lördag 6 mars 2010

Över 93% röstade NEJ till Icesave-lagen

När de första siffrorna kom i kväll efter folkomröstningen på Island visade det sig att mellan 50-60% av de röstberättigade gick och röstade. Över 93% röstade NEJ, under 2% röstade ja och resten var blanka och ogiltiga röster. Dessa siffror är inte slutsiffror men pekar tydligt på ett rungande NEJ till Icesave-lagen på Island.

Därmed faller lagen som Althingi passerade med tre rösters majoritet före jul och presidenten vägrade skriva under. Nu har Islänningarna sagt sitt, folket har med övertygande majoritet visat att de inte godtar en lag som binder statskassan till en skuld som Storbritannien och Holland tagit hos sina länders skattebetalare och kallade ensidigt för "lån" till Island.

Om allt vore normalt i politiken på Island, så skulle statsministerns reaktion bli att deklarera sig segrad när folkviljan fäller regeringens lag, statsministern skulle i så fall gå till presidenten och lämna in ett avsked för regeringen. Då kan presidenten utlysa ett nyval där Islänningarna kan välja en ny regering som kan regera landet istället för den sittande som agerat inkassoföretag åt Storbritannien och Holland.

Men en person som totalt ignorerar Althingi och de parlamentariska traditionerna och dessutom blåser på folket när de utövar sina demokratiska konstitutionella rättigheter hon kommer nog inta att gå från sin maktposition frivilligt. Det är mycket olyckligt för landet att behöva dras med en regering som gjort allt för att hindra återhämtningen av ekonomin, stoppat investeringar, rivit ned skattesystemet och gjort Island till världsmästare i moms (25,5%) och sedan gjort sitt yttersta för att hindra folket att uppnå bättre villkor i Icesave-tvisten.

Isländska folkets starka NEJ sänder också tydliga signaler till politikerna i Europa och världen att upphöra med nationalisering av privata företags skulder. Vanliga människor har ingenting med bankers girighet att göra eller deras riskfyllda beteenden i jakt på större vinster. Det är totalt fel och osunt att tillåta banker driva sin verksamhet i vetskap om att staten kommer och fixar problemet när går snett.

Förhoppningsvis får folken i andra länder samma rätt som Islänningarna, d.v.s. rätten att rösta bort vansinnet.

fredag 5 mars 2010

Islands regering ignorerar konstitutionen, Althingi, parlamentarismen och nationen

Enligt den isländska regeringen är folkomröstningen i morgon "meningslös" eftersom ett nästan "färdigt förhandlat" resultat föreligger. Såväl statsministern som finansministern bojkottar folkomröstningen på denna grund och därmed ignorerar de Islands statsskikts grunder, d.v.s. konstitutionen.

Enligt parlamentarismen skulle det ha varit enklast för regeringen att stifta en ny lag som ogiltigförklarat Icesave-lagen innan folkomröstningen. Då hade folkomröstningen inte blivit av. Om nu vetskapen om ett bättre förhandlingsbud var så övertygande hade detta varit möjligt. Även med tanke på tidigare lag om äganderätt inom mediabranschen då dåvarande regering ogiltigförklarade lagen helt enkelt med en ny lag så ingen folkomröstning behövde hållas.

Men den rätta vägen för ett nytt förhandlingsresultat måste gå genom Althingi och accepteras där och signeras av presidenten för att vinna laga kraft. Nu föreligger ingen sådan proposition i Althingi så folkomröstningen blir av i morgon enligt konstitutionen. Att bojkotta landets första folkomröstning enligt konstitutionen efter republikens bildande år 1944 är därför samma som att blåsa på Islands demokratiskt förankrade principer enligt konstitutionen.

