måndag 30 augusti 2010

Kaupthing Bank f.d. styrelseordförande förklarar varför han inte tidigare inställt sig till förhör: Jag protesterade!

Nu har vi fått veta att Sigurdur Einarsson, f.d. styrelseledamot Kaupthing Bank som varit efterlyst av Interpool i många månader inte inställde sig till förhör därför att han protesterade mot myndighetens maktmissbruk som jagade honom! Speciellt ilsken är Sigurdur på Islands speciella åklagare som undersöker misstankar om bedrägerier och ekonomisk brottslighet. Sigurdur menar att åklagarens arbetssätt bör utredas och då i fortsättningen om man finner att åklagaren gjort fel, - att åklagaren döms i stället.

På frågan om Sigurdur ville be isländska folket om ursäkt på bankkraschen menar Sigurdur att det är andra som skulle behöva göra det istället, exempelvis politikerna. "Jag har inget ansvar mot den isländska nationen, det är politikernas och tjänstemännens uppgift."

Bloggarna på Island har gått heta efter intervjun med Sigurdur Einarsson i Frettabladid i förra veckan. De flesta tycker att Sigurdur visat enastående arrogans och många undrar som sagt om han gjort en deal med åklagaren att han inte skulle fängslas denna gången.


söndag 29 augusti 2010

Islands radio hänger inte med svenska valundersökningar

Jag läste igår på den statliga radions hemsida på Island att Sverigedemokraterna får vågmästarroll i Sveriges Riksdag samt att Alliansen inte får egen majoritet.

Enligt SIFOs undersökning som Dagens Industri berättade om den 23 augusti får regeringspartierna 51,5% mot oppositionens 43,9% och Sverigedemokraternas 3,7%.

Nu har det kommit en färsk undersökning från SIFO som visar att regeringspartierna får 50,0%, oppositionen 43,3% och Sverigedemokraterna 4,6%.

Det finns en felmarginal i all statistik men jag tycker ändå att Islands radio kan nämna vart trenden går, dvs. ner för oppositionen och upp för regeringspartierna.

Skärpning Islands radio!