torsdag 15 juli 2010

Johanna Kattdrottning släcker varje hopp till självförsörjning

"Välfärdsregeringen enligt nordisk modell" på Island har redan höjt skatterna på Island och skurit ned välfärden för vanliga människor till den graden att under 2009 flyttade ca 5 tus från ön. Nu planeras ännu högre skattehöjningar och regeringen har beställt en rapport från IMF för att få beskrivit hur den kan gå till väga.

Att gömma sig bakom någon annan och låtsas som att allt är den andras fel har blivit ett kännetecken för denna regering som högst av alla talar om transparens och att allt ska ske inför öppen ridå. På denna punkt skiljer sig Johanna Kattdrottning från sin föregångare Jörgen hunddagarskonung som spikade upp annonser om vad som gällde för allmänheten. "Välfärdsregeringen enligt nordisk modell" hittar en tredje part för att presentera sina idéer för att kunna stå vid sidan om som en ansvarslös part. Några exempel:

Mitt under bankkrisen planerade Socialdemokraterna en kupp mot Självständighetspartiet i EU-frågan. På ett möte med regeringen och arbetsmarknadens partner var det meningen att arbetsmarknadens partner skulle få regeringen att lägga in ett löfte om att Island skulle bli en EU-medlem och ta upp euro i en gemensam deklaration. Ögmundur Jonasson ordförande för BSRB (motsvarigheten till ST och SACO) stoppade detta eftersom förbunden inte hade diskuterat frågan eller tagit ställning.

Kort därefter avbröt Socialdemokraterna regeringssamarbetet och bildade en ny regering "enligt nordisk modell" med ett enda mål: Att Island skulle bli medlem av EU. Regeringen sökte medlemsskap hos EU men ljög till nationen om att ansökan inte var bindande. Nu när folk förstått att ansökan är bindande visar det sig att upp mot 75% av befolkningen vill återkalla Islands EU-ansökan.

Regeringen försökte förgäves få med sig USA för att stoppa Icesave-omröstningen på Island. På protokollförda möten i USA:s ambassad föreslog isländska tjänstemän att USA hjälpte regeringen att hitta vägar för att stoppa den konstitutionella omröstningen om Icesave efter att presidenten hade vägrat signera lagen. Enligt samma källa arbetade UK med framförallt finansministern för att hitta vägar för att stoppa omröstningen. Islands konstitution förespråkar en omröstning så folket kan säga sitt ifall presidenten vägrar underteckna en lag från Altingi. När detta misslyckades valde Kattdrottningen att gå ut med budskapet att folk skulle stanna hemma och strunta i omröstningen. Två tredjedelar av Islands befolkning valde istället att strunta i Kattdrottningens budskap.

Nu när "köksredskapsrevolutionen" börjar vakna till liv igen kommer det en beställd rapport från Internationella Monetära Valutafonden IMF om hur "välfärdsregeringen" kan fortsätta höja skatter och göra livet ännu surare för vanliga Islänningar. Finansministern Steingrimur Sigfusson beställde rapporten inför regeringens budgetförhandlingar efter semestern.

Där går att läsa om följande förslag:
Fördubbla matmomsen från dagens 7% till 14% och på sikt till 25,5%. Maten skulle då först bli 7% dyrare och sedan 17% dyrare när den fulla momsen tas ut.
Höja moms på böcker, tidskrifter och cd från dagens 7% till 25,5%.
Ändra inkomstskatten så att skatten höjs med 7,1% på alla med inkomster mellan 375 och 650 tus isk och 1,1% på inkomster över 650 tus isk.
Höja kapitalskatten til 20%.
Nya skatter på miljö och naturkraft, bensin och olja.
Ny skatt på hur mycket man får äga.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig:

Enligt näringslivets organisation SA kommer hemmens disponibla inkomster minnska med 3,5% skulle dessa skattehöjningar bli verklighet. Bättre i såfall att skära ned statens utgifter.

Musikbranschen tror att momshöjningen på cd skulle kväva skivförsäljningen på Island.

Bokutgivare menar att grunden för bokutgivningen är borta genom att höja momsen på böcker och tidsskrifter till 25,5% - den högsta i världen.

Bjarni Benediktsson Självständighetspartiets ordförande: Nyheten om planerade skattehöjningar kommer vid värsta tidpunkten för folket och företagen i landet.

Ögmundur Jonasson, parlamentsledamot för Vänstergröna: Jag varnar för stora steg i skattehöjningar och nedskärning i välfärden.

Thor Saari, Rörelsen: avfärdar helt sänkning på höginkomster till det nya steget som idioti.

Birkir Jon, Centerns viceordförande: Jag tycker att dessa ideeer går alldeles för långt och hårt mot hemmen på Island.

Isländska LO:s ordförande: Jag är redan orolig över befintliga skattehöjningar och hur utfallet blir hos våra medlemmar, så de nya höjningarna skulle bli mycket kännbara för våra medlemmar och bidra till ökad arbetslöshet.


Enligt Handelskammaren på Island skulle folk flytta från Island om dessa skattehöjningar blir verklighet eftersom skatterna skulle försämra levnadsvillkoren hos flesta familjer.


