fredag 11 mars 2011

Avsluta bruset



I dagens budskap skriver de sju juristerna vid Högsta Domstolen på Island om det ändlösa mediabruset om Icesave och det finansiella förtroendet:

"Vi har alla tröttnat på det ändlösa mediabruset om Icesave. Kan våran deppighet orsaka att vi vill säga ja till Icesave bara för att bli av med bruset? Knappast.

Om vi säger ja till Icesave kommer debatten om detta förfärliga fall att leva under många år på Island, under tiden när vi betalar för dessa krav som vi aldrig haft någon laglig skyldighet att betala. Därför måste vi säga nej till kraven om vi någonsin ska kunna vara i fred för bruset. Fäll Icesave-lagen.


Om finansiellt förtroende
Varför tror man att vi Islänningar kommer att förlora vårt finansiella förtroende ifall vi inte betalar Icesave-kraven? De som säger detta har slutat försöka framhålla att vi inte har någon skyldighet att betala kraven. När uppnår man finansiellt förtroende genom att åta sig tunga skuldåtaganden där ingen skyldighet föreligger att ta dem på sig?

Ett sådant sätt manar endast fram andras förakt, i bästa fall deras sympati. Man litar inte på fegisar i finansfrågor.

Fäll Icesave-lagen.
Brynjar Nielsson hrl.
Björgvin Thorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jon Jonsson hrl.
Reimar Petursson hrl.
Tomas Jonsson hrl.
Thorsteinn Einarsson hrl."

torsdag 10 mars 2011

27 % i stället för 63 % sa ja till Icesave av de tillfrågade


Den statliga TV:n på Island har fått kritik för hur den presenterade Gallup undersökningen om opinionen för och emot Icesave-lagen.

Som jag tidigare redovisat sa man på TV att hela 63 % var för Icesave-lagen och endast 34 % var emot.

Sanningen är den att 1279 blev tillfrågade. 745 svarade (58 %). 545 tog ställning (42 %). 344 kommer att rösta ja (27 %). Kritiken avser att när endast 42 % av de tillfrågade svarar är det inte säkert att överföra resultatet på hela nationen som TV gjorde.

På nyhetssajten amx.is går man så långt att anklaga statliga televisionen för att medvetet försöka lura tittarna när TV tolkar resultatet som att hela 63 % av nationen säger ja.

Det är klart att när så få tar ställning då gräver det undan undersökningens trovärdighet. 63 % fås om endast de som tog ställning räknas.

Fortsättning följer.

Moralen i Icesave-frågan


De sju juristerna vid Högsta domstolen på Island fortsätter skicka korta Icesave-budskap till Nyhetstidningen. De vill fälla Icesave-lagen i den kommande folkomröstningen den 9 april. Dagens budskap handlar om moralen i Icesave:

"Hur kommer det sig att vissa människor påstår att den isländska nationen har en moralisk skyldighet att betala Icesave-kraven? Är det på grund av att det var isländska medborgare som drev verksamheten utomlands när folk satte in pengar på dessa konton?

Har allmänheten på Island ett moraliskt ansvar för dessa Islänningars verksamhet utomlands? Naturligtvis inte. De som satte in pengar på dessa konton med förhoppningen att få högre ränta än någon annan kunde erbjuda måste stå för sin risk själva.

Det är moraliskt fel att lägga risken på oss och det är moraliskt fel av oss att ta mot den och lägga bördan på våra barn. Fäll Icesave-lagen.


Brynjar Nielsson hrl.
Björgvin Thorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jon Jonsson hrl.
Reimar Petursson hrl.
Tomas Jonsson hrl.
Thorsteinn Einarsson hrl."


Jag upprepar min tidigare inställning om tänkande, ansvarsfulla jurister som ser genom dammet och presenterar en glasklar syn.

onsdag 9 mars 2011

Skrämseltaktik ger utslag - 63% tänker rösta för Icesave.



Den statliga tv:n på Island redovisade senaste Gallup undersökningen angående Icesave på nyheterna i kväll. Enligt undersökningen kommer 63% att rösta för Icesave-lagen och endast 34 % mot. 3% tänker lämna blankt.

Undersökningen omfattade 1.279 personer och 58,4% svarade.
  
53% var överens med presidenten att skjuta saken till nationen, 8% hade ingen åsikt i den frågan och hela 39%  är mot presidentens beslut.

Enligt TV är det fler äldre som tänker rösta för Icesave än yngre. 88 % av de som stödjer regeringen tänker rösta för lagen, 46 % av de som stöder oppositionen tänker rösta ja.

Min kommentar: Det är en märklig situation när folk inbillas tro att det är bara bråkmakare som vill diskutera Icesave eller rösta nej när det är regeringen som hela tiden pressar på nationen att ta på sig UK och Hollands olagliga Icesave-krav. Att oppositionsledaren Bjarni Benediktsson, ordförande Självständighetspartiet vände kappan och nu går mot sitt eget partibeslut har säkert vållat stor splittring och oro. Röstar folket för Icesave förlorar Island sin rättsliga grund att saken ska handläggs hos isländska domstolar ifall UK och Holland vill ta sina krav till domstol. Enligt nuvarande avtal, skall alla tvister lösas av domstolen i Haag vilket kan få konsekvenser eftersom många fall pågår fortfarande hur vida konkursboet skall betala ut de medel som finns samt hur Islands nödvärnslag när banksystemet havererade år 2008 skall tolkas.


Sju jurister vid Högsta Domstolen skriver: Säg nej till Icesave-lagen!


I Islands motsvarighet till tidningen Metro, Nyhetstidningen, skriver sju jurister vid Högsta Domstolen på Island en kort insändare i dag med uppmaningen till alla Islänningar att rösta mot Icesave-lagen i folkomröstningen den 9 april.

"Varför har Britter och Holländare inte åtalat isländska staten inför en domstol för betalning för Icesave-kraven eftersom de menar att vi skall betala?

Det är viktigt att Islänningarna förstår svaret på denna fråga: Dessa kravnationer vet att sannolikast kommer de att förlora sin sak. De känner till att de inte kan uppnå sina krav mot den isländska nationen förutom att nationen tar på sig betalningsåtaganden i ett avtal.

Goda Islänningar, vi skall inte göra dem till lags. Fäll Icesave-lagen.

Brynjar Nielsson hrl.
Björgvin Thorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jon Jonsson hrl.
Reimar Petursson hrl.
Tomas Jonsson hrl.
Thorsteinn Einarsson hrl."


Det gläder mig och säkert många andra Islänningar att vi har duktiga jurister som förstår vilket spel som utspelas när EU-länderna UK och Holland försöker tvinga varje Islänning, ung som gammal, frisk som sjuk, arbetsför som arbetslös att ge bort ett år av sitt liv för att slita för UK och Hollands regeringars felaktiga beslut.

Jag hoppas att Island som förr vågar stå upp mot finansgangsters och ekobrottslingar och maktfullkomliga politiker som vill välta privata bolags konkurser över på vanliga medborgare.

Fyra av huvudmännen i Kaupthings skalbolagshärva arresterade

Överst: Sigurður Einarsson och Ármann Þorvaldsson från Kaupthing Bank.
Underst: bröderna  Robert och Vincent Tchenguiz.
Kl 5:30 lokal tid London arresterade polisen i UK Sigurd Einarsson f.d. styrelseordförande Kaupthing Bank, Armann Thorvaldsson f.d. direktör Kaupthing Singer&Friedlander samt bröderna Robert och Vincent Tchenquiz.

I morse gjorde ekobrottsmyndigheterna på Island och i UK en gemensam aktion riktat mot Kaupthings ledning och deras del i Kaupthings skalbolagshärva. Tidigare har utredarna säkrat bevis bl.a. från Kaupthing Luxemburg och Sigurd Einarsson har bl.a. varit efterlyst av Interpol tills han gick med på att komma till förhör i Reykjavik. Men nu dras snaran åt.

I UK sökte man genom två kontorsbyggnader och åtta lägenheter. Sju män är arresterade och förhörs under dagen. På Island har två män blivit arresterade och två lägenheter genomsökta i jakt på bevis.

I UK deltog 135 poliser och medarbetare från Serious Fraud Office i aktionen.

Den största boven av alla - Jon Asgeirsson går fortfarande på fri fot, jag hoppas han åker snabbt som ögat bakom galler!

Isländska statskulden fortsätter öka


Dörren till det isländska finansdepartementet blir smalare med varje dag som går

Morgunbladet publicerar idag nyaste siffror angående statens finanser på Island.

Även om hastigheten i statsförlusterna på Island minskar är förlusterna svindlande stora och skulderna fortsätter öka. 

Senaste kvartalet 2010 blev förlusten 31 miljarder ISK eller 8% av Islands BNP. Senaste kvartalet 2009 blev förlusten 43 miljarder ISK eller 11,2% av Islands BNP.

Under hela året 2010 gick den isländska staten back 97 miljarder ISK eller 6,3% av landets BNP. Under hela året 2009 gick den isländska staten back 149 miljarder ISK eller 10% av landets BNP.

Statens intäkter har samtidigt ökat ca 6% mellan 2009 och 2010 på grund av skattehöjningar och nya skatter medan utgifterna endast minskat med ca 2% under samma period.

Statskassan - när skulder dragits från statens tillgångar låg på - 585 miljarder ISK år 2010 men var - 551 miljarder ISK året innan. Statsskulden har ökat från 1.566 miljarder ISK år 2009 till 1.629 miljarder ISK år 2010. 

Detta betyder att statsskulden nu är uppe i ca 106% av BNP jämfört med ca 105% av BNP år 2009.