Det har med en stor och klar tydlighet visat sig i Icesave-frågan att regeringen inte tjänar det isländska folket och har därför svårt att acceptera demokratins fundamentala principer. Regeringen är inget annat än marionetter i händerna på EU:s staterna UK och Holland som kan med vetorätt blockera Islands medlemsansökan till EU. Regeringen har helt vikit sig för vetohotet och försökt implementera UK och Hollands krav på Islänningarna. Strategin har varit att köpa UK och Hollands "veto" med lån från IMF och fortsätta festen ett tag till. Denna strategi förklarar också den isländska regeringens ovilja att göra något för att leda återhämtningen av ekonomin på Island. "Återhämtningen" skall enligt strategin betalas med lån från IMF som inte betalas ut eftersom länder som Sverige fryser utbetalningar på sina lån till Island tills Icesave-avtalet enligt UK och Hollands orättfärdiga krav är i hamn. Detta kortsiktiga tänkande tar inte ens hänsyn till om den isländska kon som ska ge mjölk till UK och Holland under kommande 25 års period överlever eller inte.

Den längsta debatten i Althingi är inte över än. För att kunna avsluta den behöver Islänningarna välja en ny regering som tjänar folket. En regering som försvarar Islands intressen och inte faller på knä för nervösa nykolonialister som gjort bort sig på hemmaplan.
Islands nuvarande regering har målat in sig i ett hörn. Politiska misstag blir inte bättre när de görs på Island än exempelvis i UK. Hur länge skall det Isländska folket få lida?

En kvinna som blev tillfrågad varför hon tänker gå och rösta i morgon sa: "Det finns ingen anledning att bli jordfäst levande."

Islands statsminister bojkottar folkomröstningen men presidenten använder rösträtten tillsammans med en stor del av folket i morgon.

Islands statsminister Johanna Sigurdardottir sa till ett stort pressuppbåd i Reykjavik i dag att hon tycker att folkomröstningen är "meningslös" och hon kommer att bojkotta folkomröstningen.

En annan åsikt och troligen mer förankrat hos folket har Islands president Olafur Ragnar Grimsson: "Vi vet alla att rösträtten är demokratins heligaste rätt och själva grunden till demokratin." I morgon blir presidenten intervjuat i Morgunbladet där han deklarerar att han kommer att använda sin demokratiska rättighet och rösta om Icesave-lagen.

Inte många journalister förstår hur regeringen kan först köra en lag genom Althingi och sedan kritisera den nu och mena att folkomröstningen är "meningslös" eftersom ett bättre alternativ påstås "föreligga" fast Althingi inte fått veta något.

Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson menar att regeringen för länge sedan visat att den inte företräder nationen eller nationens vilja i Icesave-frågan. Den isländska regeringen driver i princip in Storbritanniens och Hollands krav på pengar från Island.

Finansminister Steingrimur Sigfusson sa i dag att det är meningslöst att försöka förhandla när vissa medlemmar i förhandlingskommittén "inte vill förhandla". Han ville inte förklara vilka personer han menar eller hur de "är mot förhandlingar" utan lämnade frågan öppen för gissningar hos media.

Framstegspartiets ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson sa att oppositionen inte fått vara med i de senaste förhandlingsvändorna och menar att finansministern och statsministern gång på gång motarbetat förhandlingskommitténs arbete genom att påstå att folkomröstningen är "meningslös", att folkomröstningen kunde flyttas och att man måste snarast göra upp oavsett förhandlingsresultat.

Parlamentsledamoten Birgitta Jonsdottir från Hreyfingin påstår att statsministern saboterat förhandlingarna genom att gå tvärt mot förhandlingskommitténs ordförande som tonade vikten av enhällighet i frågan folkomröstningens betydelse. Ordföranden i förhandlingskommittén menar att folkomröstningen är Islands starkaste vapen vid förhandlingsbordet. Birgitta Jonsdottir sa att statsministern gör allt för att hjälpa motpartern i förhandlingarna och sabotera för Islänningarna.

