fredag 1 februari 2013

Ett slag mot internationell bankverksamhet


The Economist skriver att slutet på Icesavesagan slår mot dem som hoppats på att politiker kan göra bindande avtal på hur kostnaderna fördelas vid bankkonkurser. EFTA domstolen kom fram till att utöver ansvaret att inleda EU:s direktiv om garantifondssystem i lag så har staten inget ansvar att betala ut medel när systemets pengar tar slut.

Således fick den brittiska regeringen ersätta sina landsmän när Landsbanki gick i konkurs och alla Icesave konton med den. Den holländska regeringen betalade ut ersättning till sina landsmän. På Island flyttade man över konton till nya statliga banker som fortsatte upprätthålla finansiella tjänster så inte allt skulle gå under och folk inte fick pengar eller kunde betala med kontokort.

EU deklarerade efter domen att den inte betydde någonting för insättningsgarantin inom EU. I Sverige påstår alla banker i sin marknadsföring att staten garanterar insättningar till upp mot 100 tus €. Men är det verkligen på det viset? Jag tror inte det.

När Gordon Brown använde terroristlagar för att frysa Islands tillgångar i UK sa man att om EU skulle tolka reglerna på samma sätt som Islänningar då skulle det bli bankrun i hela Europa!!! Skulle Islänningarna ändrat uppfattning skulle Island gått i konkurs och flera generationer framåt fått finna sig i att betala skatter till ränta och amorteringar på en skuld som enligt EFTA domstolen saknar laglig grund.

Det politiska spelet får förödande konsekvenser som vi har sett exempelvis i Grekland, Spanien, Portugal, Irland och Italien. Det politiska spelet är en kraftmätning där den starkaste vinner istället för ett professionellt samarbete på laglig grund.

Jag är mycket glad över denna dom som bekräftar det jag har skrivit under några år här på bloggen om Icesave (sök under icesave).

Nu kanske media slutar sprida lögner om att Islänningar smiter från "notan" som hela tiden i själva verket varit ett olagligt krav. Islänningarna har således enligt domen "fullföljt sina internationella åtaganden" men har under hela tiden mobbats av EU, Britter och Holländerna och en del nordiskt brödrafolk.

IVF lärde sig nya saker på Island


Islands president i en intervju hos DW

onsdag 30 januari 2013

Islands president world wide


Presidentens budskap att banker ska tillåtas gå i konkurs istället för att räddas med skattemedel har debatterats flitigt på nätet, i kommentarer, bloggar osv.

Presidenten framförde erfarenheterna av bankkraschen på Island i en 13 min lång intervju hos en av världens största tv station Al Jazeera (första delen).




måndag 28 januari 2013

EFTA-domstolen frikänner Island i Icesave-frågan




I dag kom domen alla Islänningar väntade på. EFTA domstolens dom i Icesave frågan där Island vann på alla punkter men UK, Holland och EU förlorade. Island behövde inte betala rättegångskostnader. Det är ytterst sällan som ESA (Efta Surveillance Authority) förlorar ett fall i EFTA domstolen.

Domstolen gick med på Islands argument och frikände Island från ESA och EU:s åtalspunkter om att ha brustit vid införande av direktiv för insättares garanti hos bankerna. Island gjorde rätt och den isländska staten var inte förpliktigad att betala ut pengar bl.a. till Icesave insättare utöver garantifondens åtaganden. EU ändrade direktiven 2009 och ändringarna har inte implementeras i avtalet med EES-länderna. Garantifonderna är inte tänkta som en säkerhet när ett lands hela banksystem går omkull. Då krävs det mer omfattande åtgärder i samspel med banker, myndigheter och andra aktörer.

EU begärde för första gången i EFTA domstolens historia att ta plats som medåtalare vid rätten.

Såväl EU som EU-länderna UK och Holland behöver nu gå genom domen för att utvärdera domens konsekvenser bl.a. för hela systemet med bankgaranti inom EU. I Holland har man redan uttryckt missnöje med domen som är slutgiltig och inte går att överklaga. ESA lämnade ett uttalande om domen på sin hemsida idag. Kolla även här.

Jag skriver mera om detta senare, här är några länkar: