tisdag 23 mars 2010

Om Island får en handlingskraftig regering är utsikterna goda att Island klarar sig utan IMF

Enligt professor Jon Danielsson vid London School of Economics är Islands ekonomiska situation inte så katastrofal som många befarat. Får Island en handlingskraftig regering som tar tag i återuppbyggnaden av ekonomin så har Island en stor chans att klara sig utan lån från IMF.

"Att bygga upp en valutareserv görs inte med lånade pengar, då blir det ingen reserv. På grund av isländska kronans fall så ökar exportintäkterna och om Island kan låna pengar på de internationella finansmarknaderna för att betala av sina skulder de närmaste två åren så är det onödigt att låna pengar från IMF. Utsikterna är därför goda att Island klarar sig utan IMF men tiden är knapp."

Professor Jon Danielsson menar att om alla hjälps åt kan Island utnyttja de möjligheter som trots allt finns främst inom exportnäringen.

"Island är i dag starkt konkurrenskraftigt, fiskenäringen får högre intäkter än tidigare, turismen blommar och detta lägger grunden för en sund ekonomisk återhämtning. Om Landsbankis ägor täcker Icesave då är Island inte lika illa ute och man tidigare befarat. I en internationell jämförelse är landets skulder inte bland de högsta, länder som Grekland och USA har skulder som är en högre andel av BNP än Island."

Professor Jon Danielsson intervjuades av Egill Helgason i tv-programmet Silfur Egils i söndags.

Men tiden krymper. Island måste få lån för att betala av stora betalningar 2011 och 2012. Lyckas man inte med det får landet betalninsproblem som kan öka på den negativa spiralen.
Därför är det så viktigt att landet får en ny handlingskraftig regering för att sätta igång återuppbyggnaden av ekonomin. Nuvarande regering med sin arroganta statsminister Johanna Sigurdardottir har rivit ned viktiga tidigare överenskommelser med näringsliv och fack och om regeringen får sitta kvar kommer Island att drabbas av ännu större osämja, inbördes tvister och oroligheter.

söndag 21 mars 2010

Islands regering blockerar återhämtningen av ekonomin.

Enligt en ny opinionsundersökning som Frettabladid har gjort, rasar Socialdemokraterna och vänstern på Island. Skulle det bli val i dag faller regeringen. Självständighetspartiet är uppe på samma nivåer som före bankkraschen, drygt 40%. Drygt 61% vill byta regering men endast 38% skulle rösta på regeringen om det vore val i dag.

Det isländska folket är trötta på tomma ord utan handling. Regeringens enda handlingskraft har varit att höja skatter på såväl löntagare som företag och stoppa många av redan planerade projekt inom industrin. Nu senast satte regeringen stopp för att folk på Keflavikområdet kunde få jobb genom att serva utländskt militärflyg som i sin tur tjänar Islands kustbevakning och säkerhet. Islands första rena "arbetarregering" har tagit bort indexkopplingen för pensionärernas skatterabatt, den har också tagit bort den heligaste av alla skatterabatter, sjömännens personrabatt som funnits i årtionden. Rabatten var samhällets erkännande på de tuffa arbetsvillkor som de isländska sjömännen får leva med. Ingen behöver därför bli förvånad att folket längtar efter andra regeringsalternativ.

"Arbetar"regeringens mål var från början endast ett: att få med Island i EU till vilket pris som helst. Strategin var att med skattehöjningar och lånade pengar från IMF köpa UK:s och Hollands stöd för Islands EU-ansökan och använda resten av pengarna för att betala folket på Island för att gå arbetslösa. Inga planer eller idéer har någonsin funnits för hur återuppbyggnaden av Islands ekonomi skall göras. Konsekvensen av regerings handlande har blivit att Islänningarna förlorat ett viktigt år för att bygga upp ekonomin på nytt.

Politiska misstag blir inte bättre gjorda på Island än i andra länder. Islänningarna har fått på sig ovanligt stora bördor: Först den internationella finanskrisen som ledde till bankernas fall, sedan togs näringslivet i gisslan av UK genom terroristlagarna, efter det kom nuvarande regering som blockerar all ekonomisk återhämtning på ön. Och som grädde på moset ett vulkanutbrott som kan väcka liv i den storartade vulkanen Katla.

Tidigare brukade folk skoja om dunderlimmet mellan ministrarna och deras stolar. Men ingen skrattar längre. Nuvarande regering sitter fastklistrad som zombies och vållar nationen stor skada för varje dag som går.

Island behöver en ny regering. Avgå Johanna!