torsdag 1 mars 2012

Alltingi fortsätter gräva sin egen grav - vägrar ta upp frågan om Geir Haarde.

Mannen som satte nödvärnslagen för folket mot krisen,
Islands tidigare statsminister Geir Haarde. Socialdemokraterna
hänger ut honom för att själva slippa ansvar i krisen på Island.
Geir Haarde borde belönas med Islands högsta medalj för sina insatser.
Självständighetspartiets ordförande
Bjarni Benediktsson tycker att det är fegt
av många parlamentsledamöter som inte stöder åtalet mot Geir Haarde att rösta mot att
Alltingi tar upp frågan för en ny genomgång.
Framstegspartiets ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson
berättade om enorm utpressning mot socialdemokratiska
ledamöter som hotades utfrysning ifall de inte röstade som
partistyrelsen ville. "Detta visar hur politisk saken är och långt
från rättsväsendet."
Inrikesminister Ögmundur Jonasson VänsterGröna röstade för
att Alltingi skulle återuppta frågan om Geir Haarde. "I samma
ögonblick och socialdemokraterna taktikröstade för att skydda
de egna ministrarna från åtal och gjorde statsminister Geir
Haarde ensam ansvarig för bankkraschen ändrades hela sakfrågan.
Det är fel att tro att en dom mot Geir Haarde är lika med ett uppgör
mot de felaktigheter som begicks 5 år före bankkraschen."

tisdag 28 februari 2012

67,5% av Islänningarna röstar NEJ till EU om det vore val i dag

EU imagen är trasig på Island. Mer än två tredjedelar är emot
att Island blir medlem i EU. De rödgröna säger att de är emot.
I regeringsställning är dom med. Socialdemokraterna driver frågan.
I den senaste Gallup undersökningen på Island i januari 2012 visar det sig att två tredjedelar av befolkningen skulle rösta nej i frågan om Island skulle bli en medlem i EU. Island har ansökt om medlemskap men halva regeringen - de vänster gröna säger sig vara emot att Island går med trots att de stöttar S ansökan i utbyte mot några ministerposter.

EU har öppnat ett informationskontor i Reykjavik och pumpar nu in pengar i reklambyråer för att snygga till imagen. Frågan är om det får någon inverkan. Enligt isländsk lag är det förbjudet att utländsk statsmakt får pumpa in pengar i politiska rörelser eller för att påverka opinionen på Island och EU är redan åtalat för att bryta mot lagen.

Fortsätter krisen för euron och EU lär det inte hjälpa till med opinionen på Island. För islänningarna spelar eget oberoende en stor roll. Vi får inte glömma bort att ursprungligen flydde många från Harald kung den hårfagre i Norge för att kunna styra över egna liv på Island.

måndag 27 februari 2012

Drygt 31 tus islänningar ber presidenten att stanna kvar på sin post

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson tar emot
namnlistor med 31 tus namn som alla vill att han
fortsätter vara Islands president.
Enligt Morgunbladet lämnades namnlistor med ca 31 tus namn till Islands president i dag. Presidenten uppmanas ändra sin tidigare ståndpunkt att sluta till sommaren samt fortsätta en mandatperiod till på posten.

"En stund som denna fanns inte i min tanke...speciellt efter mitt nyårstal" sa Hr. Olafur Ragnar Grimsson.

Tidigare ordförande i Centern, Gudni Agustsson, förde gruppens talan och sa att namnlistan handlade om förtroende och la till att det verkade som hela världen är i gungning. Han refererade till UKs användning av terroristlagar mot Island och sa att " det kriget var värre än alla torskkrig sammanlagt. Den isländska nationen vägrade resolut ta på sig privata bankers och skojares skulder....Folkomröstningarna har uppmärksammats som ett nytt sätt i kampen mot girighet och svindel..."

Presidenten tackade för förtroendet och förklarade att han behövde veckan på sig för att fundera över denna nya situation. I sitt nyårstal sa presidenten att han ville jobba med egna frågor fri från de begränsningar som presidentämbetet har. Då sa han att han skulle inte försvinna från sitt uppdrag att tjäna nationen utan t.o.m. kunna göra det ännu bättre när han själv fick fritt välja sina uppdrag.

"Nu är vi här och det är mitt problem...att många inte delar mina tidigare slutsatser." Presidenten kommenterade medias ryktesspridning om att han själv iscensatt namnunderskrifterna för att kunna fortsätta: "Även om media spelar stor roll i det demokratiska samhället så är inte allt rätt som media säger. Jag förväntad mig inte denna nya situation och detta är inget jag har önskat mig." Presidenten sa slutligen att "om jag ska fortsätta som president då måste planerna ändras ..... det blir inte enkelt för mig att fatta detta beslut."

söndag 26 februari 2012

En förtvivlad, arbetslös kvinnas rop på hjälp: Fördubblad avgift och 80% högre skuld på 7 år!!!

Marino G. Njalsson företräder Hemmens
organisation på Island

Häromdagen fick en av företrädarna för hemmens organisation på Island, Marino G. Njalsson, e-post från en förtvivlad dam i 60-års åldern. Hon skriver:

"Jag är 60 år, frånskild med 4 vuxna barn. Jag köpte 50% andel i en lägenhet år 2005, då var månadsavgiften 40 tus ISK per månad och skulden var 10 miljoner ISK. I dag är månadsavgiften 80 tus ISK per månad och skulden är 18 miljoner ISK. Jag förlorade jobbet 2010 och nu orkar jag inte mer."

"Jag har jobbat hela mitt liv och det är uppenbart att tiden jag har kvar går åt pengabekymmer och blir på sparlåga... Jag vill inte bli en börda för mina barn som redan har nog med sitt. Det är kanske bäst i "Johannas jämställdhetssamhälle" att man gör ett avslut själv istället för att stå i kön till ålderdomshemmet..."

"Jag har inga andra skulder för bil, konton, visakort eller något. Jag är helt knäckt inför ålderdomen och ser inget positivt med den. Naturligtvis har jag underbara barn och barnbarn men jag kommer endast att bli en börda för dom, jag vet redan att de oroar sig för mig. Jag har inte råd till någonting. Jag är stolt och det är en omöjlig tanke att inte kunna delta i livet på grund av fattigdom. Jag är redan isolerad på grund av brist på pengar och skammen att gå arbetslös så länge.

Nu behöver jag bara samla mod för att avsluta saken så att det inte vållar en stor sorg och man respekterar mitt beslut."

Polisen uppmärksammade Marino på e-brevet och han lämnade alla uppgifter han kunde till polisen som nu söker damen ifråga.

I ett känslofullt svar försöker Marino att få damen på andra tankar. Han skriver:

"Ring Röda korsets hjälplinje och prata med människor där. Prata med dina barn och barnbarn. Ta positivt mot det vackra i livet och försök glömma det onda. Kliv fram och prata om din sak så vi kan använda dina erfarenheter för att förbättra systemet. I alla fall så att andra i samma spår inte blir fler. Skammen är inte din. Kom ihåg det. Skammen är systemets som satte dig i denna situation.

Samla mod för att prata om din situation med alla runt omkring dig för att arbeta dig ut ur din situation. Dina barn och barnbarn lever annars hela livet med att de inte kunde hjälpa mor och mormor. Förlora inte tron på att de klarar av det. Förlora aldrig tron på det goda i människan."

Detta är den skakande verkligheten i dagens Island. Jag hoppas "Hanna" vem du än är, tänker till och lever vidare.