lördag 22 januari 2011

Självständighetspartiet har större stöd än regeringspartierna tillsammans


I en ny opinionsundersökning på Island visar det sig att Självständighetspartiet får 43,4 % av rösterna men regeringspartierna S och VG får 42,3 % tillsammans. Centern får 11,8 % och tillsammans med Självständighetspartiet skulle dessa två partier får 55,2 % och kunna bilda en regering ifall det skulle bli val i dag.

Även om det inte var många som frågades och en stor andel inte ville uppge sina partisympatier pekar undersökningen på vart de politiska vindarna blåser på Island idag.

Jag tror att det är många som väntar på att Socialdemokraterna och VänsterGröna avgår och att nyval utlyses. Regeringen  skryter med att vara en välfärdsregering enligt nordisk modell men har rivit ned välfärdssystemet på Island och försämrat livet för arbetande människor, äldre och sjuka. Samtidigt har den fördyrat administrationen och håller på med flumprojekt istället för att hjälpa folket. Den har rest försvarsmurar runt människor inom finanssektorn som är i kast med rättvisan innan domstolarna fått möjligheten att säga sitt. Dessutom envisas ministrarna med att försöka tvinga på skattebetalarna de olagliga Icesave-kraven från UK och Holland som skulle kunna göra Island bankrutt. Inte att undra att väljarna vänder en sådan politik ryggen.

fredag 21 januari 2011

EU tjänstemän tror på ett isländskt nej

I torsdags träffades Nordens och Baltikums statsministrar hos UKs statsminister
David Cameron, Downing Street 10, London. Utan EU tjänstemän.


Nordens och Baltikums samling hos David Cameron, Downing Street 10, London, var inte anti-europeisk säger EUobserver idag. Ingen tjänsteman från EU var inbjuden när statsministrarna från Norden och Baltikum träffade sin brittiska kollega i London och diskuterade hur man kunde stärka samarbetet sinsemellan och byta erfarenheter.

Av nio närvarande länder är det bara Finland och numera Estonia som har euron. Island har påbörjat ansökningsprocessen men EU tjänstemännen tror inte att Islänningarna vill gå med när det blir omröstning på ön. Norge har förkastat EU medlemskap två gånger.

Mötet hölls samtidigt och sydligare delar av ekonomin hos länder som Grekland, Italien, Portugal och Spanien kämpar mot betalningsinställningar som kan utlösa en existentiell euro- och EU kris.

David Cameron förklarade för pressen att de nordiska länderna tillsammans skulle skapa ekonomiskt "avant-garde"och refererade till företagande, innovationer och grön teknik bl.a.

Statsminister Fredrik Reinfeldt noterade att debatten på norra sidan ibland skiljer sig lite från den i centrala och syd Europa.

Talesman för Downing Street sa till EUobserver att mötet inte handlade vare sig om EU skepsis, anti EU ideologi eller frågan att bilda en ny allians mellan dessa länder. Det handlade enbart om att vidga vyerna, lära av varandras erfarenheter och diskutera nya idéer.

"Mötet handlade ingalunda om EU," sa talesmannen.

torsdag 20 januari 2011

Det gagnar inte Island att gå med i EU

Steingrimur Sigfusson, Islands finansminister VänsterGröna


Islands finansminister Steingrimur Sigfusson sa i dag på Altingi att hans VänsterGröna parti hade en tydlig och oförändrad ståndpunkt angående EU: Island ska inte gå med i EU. Det blir ingen anpassning på regelverket förr än folket röstat om EU i en folkomröstning. 

Debatten på Altingi började med frågor från oppositionen som ville få klarhet i frågan om Island skall anpassa statsskicket enligt EUs krav före eller efter en folkomröstning. 

En djup konflikt pågår inom den isländska regeringen där fiskeminister Jon Bjarnason har öppet gått mot Socialdemokraterna och vägrar uppge någon plan angående lagändringar från lantbruks- och fiskedepartementet för att tillgodose krav från EU. Socialdemokraterna är rädda för att EU stoppar anpassningsprocessen när isländska myndigheter inte visar sig samarbetsvilliga. 

"Jag har samma ståndpunkt och partiet och jag har med tiden blivit mer övertygad om att det inte tjänar våra intressen att gå med i EU. Jag refererar till vår egen valuta och våra egna ekonomiska styrinstrument som fungerar väl i nuläget och tar oss ut ur krisen."

Det blir mer och mer uppenbart att regeringens kärlek till EU inte brinner med någon äkta glöd. Samtidigt som VänsterGröna deklarerar sin brist på kärlek till EU regerar de tillsammans med Socialdemokratin som brinner för EU och gör allt för att anpassa Island till EU. VänsterGröna med några få undantag röstar alltid med S i EU frågor på Altingi och frågan blir hur länge spelet kan fortsätta innan det blir skilsmässa. 

