lördag 21 april 2012

EUs fiskministrar bestämmer om straffåtgärder mot Island och Färöarna den 26-27 april

Alla vill fisken äta. Ska den som är störst och starkast få
bestämma vad de andra får?


Under veckan som kommer dvs. dagarna 26 och 27 april träffas EUs fiskministrar på möte i Luxemburg. Där ska ministrarna ta ställning till EU-kommissionens förslag om straffåtgärder mot Island och Färöarna.

Danmark har aviserat att de passerar dvs deltar inte i omröstningen eftersom de representerar Färöarna där man ser mycket allvarligt på EUs hot om hamnförbud i EUs hamnar.

På Island leder varje hot om det ena eller det andra förbudet från EU endast till en nationell samling. Fisknäringen är och har alltid varit Islands livnäring no 1 och inget EU kan komma med diktat om hur man skall göra på den självständiga ön. Det är precis samma som när EU nu försöker bakvägen lägga förbud på snus i Sverige genom att förbjuda smakämnen som används i tillverkningen av snus.  


Bjarni Benediktsson, ledaren för Självständighetspartiet, Islands största parti, sa att om ministrarna beslutar enligt förslaget så är det "ett av de grövsta och allvarligaste hoten som Islands fiskintressen någonsin mött."

Island kommer att protestera kraftfullt mot ett sådant irrationellt beteende av EU.

Europanämnden i danska parlamentet bestämde 20 april att Danmark avstår från att delta i beslutet.





Evropaparlamentets fiskkommitté vill införa landningsförbud och hamnförbud på isländska båtar i alla EUs hamnar

Struan Stevenson, ledamot Europaparlamentet

Säg att inte att frågan om Islands fruktbara fiskbestånd orsakar bråk där den store ska trycka ned den mindre se artikel här. Nu har Europaparlamentets fiskkommitté föreslaget EU kommissionen att utfärda ett förbud mot isländska och färöiska fiskebåtar i alla unionens hamnar. Vidare att EU kommissionen pressar lilla Island i ansökningsprocessen genom att lägga förhandlingarna på is tills Island går med på EUs krav om utdelning av en minimal del av makrillkvoten där EU ensamt bestämmer att EU och Norge ska få 90%.
Samtidigt har EU kommissionen för första gången i historien frågat efter att vara medåtalande med EFTA Surveilliance Authoritiy mot Island angående Icesave frågan.

Välkommen till en värld där lagar och paragrafer inget betyder när den starkaste bestämmer något annat. Det överensstämmer väl med en kommission som hittar hela tiden på nya vägar att kringgå egna bestämmelser som exempelvis att inget gemensamt stöd ska gå till enskilda medlemsländer som inte sköter ekonomin.  Cirkusen med köp och sälj av bankruttna euroländers statsobligationer är ett sådant exempel. När Frankrike och Tyskland slapp böta men inte Portugal när de bröt överenskommelsen med statsfinanserna är ett annat exempel.

Allt ligger nu öppet på bordet: frågor som Icesave och makrillen används vid förhandlingsbordet för att pressa Island i sin ansökan att bli en EU-medlem. Och nu kommer självaste EU-parlamentet med hot om att hela EU skall sätta Island i karantän genom totalt hamnförbud på Islands fiskebåtar i EUs hamnar. Så mycket för den rörliga friheten på den inre marknaden. Om kommissionen verkställer detta då bryter den totalt mot egna fundament om fri ekonomi och rörlig frihet på marknaden. Den bryter även mot internationella handelsavtal och vidare mot FNs havsrättskonvention. Men den bryr sig EU i praktiken i alla fall inte om. Bl.a. anklagas EU av FN för att idka överfiske utanför Väst-Afrikas stränder som får till följd att över en och en halv miljon fiskares livsförsörjningsmöjligheter förstörs. Enligt tidningen Guardian hotar fiskemännens organisationer i Senegal att beväpnas och kapa trålare från EU likt Somalier gör. EUs överfiske vid Afrika kostar Afrika värde motsvarande 25% av Afrikas totala export.

Det är märkligt att se skottiska representanter kräva landningsförbud på isländska och färöiska båtar på grund av överfiske. Utanför Skotland och Englands stränder kastas hälften av fångsten bort död i havet varje år på grund av EUs korkade fiskregler. Det är ca en miljon ton prima torsk och kolja, som skulle kunna föda hundratusentals människor i stället. I vissa fall ryktas att upp emot 5 ggr tyngden av den fisk som landas slängs bort död i havet. Detta har förorsakat uppror hos allmänheten jfr med fishfight i UK.

Det skall bli intressant att följa denna utveckling. Fallet i EFTA domstolen väcker sympati med Island och inte med kommissionen. ESAs ursäkter är svaga för att inte säga förkastligt dumma. Hur skall man tolka påståendet:

"The Authority has already submitted in paragraphs 135 to 155 of the Application that exceptional circumstances are already catered for in the provisions of the Directive itself. Consequently, a State cannot plead exceptional circumstances to justify non-compliance with the Directive."

Ungefär: eftersom undantag är redan inbakat i direktivet kan inte undantag användas för att inte följa direktivet. Intelligens på hög nivå eller hur.

Gud bevare oss från dessa dårar.

tisdag 17 april 2012

Djupare Eurokris kan förstöra EU

George Soros
Finansmannen George Soros varnade i måndags för att eurokrisen blir djupare och tär på EU-bygget därför att politikerna använder fel metoder.

George Soros varnar för att om krisen tillåts förvärras kan den förstöra Europeiska Unionen.

Du kan läsa artikeln om George Soros varning här.

måndag 16 april 2012

Europrojektet kraschlandar och hela världen får betala

Paul Krugman 
Detta påstående står professor Paul Krugman för i dagens spalt i New York Times.

Enligt Krugman håller EUs politiker på att göra ett gemensamt ekonomiskt självmord med sin politik att hålla kvar euron istället för att ge nationerna tillbaks sin gamla valutor.

Krugman menar att det är redan Great Depression i Spanien med arbetslöshet på närmare 24 % och över hälften av ungdomar utan jobb. Så kan det inte fortgå.

Under Stora Depressionen på 1930-talet kunde man få fart på ekonomin genom att överge guldstandarden. Samma kan göras idag genom att överge euron menar Krugman.

Du kommer åt hans artikel här.