fredag 8 juni 2012

Vi har fått nog av konkurser! Den största massdemonstrationen sedan 2009

Sjömännen klappar för sina talare som vill att regeringen drar tillbaks planer
på förstatligande av fisknäringen
Morgunbladets framsida visar en bild på sjömännen som strömmade under gårdagen till den största demonstrationen som hållits på Austurvöllur utanför Alltingi sedan 2009. Det var magnifikt att se båtarna segla in i Reykjaviks hamn som på 32 år inte fått så många båtbesök samtidigt. Det är inte varje dag som sjömännen tar båtarna och styr mot Reykjavik för att framföra sin talan. Denna gång var det kanske inte så konstigt, det gäller hela fisknäringens framtid på Island och därmed sjömännens levebröd. Fisknäringen drar in hela 40% av exportintäkterna och varje enskild arbetare i fiskindustrin producerar 10ggr mer i utländsk valuta än någon annan på Island. Därför är det helt obegripligt att den isländska regeringen vill överföra kontrollen på näringen till staten och döda den ekonomiska grunden för fiskföretagen med en dråpsskatt på 70%. Men regeringens iver att ta landet med i EU där regeringen kräver valuta att förhandla med visar ingen hänsyn och därför försöker regeringen på alla sätt att ta förmyndarskapet över Islands viktigaste näring. Men den skulle inte gett sig på sjömännen. De är tuffa och vana att stå i vågorna. Nu pressar oppositionen på Alltingi regeringen att dra sina förslag tillbaks och börja istället lyssna på alla experter som hela tiden varnat för konsekvenserna ifall regeringsplanen går genom. Mötets budskap var: Vi har fått nog av konkurser!

På mötet talade bl.a. ordföranden för fisknäringens organisation Adolf Gudmundsson. Han påpekade att trots regeringen säger sig haft samråd med organisationerna så hade inget sådant samråd ägt rum sedan hösten 2010. Tidigare i veckan hade Steingrimur Sigfusson "alltmöjligt" minister, bl.a. fiskminister, sagt att regeringen tagit fullt hänsyn till sjömännens organisation. Men mötet protesterade just mot att regeringen slagit dövörat mot deras talesmän. Representanter för några av sjömännens organisationer samt  fackliga organisationer för arbetare hos fiskfabrikerna talade och protesterade eftersom deras jobb sätts i gungning när företagen tvingas i konkurs p.g.a. de vansinniga skattehöjningarna.

En liten grupp "yrkes"demonstranter i Reykjavik hade blivit sammankallade av bl.a. personer med anknytning till socialdemokraterna och VänsterGröna. Dessa utannonserade en motdemonstration mot sjömännens möte på samma plats och samma tid. Som tur var fick denna planerade provokation inget nämnvärt stöd och trots några stycken kom med plakat med stöd till regeringen och försökte med rop förstöra för sjömännens talare då fick de snabbt ge sig när de fann att majoriteten av demonstranterna var riktiga sjömän och vanliga arbetare som kommit till mötet av fri vilja.

STOPPA regeringens planer på förstatligande av fisknäringen på Island
Socialdemokraterna och VänsterGröna har drivit enorm kampanj för att i förväg smutskasta mötet i försök att skrämma vanliga arbetare från att delta. Bl. a. sa man att "ingen deltar på eget våg, de är tvingade att delta annars får de sparken." Sjömän kallades för "sjögrevar och kvotkungar" o.s.v. På Alltingi anklagade en vänster ledamot en från oppositionen för att vara full i talarstolen men fick själv som första talare dagen därpå be om ursäkt för fel uttalande. Denna parlamentsledamot blev åsidosatt i debatten under dagen.

Reykjavik har nog aldrig upplevt så många sjömän i huvudstaden samtidigt. Som småföretagaren Olöf Larusdottir från norra Island sa: "Jag kommer hit därför att jag vill det själv. Det jag säger här nu är vare sig författat eller kontrollerat av Arbetsgivarorganisationen. Jag är inte aktiv i något politiskt parti." Olöf uppmanade alla att läsa dokumenten som finns hos parlamentet och hon protesterade skarpt mot den enorma hatpropaganda som företagare inom sjönäringen utsätts för: "Fiskare som köpte sig kvoter eller fortsatte driva sina företag har blivit någon slags Hells Angels men jag tror att även andra intressenter som vågar ifrågasätta regeringens planer äger själva motorcykel."

Skepparen Asgeir Palsson som arbetat till sjöss i 28 år säger att "Avgifterna som man tänker ta av fisknäringen är alldeles för höga och blir blodförlust för företagen. Säger man något annat så ljuger man eller så har man inte läst förslagen."

Sjömännen tände rött nödljus för att understryka sin solidaritet för att sätta STOPP för regeringens planer. 

Det verkar som sjömännens röst hörs in till Alltingi där debattens vågor går högt.






torsdag 7 juni 2012

Fiskarna strömmar till huvudstaden för att protestera mot regeringsplanen om förstatligande av fisknäringen

Några av fiskflottans båtar är redan på plats i Reykjavik

Enligt Morgunbladet säger Halldor Valdimarsson lots hos Reykjavik hamn att han inte sett så många båtar i hamnen under sina 32 år som lots i Reykjavik. Dock har inte alla båtar kommit ännu inför stormötet på Austurvöllur utanför Alltingi kl 16.00 senare i dag. 

