banker gick i konkurs. Argumentet var att på grund av den höga räntan och det höga värdet på den isländska kronan så lockade den till sig utländskt kapital och i så fall hade det varit bättre att ha euro som valuta och där med förhindra kraschen.


På sin blogg visar professor Krugman en bild (se ovan) där flödet av pengar jämförs mellan länder som andel av BNP och där ligger Island efter länder som Bosnia, Lettland, Estland och Montenegro.

Internationell konferens om finanskrisen i Reykjavik



I torsdags hölls en internationell konferens i Reykjavik om finanskrisen i Europa och världen, bankkraschen på Island, vad som har gjorts och hur läget ser ut framöver. Vilka lärdomar kan man dra av finanskrisen på Island?

Arrangörer var Islands regering, Riksbanken på Island och International Monetary Fund. Hela konferensen filmades och kan ses här.

Många internationellt kända namn fanns med bland talare och debattörer, bl.a. professor Paul Krugman (Princeton University), The Financial Times ekonomiska editor Martin Wolf, professor Joseph Stiglitz (Columbia University), Jon Danielsson (London School of Economics). Från IMF kom Nemat Shafik (Deputy Managing Director) och Julia Kozack, från Islands Riksbank kom bankdirektör Mar Gudmundsson och Arnor Sighvatsson, nästan hela den isländska regeringen fanns på plats tillsammans med ett antal professorer från University of Iceland, representanter för intresseorganisationer m.fl.

Konferensen blev lyckat med livliga debatter om euron, eurokrisen, den internationella skuldkrisen och Islands väg i en förändrad värld. Den isländska regeringen framhåller att EU och euron är den enda lösningen på Islands problem  och den fick starkt mothugg från många av talarna på mötet och i paneldebatterna.


Utanför samlades en grupp demonstranter som tände röda varningsljus och menar att IMF och regeringen inte tar hänsyn till isländska hushåll och vanliga människor utan i första hand räddar bankerna och finansbranschen.

Många av de utländska föreläsarna verkade överens om att det vore fel väg för Island att gå att ta upp euro och gå med i EU nu när allt är upp och ned på grund av eurokrisen och EU:s fundamentala ekonomiska och politiska kris. Willen Buiter från Citigroup tror annat och uppmanar Island att gå med i EU.

Martin Wolf sa att om Island tar upp euron skulle det betyda att man i princip går med i Tyskland.
Paul Krugman sa att Island har klarat sig tack vare den isländska kronan som givit landet flexibilitet att ta sig ur krisen.