lördag 28 januari 2012

Rättvisan

Påståendet att småtjuvarna hängs medan stortjuvarna utses till offentliga positioner förefaller passa bra in på dagens rättvisa.

Skalbolagsdirektörer som Jon Asgeir Johannesson nr 1 med över ett tusen miljarder ISK i skulder när Baugsimperiet kraschade, Björgolfur Björgolfsson vd Landsbanki som lämnade efter sig en jättekonkurs och en segdragen ansvarstvist i Icesave, dessa herrar går fria som om ingenting har hänt.

Deras race under "guldåren" innan 2008 var att sätta duktiga fiskare i jaktbåtar på det globala finanshavet och fiska lån. Den som var duktigast d.v.s. Jon Asgeir Johannesson vann loppet.

Dessa herrar tillsammans med några andra skalbolagsdirektörer exempelvis Hannes Smarason tidigare Icelandair Group utgjorde den enda riktiga makteliten på Island innan finanssystemet brakade ihop på ön.

De strödde pengar runt omkring sig och mutade politiker och ämbetsmän till höger och vänster. De som mest gillade deras pengar från politikerhåll var och är fortfarande den isländska socialdemokratin och dess parti Samfylkingin. Förenade i hat mot sin gemensamma motståndare, Självständighetspartiet, kraschade de Islands ekonomi och försökte välta över ansvaret på motståndaren. Samfylkingen har den politiska makten på ön i dag.  

Socialdemokraterna har endast prioriterat tre frågor:

1. Hjälpa sina kriminella klienter att stoppa undan pengar och hålla sig flytande
2. Attackera Självständighetspartiets ledare och försöka få dem fängslade för saker de inte har gjort.
3. Tvinga in Island i EU mot folkets vilja ch förhandla bort landets naturtillgångar som fiske och energi.  

Under täckningen "Nordiska välfärdsregeringen" har sossarna lånat pengar från IMF som ligger i bankvalv i USA till en kostnad av 33 miljarder ISK årligen i ränta. Samtidigt skärs sjukvården ned, sjukhus stänger, läkare flyr landet, folk flyr landet, skolor stängs och slås ihop, dagis lägger ned, traditionell snöröjning uteblir osv.osv. Regeringens lögner och svek är deras unika varumärke. Inget av de löften som gavs till fack och näringsliv för att underlätta avtal har hållits. Två banker sålda för nästan ingenting till hedgefonder i USA som bara mjölkar ränta från isländska skuldslavar. Fint eller hur?

Bankerna äger över hälften av Islands näringsliv sägs det. Hur kan duktiga entreprenörer få spelrum under de förutsättningarna? Snedvriden konkurrens, de som har varit flitiga och är skuldfria skall betala för de som tog lån och är konkursmässiga.

Sådant är sossarnas drömrike. Bara att de själva kan sitta i ministerstolarna då spelar det ingen roll om invånarna dräneras på möjligheter till skäligt liv. Egentligen är sossarnas drömrike på andra sidan månen. Där råder ständigt mörker och är alltid kallt. När folk pratar fryser orden i munnen och ögat ser endast sin egen spegelbild i isväggen. Tystnad. Evigt mörker. Sossarna ensamma på tronen för evigt!

Vad har islänningarna gjort för att tåla all denna orättvisa?

Tidigt insåg man felet i banksystemet


“Banking was conceived in iniquity and was born in sin. The bankers own the earth. Take it away from them, but leave them the power to create money, and with the flick of the pen they will create enough deposits to buy it back again. However, take it away from them, and all the great fortunes like mine will disappear and they ought to disappear, for this would be a happier and better world to live in. But, if you wish to remain the slaves of bankers and pay the cost of your own slavery, let them continue to create money.”  – Sir Josiah Stamp, Director of the Bank of England (appointed 1928). Reputed to be the 2nd wealthiest man in England at that time.

fredag 27 januari 2012

Aldrig fler företagskonkurser på Island

6 företag gick dagligen i konkurs under förra året på Island. Detta betyder att raset blir större för varje år eftersom 60 % fler företag gick i konkurs år 2011 än året innan. Krisens effekter har inte börjat plana ut ännu.

Många företag hålls över vattenytan endast därför att bankerna äger stor andel i dem och försöker hålla ut ett tag till i hoppet om att ekonomin blir bättre och man kan sälja av innehavet. Å andra sidan hämmar bankernas ägande all sund konkurrens och flitiga småföretagare och duktiga entreprenörer straffas medan andra som är konkursmässiga hålls flytande.

måndag 23 januari 2012

Demokratin urholkas inom EU - majoriteten av invånarna i Kroatien struntar i att rösta

Kroatiens statsminister Zoran Milanovic
hade önskat att fler skulle röstat
Kroatiens statsminister Zoran Milanovic har deklarerat sin besvikelse över deltagandet i söndagens EU-omröstning. Några timmar innan vallokalerna stängde hade endast 33, 79 % av väljarna röstat.