Skiljer sig VG från S då saknas det grund för S att i regeringsställning gifta sig med EU och sannolikheten för en skilsmässa med EU ökar. Saken är den att VG och S tillsammans aldrig har gift sig med det isländska folket. Nu väntar de flesta på att regeringen slutar. Ett nyval nu skulle betyda nya friska krafter som krävs för den verkliga återuppbyggnaden av Island.  





onsdag 19 januari 2011

Socialdemokraterna kickar VänsterGröna fiskeministern

Össur Skarphedinsson, Islands utrikesminister visar ena tummen

Islands utrikesminister krävde att fiskeministern ändrade departementets svar att inte påbörja anpassningen av fiske- och lantbruksdepartementet enligt EUs krav men fick ett nej.

Utrikesministern har nu krävt av Islands statsminister att hon tvingar fiskeminister Jon Bjarnason antingen att återkalla sitt brev till Islands EU förhandlingsdelegation eller att omgående påbörja anpassningen av departementet enligt EUs krav.

Ett möte i Bryssel mellan Island och EU planeras den 27 januari och utrikesministern vill undvika att där behöva redovisa fiske- och lantbruksdepartementets svar som struntar i EUs regelverk så länge Islänningarna inte sagt sitt i en folkomröstning.

I tisdags kallades fiskeministern till ett möte med statsministern och finansministern där en påskyndad plan över sammanslagning av några departement presenterades. Enligt denna plan ska fiskeministern försvinna ur regeringen enligt ett beslut som planeras tas redan nästa måndag. Nu på fredag ska branschens intresseorganisationer komma till ett möte med statsministern och man förväntar sig inga diskussioner eftersom beslutet är redan klart. Det kommer på sin höjd att bli ett uttalande från regeringen i frågan om att kicka fiskeministern. Samtidigt planerar statsministern och finansministern hur de kan använda sitt inflytande för att påverka medlemmarna hos lantbruks- och fiskeorganisationerna och övertyga dem om vikten av att anpassa dessa områden till EUs regelverk.

Först ett ratificerat EU-avtal, sedan anpassning av regelverk och myndigheter

Jon Bjarnason, Islands fiskeminister/VänsterGröna

Enligt brev från Islands fiske- och lantbruksdepartement kommer ingen anpassning till EUs lagar och regelverk att ske innan nationen haft en folkomröstning om ett eventuellt  medlemskap hos EU. Detta skriver Morgunbladet på tidningens första sida i dag.

EU har skickat frågor till regeringen om hur och när anpassningen av Islands regelverk bl.a. inom lantbruk och fiske äger rum.

I fiske- och lantbruksdepartementets svar säger bl.a. att det är betydande skillnader på EUs lagar för lantbruk och Islands. Island skulle behöva göra omfattande lagändringar och dessutom bygga ut myndigheten för att kunna göra anpassningen till EUs lagsystem. Departementet menar att dessa ändringar inte behövs nu, myndigheten sköter sina uppgifter enligt dagens lagar på Island. Departementet menar att regeringens inriktning är tydlig som departementet följer: Ingen anpassning till EUs lagar ska äga rum förr än efter det att Islands avtal med EU har blivit godkänt i en folkomröstning.

Departementet säger att det inte föreligger någon plan på att ändra lagar eller regelverk utifrån förhandlingarna med EU. Först när ett avtal är klart mellan EU och Island som har ratificerat i en folkomröstning kan anpassningen av Islands regelverk till EU påbörjas.

Departementet har skrivit ett brev till Islands EU förhandlingsdelegation som ska ha ett möte i Bryssel senare i januari. Enligt andra uppgifter jag har, försöker socialdemokraterna att hasta fram en sammanslagning av några departement för att kunna kicka fiskeministern ut ut regeringen så de kan fortsätta med Islands EU-anpassning utan fler besvärliga svar från departementen.

Det som Altingi beslutade om med en knapp majoritet var att inleda diskussioner med EU om vad ett medlemsskap skulle betyda för Island. Inte att Island skulle fullborda anpassningen av statsskicket och sen fråga folket. Socialdemokraterna som regerar tillsammans med VänsterGröna får nu själva smaka på egna osanningar när deras "samarbets"partner i regeringen bokstavligen följer andan i Altingis beslut.

måndag 17 januari 2011

Var finns den fria handeln???EU borde lära av Islänningarna i stället för att jaga dem med handelsblockad.

Islands miljömärke för hållbart fiske.

