onsdag 28 april 2010

Baugur dammsög alla fonder i de isländska bankerna

I ett öppet brev till Jon Asgeir Johannesson (Mbl idag) påpekar Jon Sullenberger att Jon Asgeirs imperium Baugur dammsugit fonder i de isländska bankerna.

"Vi ska inte glömma de stora summor pengar som pensionsfonderna plöjde ned i Baugurs företag som alla har gått i konkurs" skriver Sullenberger.

Sullenberger hånar Jon Asgeirs skriverier i pressen på Island, där Jon Asgeir påstår att han mår illa av kraschen och kommer att göra allt som står i hans makt för att hjälpa vid återuppbyggnaden av Island. Det samma sa Jon Asgeir redan 2008 men sedan dess har Jon Asgeir utövat finansiell akrobatik genom att skriva företag på andra medlemmar i familjen och stoppa undan pengarna.

Jon Asgeir levde inte det liv väldigt många vanliga Islänningar tvingas leva i dag: köa för mat. Sullenberger hånar Jon med orden "Jag hoppas du har i alla fall råd med en Diet Coke. Tack för vänligheten att dela med dig till alla andra din 3 miljarders kronor privata jetplan, 3 miljarders kronor 101 lyxbåt, 2 miljarders kronor 101 Charlet skidhall i Frankrike, över 3 miljarders kronor lyxlägenhet i New York. Det är fruktansvärt om du är utan pengar som du påstår, det är bara 3 år sedan du betalade Tina Turner för att sjunga "Simply the best" på den beryktade Monacofesten."

Sullenberger hänvisar till e-brev som Jon skickade till Glitnirs bankdirektörer före kraschen där han hotade med att själv ta över bankens ledning om inte direktörerna verkställde hans order om överföringar av stora summor pengar till hans privata räkningar.

Sullenberger ställer sedan nio frågor till Jon Asgeir bland andra:

"Vart finns pengarna som du tagit ut som aktieutdelningar och de facto de isländska bankerna betalade ut till dig de senaste åren?

Är du beredd att upplysa om hur mycket pengar du har i dina företag i Luxemburg - tiotals bolag som Purple Holding, Piano Holding, Epping Holding och Gaumur Holding?

Varifrån kom de 1,5 miljarder kronorna för att köpa mediabolaget 365 och ytterligare 1 miljarder till samma bolag nyligen?

Varifrån kom alla miljarder för anbudet på Hagi?

Hur stor blev din och hustruns vinst av spekulationer mot den isländska kronan 2008 som försvagade den isländska kronan och har gjort livet besvärligt för alla Islänningar?"

Jon Asgeir och familjen har flyttat till London och behöver därför inte bevittna vilka konsekvenser deras banktömning på Island har fått för vanliga Islänningar.


Det är minst sagt en märklig känsla som infinner sig när Jon Asgeir kan ohindrad fortsätta med sitt liv i lyx medan den vithåriga damen fortfarande jagar David. Socialdemokraterna har stöttat Jon Asgeirs gangstervälde hela tiden och erhållit stora summor pengar som belöning som de försöker mörka. Det blir enligt mitt sett att se inget tal om en uppgörelse efter bankkraschen om inte S gör upp med sina relationer till Jon Asgeir och hans maffialiknande metoder.





EU:s regelverk bristfälligt enligt Islands Riksbankschef

Mar Gudmundsson Riksbanskchef på Island sa i sitt tal på IMF:s årsmöte i Washington att bristen på bankkontroll på Island inte ensam räcker som en förklaring på orsakerna till bankkraschen. Mar Gudmundsson menar att EU:s regelverk är bristfälligt.

"Jag tror att att man i EU inte har dragit rätt lärdom av de isländska bankernas kollaps och jag försökte peka på de brister som fanns i EU:s regelverk före kraschen" säger Mar Gudmundsson i en intervju i Morgunbladet. Han säger att enligt det så kallade europeiska certifikatet kunde banker som fick tillstånd att operera i ett utav EES länderna automatiskt ha verksamhet i alla länder inom EES området (EU:s 27 medlemsländer + Island, Norge och Lichtenstein). Många banker, bland annat de isländska hade en omfattande rörelse utanför hemlandet. Trots detta låg ansvaret på finanskontrollen hos enskilda länder. Det samma gällde för insättargarantin.

Mar Gudmundsson sa att man försummat uppmärksamma den risk som följer den överskridande bankverksamheten eftersom stora skillnader finns i betalningsdatum för skulder och ägor i utländsk valuta. Man missade också kontrollen på långivarnas solvens om betalningskriser skulle uppstå.

Speciellt gäller detta för länder som Island som är en liten marknad utanför euro området.

"Jag själv är inte säker på hur vi ska ändra systemet, det jag ville var att sätta fokus på vilka lärdomar vi kan dra av kraschen," säger Mar Gudmundsson.