onsdag 16 februari 2011

Statsministern mycket nöjd, Icesave III godkänt med 44 röster mot 16

Johanna Sigurdardottir är mycket glad
Vid dagens röstning i Icesave III röstade 44 med, 16 mot och 3 la ned sina röster. Parlamentet godkände därför med en stor majoritet det "nyja" Icesave-avtalet. Det "nya" avtalet liknar det gamla som nationen sa nej till med 98% av rösterna i fjol.

På frågan om Icesave III skulle gå till folkomröstning blev majoriteten knapp för ett nej 33 mot 30 för.

Under debatten refererade många ledamöter till den pågående namninsamlingen som vi det laget hade gått upp till 33 tus namn. Nu några timmar senare är den väl över 35 tus namn och namnen trillar in som aldrig förr.

Kjosum.is kommer att fortsätta ett tag och leverera listorna till Presidenten med en uppmuntran att stå bakom sitt folk som tidigare röstat nej mot Icesave.






Islands finansminister verkar trött - över 10 % av röstberättigade har skrivit på listan mot Icesave III

Skulle du vilja köpa en begagnad bil av denna man?

Den väloljade strupen på Islands finansminister börjar bli lite torr. Inte att undra, Islänningarna reser sig ännu en gång mot en internationell sammansvärjning som beslutat att oavsett vad folket tycker ska de få betala notan för privata Landsbanki konkursbo. Islands rödgröna regering som kallar sig "välfärdsregering enligt nordisk modell" har inget annat gjort än lånat pengar till arbetslöshet och nedskärningar, höjt skatter och envisas med att gå mot folkviljan genom att ännu en gång försöka påtvinga Islands skattebetalare att betala för Landsbanki konkursbo.

På kjosum.is ramlar underskrifterna in i rasande takt. I kväll när Althingi tvingades tala om Icesave III långt in på natten blev de bara fler och fler som kräver en ny folkomröstning i frågan. Väldigt många förstår inte vad det är frågan om eftersom de redan har sagt sitt tidigare i en folkomröstning. Folk lär väl bli ännu argare denna gång när de förstår att regeringen - nu med hjälp av Självständighetspartiets ordförande, försöker luras och smyga lagen på nytt genom Althingi.

Regeringen blev chockad när den upptäckte den spontana namninsamlingen hos en grupp som chattade över facebook och andra sajter på Internet. Gruppen som kallar sig Solidaritet mot Icesave har bara på få dagar fått över 10 % av röstberättigade med i rörelsen. Utsikten att passera 20 % i veckan är lysande. Därför påskyndade regeringen Altingis tredje och sista debatt om Icesave, vilket tvingade fram en lång debatt under natten innan omröstningen som är aviserat till klockan 14.30 i morgon -onsdag- isländsk tid.

Ändringen som kom plötsligt ändrade den tidigare planen och många av Altingis ledamöter togs på sängen när de fick höra om den nya pressade dagordningen via nyheterna på radion. Många tolkar detta som ett tecken på en ren desperation hos regeringen som försöker hinna trycka lagen genom Altingi innan namninsamlingen blir så stor att den kan jämföras med exempelvis folkomröstningen ifjol när ca 64 % av Islänningarna röstade till 98 % mot Icesave. 

Gruppen InDefence skickade från sig ett stödutlåtande under dagen där de kräver en folkomröstning om Icesave III. Petur Blöndal med flera av Altingis ledamöter har lagt fram ett förslag om en ny folkomröstning ifall lagen blir godkänd på Althingi. Om Althingi beslutar om folkomröstningen slipper de i alla fall pinsamheten att presidenten vänder frågan till nationen som förra gången. Vid en folkomröstning kommer det Isländska folket med all sannolikhet att säga nej till det nya Icesave avtalet.

Frågan är hur länge regeringen kan sitta kvar efter det.

måndag 14 februari 2011

Vart är folket i landet? Vart är alla mödrarna?



80-åriga Gudruns Icesave-tal till nationen via radio SAGA

80-åriga Gudruns Icesave-tal i ett telefonsamtal hos radio SAGA är en känsloladdad uppmaning till det isländska folket, alla föräldrar speciellt, att resa sig och stoppa regeringens och Althingis ledamöter från att signera en outfylld check som kommande generationer skall betala.

