torsdag 28 april 2011

En stor grupp handikappade människor svälter på Island

Gudmundur Magnusson ordförande
De Handikappades Riksförbund, Island
I en intervju i Morgunbladid säger Gudmundur Magnusson, ordförande De Handikappades Riksförbund, Island, att situationen är katastrofal hos en stor grupp av handikappade på Island.

"Det är en skam att regeringen kallar sig för en välfärdsregering. Det är mycket vanligt att till oss kommer folk som inte har pengar att klara sig på ut månaden. Situationen har drastiskt försämrats efter bankkraschen. Det är den mest allvarliga situationen jag sett sen jag började ta del av dessa frågor i mitten på 80-talet," säger Gudmundur Magnusson angående de stora trångmål hos de handikappade som har lägst inkomster.

"Jag har ofta talat om situationen på möten med ministrar men ingenting händer. Jag tycker att reaktionerna är under all kritik. Det är mer en mörkläggning än någonting annat. Myndigheterna började i fel enda med nedskärningarna. De började hos de handikappade."

Enligt Morgunbladid har många så litet som drygt tre tusen SEK kvar att leva på under månaden när hyran är betald och då är alla andra utgifter obetalda förutom själva maten.

Gudmundur Magnusson säger att det inte går att leva på de pengarna. "Många av dem som måste åka bil har inte pengar till vare sig bensin eller mat. Folk söker gratis mat hos vänner och bekanta för att orka leva. Men alla har inte den möjligheten. Det finns folk som inte orkar gå och ställa sig i matköerna. Jag skulle tro att hundratals Islänningar svälter år 2011."

söndag 24 april 2011

De flesta flyttar till Norge

Så många har lämnat Island före och under krisen


Enligt Morgunbladid, Islands mest respekterade dagstidning, flyttar de flesta till Norge som lämnar Island. Det är inte alls ovanligt i dag att maken arbetar i Norge medan fru och barn är kvar på Island. År 2009 toppar all statistik över hur många som lämnar landet. Tidigare när sillen försvann 1970 sökte många Islänningar lyckan i Danmark. I slutet på 90-talet sökte många jobb i Sverige men aldrig har så många lämnat Island under ett år som under 2009.

Det visar sig att störst rörelse följer ökad arbetslöshet på Island. Professor Stefan Olafsson vid Islands universitet förväntar sig att folkvandringen fortsätter i år och nästa år. Blir det som han säger blir nuvarande period bland de längsta i Islands historia.

Det är mycket folk i sin bästa ålder mellan 30-64 år som lämnar Island. Fler äldre flyttar nu än vanligt. Enligt Omar Hardarsson, Islands universitet, minskar chansen att folk återvänder tillbaks till Island desto längre bort det flyttar och desto äldre man är när man flyttar. Därför kan nuvarande folkvandring från Island främst till Norge betyda att färre återvänder tillbaks än vanligt, som historiskt sätt brukar ligga på ca 80%.