Protesterna har haglat över regeringen från landsbygden, kommuner, fiskföretag och besättningarna på över hundra av landets största fiskbåtar. Protesterna riktar sig mot att regeringen inte har lyssnat till experter, organisationernas konsekvensutredningar och andra utlåtanden angående det lagförslag som nu debatteras på Alltingi och närmast kan jämföras som en statlig konfiskering av näringens egendomar. Regeringen planerar förstatliga det privata kvotsystem som i decennier har växt fram på Island och gör grenen till en av de konkurrenskraftigaste fisknäringar som finns i världen. Samtidigt höjer regeringen den s.k. fiskrättsavgiften så att den sväljer hela 70% av vinsten. 

Alla i näringen är eniga, arbetstagare och arbetsgivare: Detta betyder masskonkurser och massarbetslöshet. Men enväldige härskare statsminister Johanna Sigurdardottir är på tvären och kallar fiskarna för "sjögrevar" och "kvotkungar" för att hetsa upp folk för att kunna förstatliga bolagens vinster. Hennes regering har spytt avundsjukans galla över nationen. Hennes socialdemokratiska parti kan inte tolerera att sjömän som andra får hålla egna möten för att diskutera frågorna och hennes parti anklagar företagarna inom fisknäringen för att försöka med en "statskupp".

Uppenbarligen är det så hos S att demokrati är att vara med S, allt annat är "statskupp".

Några partimedlemmar hos S har nu aviserat att de tänker försöka förstöra sjömännens protestaktion genom att själva hålla möte på samma plats och tidpunkt och där kräva att regeringens förslag går genom.

Jag välkomnar sjömännens aktion, det är på tiden att nationen reser sig mot socialdemokraternas och vänstergrönas vansinniga attacker mot Islands viktigaste export näring.


onsdag 6 juni 2012

Klockan tickar.....tre månader kvar enligt Soros att rädda euron.

Finansmannen George Soros har inget stort hopp för eurons överlevnad

Enligt BBC varnar finansmannen George Soros EUs ledare att det har "tre månaders fönster" för att rädda euron. Han tror att den tyska ekonomin försvagas till hösten som gör det mycket svårare för Angela Merkel att fortsätta med stödåtgärder.

Enligt Soros så förstår inte EUs ledare "krisens art". Ledarna fokuserar på skuldproblemen men krisen handlar mer om "bankproblem och konkurrenskraft".

"Du kan inte minska skuldbördan genom att minska ekonomin, endast genom tillväxt."

Det som skapar det korta perspektivet är, tror Soros, att Tyskarna börjat tröttna på att betala för andras skulder. Det begränsar Merkels handlingsutrymme och tiden därför knapp om euron ska kunna räddas.





måndag 4 juni 2012

Skandal på TV2 - tre av sex kandidater lämnar studion

Tre kandidater till presidentposten lämnade studion hos TV2
p.g.a. att TV2 nekade att man fick lotta om vilka som skulle bli par.
F.v. Andrea Olafsdottir, Hannes Bjarnason och Ari Gudmundsson
F.v. Herdis Thorgeirsdottir, Thora Arnorsdottir og  sittande president Hr Olafur R. Grimsson.
TV2 försökte med en simpel kupp mot presidentkandidaterna i helgen. TV2 försökte först få till stånd en debatt enbart mellan Thora Arnorsdottir och sittande president Hr. Olafur Grimsson. Då protesterade övriga kandidater och menade att antingen pratar man med alla eller ingen. Då bjöd TV2 att de kunde intervjua två och två kandidater åt gången vilket alla accepterade. När presidentkandidaterna anlände till studion en timma före utsändning fick de veta att kandidaterna skulle paras i bokstavsordning och då blev det så att Thora Arnorsdottir och sittande president Hr. Olafur Grimsson blev sista paret på dagordningen.

När utsändningen skulle börja deklarerade Ari Trausti Gudmundsson, Andrea Olafsdottir och Hannes Bjarnason att de skulle lämna studion eftersom TV2 inte ville lotta ut vilka som skulle bli par. Efter det lämnade de studion. Herdis Thorgeirsdottir deklarerade sitt stöd för kandidaterna och sa att hon inte ville svika åhörarna och därför hade bestämt sig för att stanna kvar.

Det blev således tre presidentkandidater i forumet istället för två som TV2 tidigare planerat. Under programmets gång avslöjades TV2 uppsåt med denna uppställning. TV2 visade sketcher som hånade presidenten på reklamtid och programledarna frågade presidenten närgånget och på ett förolämpande sätt om inte han hade åldrats såpass att han inte dög som president, att han gått vida utanför sin roll i ämbetet och sitt ansvar samt att han ägnade sin tid åt att hjälpa finansiärer. När detta blev synligt förstod alla varför konstruktionen om två kandidater tillsamman med Thora och Olafur var så viktig. Meningen var att håna presidenten och lyfta fram Thora på den sittande presidentens bekostnad och om allt hade fungerat, skulle Thora Arnorsdottir bara behövt le och se vacker ut för att verka som en vettigare kandidat än Hr. Olafur Ragnar Grimsson.

Men så lätt kommer ingen undan Hr. Olafur Ragnar Grimsson, Islands president. Han tillrättalade programledarna ett antal gånger som avslöjade deras okunskaper och oseriösitet. Det har blivit flitiga diskussioner i media och bloggar efteråt och många har slutat prenumera på TV2.