"Det hade varit bättre att fler röstat," sa Milanovic till tv-stationen Nova. "Allmänheten är uppenbarligen besviken - detta är ett besked till regeringen på grund av situationen i riket."

Alla politiska partier i Kroatien förespråkade medlemskap i EU. Utan att bli medlem i EU skulle Kroatien isoleras i Europa.

Om majoriteten av en nation avstår från att rösta betyder det väl att saken inte attraherar majoriteten. Det är mycket farligt att kalla resultatet för "demokratiskt" när majoriteten av väljarna i själva verket uttrycker sitt missnöje genom att avstå från att rösta. 

söndag 22 januari 2012

Internationella Valutafonden IMF skinnar Islands skattebetalare

Lilja Mosesdottir parlalmentsledamot
Alltingi
Lilja Mosesdottir parlamentsledamot på Alltingi har visat på att nu när Internationella Valutafonden IMF begär en fördubbling på medlemmarnas insatser betyder det att Islands skattebetalare får betala ca 450 miljoner ISK i ränteskillnad årligen. Island lånar för 5,5 % ränta från fonden och måste nu binda 60,5 miljarder ISK till endast 0,14 % ränta. Årligen betyder detta negativ ränta för Islands skattebetalare på 450 miljoner ISK.

"Detta betyder att ca 9.3 miljarder ISK tas av det lån Island har hos IMF till en ränta på 5,5% för att sättas in på IMFs konto till en ränta på 0,14 %. Förlusten på ränteskillnaden är 450 miljoner ISK årligen."

Alltingi måste nu utreda frågan ännu en gång.

Lilja Mosesdottir blev inröstad för VänsterGröna men har som många andra lämnat partiet på grund av partiets svek i EU frågan. Lilja Mosesdottir har aviserat att hon tänker starta ett nytt parti på Island.

Alltingi öppnar för upphävning av åtalet mot Geir Haarde

Bjarni Benediktsson ordf.
Självständighetspartiet
Sigmundur David Gunnlaugsson
ordf. Framstegspartiet (Centern)
Justitieminister Ögmundur Jonasson
I slutet på förra veckan diskuterade Alltingi ett förslag från Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson om att upphäva åtalet mot Islands förra statsminister Geir Haarde. Dels så har Landsdomur redan ogiltigförklarat delar av åtalet och dels så har en del parlamentsledamöter ändrat uppfattning i frågan.
Allt fler inser nu orimligheten i att endast åtala en enda person som ansvarig för finanskrisen som tog bankerna på Island över ruinens brant. Ursprungligen diskuterade Alltingi att åtala fyra tidigare ministrar men socialdemokraterna taktikröstade för att skydda sina egna och resultatet blev att endast en tidigare minister blev åtalad.

Hela historien har blivit mycket pinsam för den sittande regeringen. Nuvarande justitieminister Ögmundur Jonasson skrev en artikel i Morgunbladet förra veckan där han tog avstånd från åtalet. Han förklarade att orsakerna till krisen var mycket större än att vara en individs ansvar. Han refererade till Alltingis speciella utredning och menade att finanssystemet och tidigare bankdirektörer och finansskojare hade sin stora del i skulden. Justitieministerns artikel slog ned som en bomb hos socialdemokraterna som inte finner ord för att deklarera hur "opassande det är att Alltingi tar saken i egna händer från en domstol." Själva har de glömt att på deras initiativ är Alltingi den som åtalar samt har tillsatt både åklagare och domare i fallet. Fallet är politiskt och ingen utredning i ministerns sakfråga har någonsin ägt rum. Det förväntas att Geir Haarde förmår bevisa sin oskuld istället som vanligt inom rättvisan att var och en är oskyldig tills skuldfrågan utretts och skuld bevisats inför en domstol.

I en artikel i Morgunbladet förra veckan hänvisar Framstegspartiets (Centerns) ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson till statminister Johanna Sigurdardottirs förklaring till åtalet där hon hoppas att åtalet "lugnar allmänheten eftersom det var meningen med åtalet." Sigmundur David pekar på att tidigare har Robespierres sagt i den franska revolutionen att "revolutionen äter upp sina egna barn."

Socialdemokraterna vill statuera ett skrämmande varningsexempel mot Självständighetspartiets väljare: "Se hur det går när man röstar på Självständighetspartiet." Sossarna beter sig som medeltida slottsherrar som dödade sina motståndare och satte upp deras huvuden på pålar utanför ingången för att skrämma människor och driva ut djävulen. Men Islands justitieminister kan ha träffat spiken på huvudet när han sa att åtalet mot Geir Haarde var en taktisk manöver för att vilseleda folk. Det stämmer ganska bra med hur Sossarna har använt tiden i regeringsställning för att skydda sina tidigare uppdragsgivare inom främst Baugur imperiet som nu står åtalade och under utredning av Islands speciella ekobrottsåklagare.

Sigmundur David Gunnlaugsson påpekar att nuvarande regering har brutit mer mot lagen än Geir Haarde står åtalad för och frågar "om det är naturligt att en f.d. minister står åtalad men nuvarande ministrar undgår åtal?"