fredag 18 mars 2011

Nappar Island på Icesave III ?

Säg bara ett litet ja. Ta bara en liten, liten giftig bit.
Icesaves giftiga äpple växer varje gång den elaka häxan besöker Islands vackra fjällkvinna.
Många menar att Icesave är statsministerns entrébiljett till EU eftersom UK och Holland håller veto om nya EU-medlemmar i handen. Budskapet är simpelt: "Om ni inte betalar vår Icesave-räkning då säger vi nej till Island som medlem av EU."

Den 9 april blir det för andra gången en folkomröstning i Icesave-frågan. Denna gången har man tvättat utformningen på kraven, nu heter det inte en räkning utan ett internationellt avtal.  Räntan är sänkt jämfört med förr men annars är allt som vanligt. Till exempel att Island ger upp sin juridiska position och avtalet följer engelsk lagstiftning.

Folk frågar sig varför det är mer logiskt denna gång att säga ja istället för nej men diskussionen stupar på samma argument som förr: varför ska jag betala olagliga krav för ekonomiska brottslingar?

Denna omröstning påminner om euro-omröstningen i Sverige år 2003. En stor del av etablissemanget, dvs de flesta politiska partiledningarna tillsammans med ledare för fack och näringslivsorganisationer  vill rösta ja. Regeringen och bankerna har lagt upp i en propagandakampanj utan like och alls slags experter skrämmer folk till tystnad och ja.

Det lär bli en spännande valrörelse.

Jag återkommer.





torsdag 17 mars 2011

48 % säger nej, 52 % säger ja enligt senaste undersökningen

Spargrisen som stal alla pengarna
Enligt nyaste opinionsundersökningen MMR kommer 52 % att rösta ja men 48 % nej till nya Icesave-lagen i folkomröstningen den 9 april.

Felmarginalen är 3,8 % så enligt detta är nationen starkt splittrat i frågan.

Förhållningssättet till EU verkar vara ett mönster i sammanhanget, de som är för EU tänker rösta ja medan de som är mot EU tänker rösta nej. Detta är dock ingalunda en glasklar linje men nationen är delad.

58 % i Reykjaviks regionen tänker rösta ja men endast 43 % av folk på landsbygden tänker rösta ja.

58 % av de som gått universitet tänker rösta ja medan 59 % av dem som endast gått grundskolan tänker rösta nej.

Då tänker hela 63 % av experter rösta ja medan 59 % av bönderna och sjömännen tänker rösta nej.

Det är således en hård fight i denna folkomröstning där frågan mer eller mindre samtidigt är knuten till EU.

tisdag 15 mars 2011

Alla kände till villkoren

Dagens brev från de sju högsta domstols juristerna:

"Varför pratar vissa på det viset att vi måste godkänna Icesave-lagen på grund av att nationens representanter har lovat Britter och Holländare att vi skulle betala, bl.a. genom att tre gånger ha avtalat därom?

Detta är utan argument.

Våra motståndare i frågan har hela tiden känt till att dessa villkor och avtalstexter var beroende av att lag om detta skulle stiftas inomlands. Därför kunde de inte räkna med att kraven skulle tillgodoses även om de isländska representanterna undertecknade avtalen.

Fäll Icesave-lagen.

Brynjar Níelsson hrl.
Björgvin Þorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jón Jónsson hrl.
Reimar Pétursson hrl.
Tómas Jónsson hrl.
Þorsteinn Einarsson hrl."

Se så där ska argumentationen låta! Jag väntar med spänning på morgondagens brev.

måndag 14 mars 2011

Andra bryr sig inte

Dagens Icesave-tankeväckare från de sju juristerna vid Islands Högsta Domstol:

"Av Icesave-lagens anhängare kan man helst förstå att andra nationer bevakar i spänt läge om vi godkänner att betala för Icesave-kraven. Är detta sant? Naturligtvis inte.

Denna sak når inte fram till grannländernas nyhetstimmar. Därför finns ingen orsak att tro att detta kommer att ha en negativ effekt på förtroendet för Islänningar i framtidens affärer.

Snarare kommer vi att räknas upp i rankningen hos de som ändå bevakar saken eftersom vi inte låter oss kuvas att betala för krav som vi inte ska betala.

Fäll Icesave-lagen.


Brynjar Nielsson hrl.
Björgvin Thorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jon Jonsson hrl.
Reimar Petursson hrl.
Tomas Jonsson hrl.
Thorsteinn Einarsson hrl."