Gudrun skällde ut politikerna på ett sådant sätt som bara mammor kan göra när ungarna busat för mycket och det är farligt att fortsätta.

Någon har lagt till UKs nationalsång i bakgrunden vilket gör talet ännu starkare. 

Tyvärr bara på isländska men du kan lyssna genom att klicka här.

Runt 15 tusen har redan skrivit på uppmaningen att stoppa Icesave III


Gruppen bakom kjosum.is på en presskonferns i dag

På en presskonferens i Reykjavik i dag presenterade en grupp på 14 ledamöter varför de dragit igång en landsomfattande kampanj med uppmaning till Althingi att stoppa Icesave III. Ifall Althingi godkänner lagförslaget går uppmaningen över till Islands president där man vädjar till presidenten att vägra ratificera lagen som då går till en folkomröstning enligt konstitutionen.

Enligt gruppens representanter säger de att gruppen bildats via facebook och bloggar där många uttryckt missnöje med att regeringen för tredje gången försöker göra isländska staten ansvarig för Landsbankis konkursbo. Gruppen representerar ett folkligt missnöje där främsta kravet är att nationen själv får avgöra om den vill ta detta steg eller inte.

Det blir i alla fall folket som får betala, därför är det inte mera än rätt att folket självt får bestämma ifall de vill ta på sig detta ansvar.

Experter har räknat ut att den ekonomiska risken är avsevärt mindre ifall saken går till domstol vilket UK, Holland och EU har undvikit till varje pris.

Vid 22 tiden hade runt 15 tus personer skrivit på protesten och nya namn strömmar in via internet.


Myndigheterna förbiser "fruktansvärt läge" angående Islands skulder

Nationen ger myndigheterna rött ljus igen.

Islands skuldsättning är mycket sämre än man förväntade sig när IMFs ekonomiska plan upprättades år 2008. Detta säger ekonom Gunnar Tomasson i ett brev till Altingis ledamöter enligt Morgunbladet.

Gunnar uppmärksammar att förväntningar på tillväxt de närmaste tre åren halverats. Jämfört med US dollar blir Islands BNP 13 - 14 % mindre än den var år 2008.

Samtidigt är utländska skulder mycket större än tidigare sagts. År 2008 räknade IMF med att skulderna skulle bli 101 % av BNP år 2013. 

"Vid årsslut var utlandsskulden motsvarande 308% av BNP istället för 160 % - det är ca 30 % högre än de 240 % som IMF nämnde som en gräns för ohållbar skuldsättning.  Skulderna beräknas bli dubbelt så stora i slutet på 2013 än tidigare beräknades eller 215 % av BNP istället för 101 %. Om kronan devalverar med 30 % skulle skulderna öka från 215 % till 280 % av BNP vid årsslut 2013. Därmed blir skulderna "ohållbara" enligt IMF."

Gunnar Tomasson menar att regeringen bortser från dessa fakta.

Kära parlamentsledamot - jag bevakar din röst!

Bild av Jon Sigurdsson, Islands största frihetskämpe.

Det verkar vara en nationell resning på gång igen på Island. Denna gången mot Icesave III. För tredje gången försöker Islands regering tvinga på Islänningarna den privata Landsbankis konkursbo. Detta trots att folket redan sagt skarpt nej till Icesave i förra årets folkomröstning. Det kan mycket väl bli så nu att ilskan blir större denna gång när majoriteten av riksdagsledamöterna så öppet trotsar folkopinionen.

Ett telefonsamtal från en 80 år gammal dam till en av Reykjaviks radiostationer spelas flitigt. Hon skäller skarpt på Altingis ledamöter för att ännu en gång försöka fjättra hennes barn och barnbarn i skuldbojor. Hon sa att halva släkten redan lämnat Island och hon ville att resten av släkten skulle göra likadant. Hon har inget att förlora med så lite kvar i livet.

Om du förstår isländska kan du lyssna på Gudrun här.

Bilden ovan av Jon Sigurdsson påminner ledamöterna på Altingi att de är utbytbara om de inte gör som folket vill. Parlamentsledamöterna måste förstå att de sitter där för folket och inte tvärtom.