torsdag 7 april 2011

Allt mer tyder på att nej sidan vinner

Vem skall betala Icesave? 
Allt mer tyder i ögonblicket på att nej-sidan vinner kampen om Icesave och regeringen misslyckas ännu en gång att tvinga denna ekonomiska börda på skattebetalarnas skuldror på Island.

Det har varit märkligt att se hur hejarklacken till skalbolagsdirektörerna återupplivats för att heja fram ett ja för att direktörernas skumma förlustaffärer ska skickas till Islands skattebetalare. 

Många är välbetalda f.d. ministrar som har sitt på det torra och inte behöver göra ett besök i matkön för att få bröd. 

I dag kungjordes första domen i ett insiderbrott innan Landsbanki kollapsade: Baldur Gudlaugsson, tidigare avdelningschef hos Finansdepartementet fick två års fängelse för att han sålde sitt innehav av aktier innan Landsbanki föll. 

Domaren menade att Baldur utnyttjat sin position och information på ett olagligt sätt till personlig fördel.

Äntligen säger jag, börjar de första domarna falla. Vi får vänta oss många, många fler de kommande åren mot banksvindlarna.


onsdag 6 april 2011

Majoriteten säger nej till Icesave-lagen enligt TV2:s opinionsundersökning

TV2:s undersökning på Island visar att knappt 57%
säger nej och drygt 43% säger ja till Icesave lagen.
Enligt TV 2 på Island som nyligen gjorde en opinionsundersökning angående hur Islänningarna tänker rösta i Icesave frågan kommer majoriteten att fälla den nya Icesave-lagen. TV2 menar att folk har ändrat uppfattning på några veckor.

Drygt 1500 individer frågades 4 - 6 april varav 942 tog ställning. 56,6% tänkte rösta nej och 43,2% tänker rösta ja. Om folkomröstningen faller ut som denna opinionsundersökning fälls Icesave-lagen nu på lördag.

11 av Självständighetspartiets 16 parlamentsledamöter röstade med Icesave på Althingi men färre än 25% av partiets medlemmar tänker rösta ja. Enligt Självständighetspartiets kongressbeslut skulle partiet rösta mot Icesave men partiordföranden Bjarni Benediktsson ändrade inställning och tog med sig majoriteten av partiets parlamentsgrupp. Han anses nu av många partimedlemmar ha svikit partiet och förhoppningsvis - enligt min mening,  är hans dagar inom politiken snart på ända.

Detta är första indikationen på att Islänningarna inte låter sig kuvas av "eliten", exempelvis sa näringslivets talesman att de pågående avtalsförhandlingarna med facket inte kunde avslutas ifall folk röstade nej. Detta upplevs som direkt hot och kan ha hjälpt till att svänga opinionen.

Ja sidan har haft otur med annonskampanjer exempelvis en affisch som visar en haj med Icesave-tänder på väg att svälja en fattig isländsk familj. Detta har av de flesta uppfattas som en uppmaning att rösta nej till lagen istället för det som kampanjens planerare hade som mål, nämligen ett ja till Icesave. Det har inte heller hjälpt att dra fram gamla ministrar och pensionerade ambassadörer som ansikten för ett ja till Icesave när de flesta människor jämför egna pensioner och nedskärningar i välfärden mot denna grupps säkrade statliga pensioner.

Ännu är det för tidigt att säga hur valet kommer att gå. Jag hoppas att Islänningarna låter sig inte skrämmas av all skrämselpropaganda som i dagarna upprepas från tidigare Icesave-omröstningar och att Icesave-lagen fälls med en övertygande majoritet. Hur det går får vi veta om några dagar.

måndag 4 april 2011

Ekobrottsmyndigheten i UK undersöker Landsbanki

En av Islands skalbolagsdirektörer
Björgolfur Thor Björgolfsson

Enligt Morgunbladid förra veckan undersöker Serious Fraud Office i UK märkliga och olagliga pengatransaktioner strax före, under och efter Landsbankis konkurs oktober 2008.

Tidningen Telegraph har skrivit artiklar i fallet - klicka här. Stora summor pengar fördes från Landsbanki timmarna under konkursen till företag i Björgolfssons familj ägo. Tidningen menar att transaktionerna var olagliga eftersom de gjordes efter att banken deklarerades i konkurs. På samma dag och banken gick i konkurs flyttades mellan 170 -180 miljoner sterling pund från Landsbanki till ägarfamiljen Björgolfsson.

Björgvin Thor anses vara en av världens rikaste män med ägor på drygt en miljard dollar. Troligen kommer en stor del av pengarna från blåsta Icesave insättare som UK och Holland försöker tvinga på Isländska skattebetalare genom Icesave-avtal med Islands regering.

Det är märkligt att se hur politikerna hellre använder tiden för att förflytta skadan av ekobrottsligheten till statskassan istället för att åtala och fängsla ekobrottslingarna. På så sätt bidrar korrumperade politiker till att ekobrottslingarna kan stoppa undan stulna pengar medan allmänheten ska stå för notan.

Det är bara att hoppas att SFO räder i UK och andra länder tillsammans med Islands speciella åklagare börjar ge utdelning snart. I annat fall verkar det bara mer vara ett spel för galleriet än att man menar allvar att upplysa världens största ekonomiska brottslighet i senare tid.