EU har inlett ett handelskrig mot Island för att tvinga Island och Färöarna att godta EU och Norges ensidiga beslut att fiska 90% av makrillkvoten i år. Island förbjuds landa makrill i EUs hamnar. Island som medlem av EES har genom EES-avtalet utlovats fri handel på den interna marknaden. Avtalet bryts nu ensidigt av EU som vill tvinga Island med handelsblockad att godkänna EUs ensidiga krav i stället för att lösa sakfrågan vid förhandlingsbordet. År detta samma EU som så många tror att verkar för fred? Att den större ska med maktfasoner tvinga den som är mindre till lydnad?

Maria Damanaki följer i UKs gamla fotspår att med maktfasoner ge sig på den mindre. Om nu Damanaki hade en god sak att kämpa för skulle jag kanske se på saken med mildare ögon. Men när EU självt är ansvarigt för överfiske av 88 % av fiskstammarna varav 30% är direkt utrotningshotade sätts ju frågan i ett annat ljus. Sanningen är den att EU är i desperat behov av fiske från andras vatten och måste fortsätta expandera för att kunna mätta invånarna som äter fisk som aldrig förr. Mer än halva året är EUs medborgare beroende av fiske i utländska vatten eller import av fiskprodukter från länder utanför EU. I och med att EUs fiskstammar tryter ökar hela tiden beroendet av andra.

Saken blir inte bättre när folk i UK och andra länder gått ihop för att protestera mot EUs vansinniga byråkratiska fiskepolitik som inte har mer känsla för verkligheten än att förorda sjömän i N-Atlanten att kasta upp mot en miljon ton ätbar fisk död tillbaks i havet varje år. Nu lär minst en halv miljon människor skrivit på protestlistor som skall överlämnas till Maria Damanki och Europaparlamentet och de kommer att bli ännu fler som det ser ut. 

Kampanjen som drogs igång av kända kockar har fått stöd av fiskemännens organisationer, myndigheter och viktiga miljöorganisationer.
Några av de organisationer och företag som stödjer kampanjen att upphöra med dumpning av ätbar fisk.

Några vetenskapsmän förutspår att om inget görs kommer kommersiellt fiske att upphöra år 2048. 

EU borde lyssna på sjömän, vetenskapsmän och andra som känner verkligheten. Framförallt Islänningar som har lärt sig bo med begränsade fiskstammar hela livet och utvecklat fiskpolitik för hållbart fiske. Ingen vet bättre än Islänningar att om man inte behandlar naturens resurser på ett hållbart sätt kommer samhället att försvinna med födan. Islänningarna har vetenskapsmän i världsklass som noggrant mäter fiskstammarna varje år och lämnar sina prognoser till myndigheterna. Visserligen finns det politiker på Island som tror att de kan göra saken på eget sätt. Men genom tiden har ett hållbart förhållningssätt utvecklats även i kommunikationen mellan dem som känner till fakta och övriga. Som en ö i N-Atlanten har Island allt sitt under fisket som under en lång tid varit grunden nästan till hela samhällsekonomin. Genom smällar som exempelvis när sillen "försvann" har Islänningarna lärt sig naturens känslighet och träffar oftare rätt än fel. Just nu har torskstammen visat sig vuxit såpass att myndigheten beviljar en större kvot. Det har hänt många gånger att förhållandet är det omvända och då har man minskat kvoten.

Att EUs kommission blåser till handelskrig mot Island för att Island tilldelat sig en kvot tillsammans med Färöarna som överskrider det som blir kvar när EU tilldelat sig och Norge 90%, är fullständigt bisarrt. Men väl i linje med EUs rövarfiske och utrotning av fiskstammar. Jag hoppas Islänningarna ställer krav på EU att ändra sin fiskepolitik INNAN det blir något tal om att gå vidare.

Om EU kan lära sig av Island och förmår presentera en trovärdig fiskepolitik där rövarfiske och utrotning av fiskstammar upphör, - kanske då men inte förr - är det dags att sätta sig vid förhandlingsbordet med jämlikt förhållningssätt till naturen.


söndag 16 januari 2011

Regeringen kapitulerar inför EUs makrilblockad

Björn Bjarnason f.d. justitieminister, Island

Björn Bjarnason f.d. justitieminister för Självständighetspartiet på Island skriver på portalen Evropuvaktin.is att den isländska regeringen bryter blad i Islands fiskehistoria genom att inte ens officiellt protestera mot EUs makrillblockad mot Island.

EU beslutade i fredags att förbjuda landning av makrill från isländska fiskebåtar i alla hamnar inom EU.
Detta är en handelsblockad i syfte att pressa Island att godkänna EUs och Norges ensidiga beslut att själva ta 90 % av kvoten och lämna 10% till Island och Färöarna.

Björn skriver:

"De isländska myndigheterna väljer att tolka EUs straff som en teknisk fråga. Isländska båtar har aldrig landat makrill i EUs hamnar och därför spelar landningsförbud ingen roll. Men det är mera som hänger på tråden när EU beslutar att använda handelsblockad mot Island. Detta är inte en teknisk fråga utan en storpolitisk sak. Under ledning av ministrarna Össur Skarphedinsson och Jon Bjarnason beordras tjänstemännen att bortse från den politiska delen. Den nämns överhuvudtagit inte i deklarationer hos Islands representanter."

"Isländska politikers tystnad står i skär kontrast till Skottlands fiskeministers glädje över att man nu börjat spöa upp Islänningarna. Han betraktar inte EU kommissionens beslut som en teknisk fråga utan det första politiska steget på vägen att trycka ned Islänningarna till underkastelse under EUs vilja. De isländska ministrarnas tystnad och den isländska regeringens ovilja till politiskt motstånd gläder honom ännu mer."

"Johanna Sigurdardottir regerings förhållningssätt till EUs hot och straff är en kovändning mot alla isländska traditioner i havsrättsliga frågor. Förklaringen till kursändringen är enkel: Regeringen vill att Island blir medlem av Europeiska Unionen. Därmed flyttas besluten om kvoter från Islands departement vid Skulagata i Reykjavik till Berlaymont byggnaden i Bryssel där EU-kommissionen har hela sin makt. Islands regering vill inte störa friden för Maria Damanaki eller andra makthavare i Bryssel - även om det handlar om makten över nationens levnadsbröd."

Jag har inte mycket att tillägga. Bra att det fortfarande finns vikingar kvar på Island.

            

InDefence kräver en oberoende utredning angående regeringens hantering av Icesave

Spargrisen som försvann med pengarna

Det är utanför allt förnuft att Islands regering ännu en gång försöker tvinga Landsbanki konkursbos skulder på skattebetalarna.

Organisationen InDefence kräver i en omfattande remiss att en utredning görs angående regeringens hantering av Icesave från början. Enligt nuvarande avtalsförslag står Island ensamt för alla risker och ansvar precis som i det avtal som nationen fällde i en folkomröstning.

InDefence lyfter särskilt fram tre saker:

1 Det finns ingen laglig grund för UK och Hollands krav på Island
2 Island skall inte ensamt ta alla ekonomiska risker utan parterna måste dela med sig riskerna 
3 Island skall inte ensamt ta ansvaret för EUs bristfälliga regelverk, parterna måste dela ansvaret

Nedan några citat ur InDefence remissvar:
"Vi ska minnas att isländska nationen har redan betalat ett högt pris för Icesave p.g. a UK:s användning av terrorlagar mot Island som orsakade en stor skada för isländska staten, isländska hushåll, företag och andra isländska intressen."

"Det är förbluffande att myndigheterna med all kraft försöker skuldsätta landets vanliga skattebetalare på månghundra miljarders kronor. Händelsförloppet är sådant att den rättfärdiga frågan måste ställas:  "Varför har inte nationens intressens satts i förgrunden i denna konflikt?"

"Situationen nu är följden av bristfälligt arbete från början. Bristerna i Icesave 3 som nu ligger på bordet finns där p.g.a. att Islands intressen inte bevakats från början."

"Den juridiska bakgrunden för Islands sak har aldrig någonsin dragits inför en domstol eller att isländska myndigheter publicerat en sådan i sin helhet. En liten nations kamp mot stora nationer måste först och sist grundas på lagens argument."

Tidsfristen att stämma UK för skadan som UKs tillämpning av terroristlagarna medförde Island har gått ut utan att regeringen gjort något. InDefence säger: 

"Regeringen har brustit i sitt arbete och sin lagstadgade skyldighet att försvara Islands lagliga intressen."

"Det är ett undantag i demokratiska stater att regeringen godkänner lån på halva nationens BNP utan att först ha läst lånevillkoren eller haft möjligheter att utreda konsekvenserna för statsbudgeten."

"Med tanke på allt detta frågar InDefence om ingen är ansvarig för hanteringen av Icesave frågan?"

"InDefence har kommit fram till att det är fullt berättigat att kräva en oberoende och noggrann utredning på Icesave speciellt med tanke på myndighetens agerande i frågan."

InDefence bedömer största bristen i Icesave 3 vara den samma som tidigare - nämligen risken att inte känna till hur stor summan blir som skall betalas i slutändan.  

Isländska regeringen har ännu inte svarat ESAs brev från i Maj 2010 angående  bankgarantisystemet och svarstiden har gått ut. Denna regering är inte bara ohållbart slarvig - den arbetar medvetet mot Islands intressen.