I dag har 32 700 heltidsjobb försvunnit på Island jämfört med 2008 före krisen. Fler är timanställda så totala jobbförlusten motsvarar 27 500 heltidsarbeten som är 15,5% av arbetskraften i år enligt Morgunbladet. Eftersom 5 tusen har lämnat landet har den totala arbetsstyrkan minskat vilket gör att andelen arbetslösa ser färre ut än det skulle ha gjort jämfört med full arbetsstyrka.

Den "nordiska modellen" på Island kommer att bli ihåg kommen som Kattdrottningens eländiga kattdagar. De är fler och jävligare än Jörgen konungs hunddagar på Island.
Fortsätter "välfärden" i samma stil och med samma fart som hos Johanna Kattdrottning blir hunddagarna som en ren semester i jämförelse.

onsdag 14 juli 2010

Hunddagarna har bara börjat

Begreppet hunddagar finns hos många nationer och börjar oftast i juli och pågår i några veckor. På Island börjar hunddagar den 13 juli och avslutas den 23 augusti. Begreppet härstammar från Grekerna som kopplade sommarhettan till hundstjärnan Sirius som börjar synas på himmelen under denna period. Vädret bestäms ofta redan på första dagen och om det regnar så blir hela perioden blöt och jobbig främst för bönderna.

Den 21 juni 1809 kom Jörgen Jörgenson från Danmark på engelska skeppet Margaret & Anne till Island och utlyste sig själv som kungen av Island. Han var dansk men tog ställning med Britterna mot Danmark och stödde Britternas krig mot sitt eget land som andra länder. För detta var han efterlyst som landsförrädare i Danmark med pris på sitt huvud. Hans Islandsvälde höll knappt två månader och sammanföll med hunddagar och därav namnet Jörgen hunddagarnas konung.

Islänningarna minns Jörgen hunddagarnas konung som enväldshärskare som fryste samhällsutvecklingen och gjorde situationen osäker och ohållbar för de flesta. Han hade med sig en Brittisk tvålhandlare och resan bekostades av den Brittiska regeringen. Ingen fick göra affärer utan godkännande av Jörgen och tvålhandlaren och allt som var danskt bannlystes på ön. Islänningar, - kvinnor och barn - som talade med danskarna på Island straffades och sågs som det nya rikets fiender. Den offentliga verksamheten i Reykjavik fick 2 och en halv timme på sig att lämna över nycklarna till alla byggnader och kassaskåp under dåtidens största statskupp och "bankrån" på Island.

Tills 200 år senare när isländska skalbolagsdirektörer med hjälp av Brittiska myndigheters frysning av Islands ekonomi kunde plundra Isländska banker och näringsliv. Detta blev möjligt genom det nya statsbärande socialdemokratiska partiet på Island och dess ledare Kattdrottning Johanna.

Titeln Kattdrottning fick Johanna när hon skällde på sina vänstergröna medlöpare och jämförde dem med vilda skrikande katter som inte går att organisera. Nutidens kattdrottning påminner i mångt och mycket om sin föregångare Hunddagarnas konung Jörgen. Fast hon har haft makten under längre tid och hunnit plåga Islänningarna förhållandevis mer än Jörgen. Islänningarna kommer att dra en lättnadens suck när kattdagarna är över.

Jag kommer i nästa blogg att mer utförligt beskriva kattdagarna som gör att Jörgens hunddagar känns som en semester.


måndag 12 juli 2010

"For your eyes only"

I ett e-postmeddelande strax innan Glitnir Bank föll i september 2008 talar Jon Asgeir Johannesson om att han förfogar över mer än £ 200 miljoner på bankkonton i HBOS, Barclays, Alliance&Leicester, HSBC och Bank of Irland. Det är bland annat dessa pengar som Glitnir konkursförvaltare jagar genom att få kvarstad på Jons ägor runt om i världen.

I en förhandling förra veckan inför en domstol i London påstår Jon att hans ägor är bara £ 1,4 miljoner. Han har tidigare sagt i intervjuer på Island att hans ägor täcker skulderna men det han har kvar efter det räcker till för att hålla honom igång på diet cola.

Enligt Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/7882605/Baugur-boss-Jon-Asgeir-Johannesson-down-to-his-last-million.html) tyckte domaren att det var "någonting skumt" med Jons version av sin ekonomiska ställning. Enligt isländska tidningar hänvisade domaren dels till advokatkostnaderna för Jon angående pågående rättegångar i London och New York, dels till Jons omfattande personliga utlägg varje månad de senaste åren, även tiden efter bankkraschen tills i dag. Domaren tog ingen hänsyn till Jons krav om att häva kvarstaden och menar att listan över ägor som Jon Asgeir har kommit med inte säger hela sanningen. Transaktioner har också ägt rum före och under kvarstaden där ägor skrivits på Jons hustru och pengar flyttats mellan konton. Exempelvis tog Jon ut £ 585 000 av ett av sina konton dagen efter att kravet på kvarstad offentliggjordes. När Jons imperium Baugur gick i konkurs överskred företagets skulder en miljard £. En stor del av skulderna har avskrivits av de nya bankerna på Island som städar upp efter bankkraschen på ön.

Det kan ge Jon Asgeir fängelsestraff upp till tre år att lämna felaktig information till domstolen om det senare bevisas att Jon undanhållit information om sina ägor.