söndag 20 november 2011

Självständighetspartiet står bakom Geir Haarde som en man

Tidigare partiordföranden den numera riksåtalade Geir Haarde
talade på Självständighetspartiets stämma
(Geir Haardes tal på isländska hittar du här.)

Sossarnas häxjakt på politiska motståndare ledde till väckning för första gången av den s.k. Landsdomstolen som ska döma om Islands tidigare statsminister ensam bär ansvaret för bankkraschen på Island.

Geir Haarde talade på Självständighetspartiets partistämma och fick gång på gång avbryta sitt tal på grund av publikens ovationer. Hela partiet står bakom Geir Haarde i hans kamp för upprättelse p.g.a. det otroliga lågvattenmärket som socialdemokratin och vänstergröna har visat på Island. Genom majoritetsbeslut i Alltinget väckte de upp en gammal lag om Landsdomstol och tillsatte domare genom politiska beslut. Hela historien är ett dåligt skämt enligt min uppfattning och som så många uttalade sig på stämman en stor skam för de ansvariga som iscensatt denna politiska rättegång mot Islands tidigare statsminister.

Geir Haarde sa att det numera var erkänt att regeringen gjorde rätt när bankerna föll men nu vill majoriteten på Alltingi sätta honom bakom gallret. Han refererade till IMFs viceVd som önskade att IMF varnat Island om riskerna med bankerna som vuxit sig så stora på Island. "Det skulle ha hjälpt" sa Geir.

Han sa att han var övertygad om att Island kunde under ett år ha jobbat sig genom krisen i samarbete med IMF men det hade den nuvarande regeringen misslyckats totalt med och Island har förlorat två viktiga år. Därför är den viktigaste uppgiften i isländsk politik att få bort vänsterregeringen: "Bort med den" sa Geir och publiken jublade.

Geir sa att det inte var fel av Självständighetspartiet att inleda fri marknad på Island. Det var inte orsaken till bankkraschen. Men alla insåg inte farorna i det fria flöde av pengar mellan länder. Dessutom finns det alltid människor som vill gå bakom lagen. Alltingi utredningskommittés slutsats var att bankerna betedde sig på ett ansvarslöst sätt som ledde till att de tappade kontrollen på verksamheten.

Geir Haarde sa att tidigare hade ingen kommit på idén i isländsk politik att lösa politiska tvister i domstol och hans fall är det första i Islands historia. Man räknar med att huvudförhandlingen inleds i mars 2012 och en dom kan kungöras i april. Då har fallet tagit två och ett halvt år av hans liv och kostnaderna beräknas gå upp till 200 miljoner ISK. Geir berättade att han av tidningar runt om i världen utmålats till en skurk och hans anseende var nedsvärtat runtom i världen pga. åtalet.

"Dom kan förstöra mitt rykte men de kommer aldrig att få mig på knä!" sa Geir och alla i salen stod upp och klappade länge för att visa sitt stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar