lördag 21 juli 2012

Havet "kokar" av makrill

Så här ser Morgunbladets tecknare Kristinn makrillens
situation: alla skriker att makrillen är min!
Isländsk tv visar bilder på bokstavligen "kokande" hav av makrill
och berättar om fiske från land i nästan alla hamnar på Västkusten.
Irländska sjömän påstår att ingen makrill finns kvar vid Island och kräver att EU inte medger någon "eftergift" i makrillkriget mot Island och Färöarna.

Islands statliga TV åkte då runt och filmar från land i några hamnar där makrillen simmar i stora grupper nära havsytan så hela havet "kokar". Många ortsbor och turister passar på och fiskar makrill med spö och får napp direkt varje gång. Makrillen är stor och fet och nu skall isländska vetenskapsmän analysera varifrån makrillen kommer och om det är samma stam som finns väster om Island och den som är utanför östkusten. Några påstår att det inte är samma stam utan att makrillen på västra sidan kommer från Kanada och New Zeeland.

Makrillen ökar sin tyngd upp mot sex gånger och äter upp till ca en miljon ton föda i ekosystemen runt Island och Färöarna. Detta påverkar naturligtvis andra fiskarter som torsk och kolja och nu får man dra ned på koljan för att säkra uthålligheten i framtiden.

När havet blivit varmare söker sig makrillen längre norr i jakt på föda.

74 % av Islänningarna vill inte gå med i EU

I början på juli gjordes en undersökning angående Islänningarnas ställning med eller mot EU. Undersökningen gjordes av TV2, Visir och radio Bylgjan. Totalt svarade drygt två tusen personer.

Resultatet visade att hela 74 % var mycket eller delvis mot att Island går med i EU men endast 23 % var  mycket eller delvis för att Island går med i EU.

67 % var mycket emot att gå med i EU. 7 % var delvis mot att gå med i EU.
15 % var mycket för ett EU-medlemsskap. 8 % var delvis för ett EU-medlemsskap.
3 % var neutrala.

EUs image har blivit nattsvart. 
Jag tror inte någon annan undersökning visat på ett sådant avgörande sätt Islänningarnas förhållningssätt mot att gå med i EU. Klart att eurokrisen, skuldkrisen og nu makrilltvisten enar nationen till försvar för en av Islands viktigaste näring, fiskenäringen.

EU överfiskar enligt egen grönbok över 80 % av fiskstammarna i egna vatten. Klart det inte stämmer att då hota Island och Färöarna med handelsblockad för att "över"fiska makrill i egen fiskezon bara därför att man inte vill godkänna EUs diktat om makrillfiske på "10 %" när EU själva tar 90 %.

EU verkar tro att makrillen är öronmärkt EU vilket den naturligtvis inte är mera än flyttfåglar och andra vandringsarter.


söndag 15 juli 2012

Historien upprepar sig - På väg mot The New Great, Great, Great Depression



Operation eurosave är många gånger större än operation Icesave. Men tanken är den samma: skattebetalarna skall betala för bankernas obestånd som skattebetalarna har ingen delaktighet i. Litar politikerna på att folk inte kommer att göra en bankrevolt när folk tröttnat på alla lögner?