Internationella journalister talar redan om politisk teater när självaste statsministern bojkottar folkomröstningen. Det är bara att hålla med. Bloggarna på internet går glödheta där statsministern anklagas för svek mot demokratin och det isländska folket.

Det är bara att hoppas på att det blir ett enhälligt NEJ i morgon.

Medias intresse är stort inför folkomröstningen i morgon

Journalister från internationell media som BBC, Financial Times, New York Times, Independant, Telegraaf, Volkskrant, Irish Times, Aftenposten med andra exempelvis från Kina och Japan har kommit till Island för att rapportera om folkomröstningen i morgon.

I Islands television sa en BBC-reporter att många intresserar sig för folkomröstningen och är samtidigt oroliga för vad som händer i andra delar av Europa eller världen om Islänningarna röstar nej till att ta på sig privata bankers skulder.

"Jag tror att en del politiker i Europa är bekymrade ifall andra folk t.ex. i Grekland, Irland eller Spanien följer det isländska exemplet och gör uppror mot politiker som vill passera notan från privata finansiärers misslyckade affärer till skattebetalarna."

Det skrivs en del om Island i dag, kolla länkarna nedan:




Islands statsminister "tvingas" följa konstitutionen. AVGÅ JOHANNA!

Att påstå att Islands statsminister Johanna Sigurdardottir (s) är en beslutsam anhängare av den isländska konstitutionen är att ta i för mycket. Hon inte bara räds folkomröstningen i morgon, hon kallar den meningslös och är mycket besviken att folkomröstningen äger rum. Enligt Frettabladid i dag tänker hon ligga på soffan och inte gå och rösta i morgon.

Detta är första gången i republikens historia som en folkomröstning äger rum angående lag som presidenten vägrar signera. Enligt Islands konstitution skall då en folkomröstning om lagen äga rum "snarast möjligt" så nationen kan fälla eller bekräfta lagen. Fäller nationen lagen ogiltigförklaras den i omröstningen och upphör gälla.

De isländska socialdemokraterna och socialisterna i regeringen har tydligt visat att de motsätter sig nationens rätt till folkomröstning enligt konstitutionen. Dessa människor bildade regering med deklarationer om "transparent och demokratiskt folkstyre" där nationens vilja skulle råda. Innan Icesave talade regeringen sig varm om folkomröstningar och folkets demokratiska rättigheter.

Numera kallas det för MENINGSLÖST att folk utnyttjar sina konstitutionella rättigheter på Island. Tviiij – för dessa politiska hycklare.

Jag hoppas att Johanna Sigurdardottir har något förnuft kvar i kroppen och tar det till fånga och avgår med hela regeringen i nästa vecka.

Då får Islänningarna möjlighet att välja en handlingsduglig regering som GÖR NÅGOT för den ekonomiska återhämtningen istället för att krascha näringslivet med skyhöga skatter och montera ned tidigare investeringsplaner i industrin plus naturligtvis dödsstöten med Icesav-lagen.

onsdag 3 mars 2010

Ett hälsotecken att Islänningarna stoppar nationaliseringen av privata bankers konkurser

Island går till folkomröstning om den debatterade Icesave-lagen nu på lördag där lagen förväntas bli fälld med ca 75% av rösterna. Det är makalöst att det isländska folkets röster behövs för att stoppa myndigheternas vansinne som många menar att bryter mot EES-avtalet.

EU:s ledare inkluderat de svenska borde skämmas som helt avstått från att ta ansvar för egna lagar och regelverk enligt EES-avtalet. Istället har EU backat upp sina medlemmar i ett ekonomiskt och politiskt orättfärdigt krig där bl. a. terroristlagar använts mot en liten EES-medlem. Icesave-frågan är ingen bilateral sak mellan Storbritannien, Holland och Island som EU-kommissionen hävdar. Icesave handlar först och främst om EU:s regler för bankgarantier på insättares pengar och hur överskridande bankverksamhet regleras enligt EES-avtalet.

Enligt direktiv 94/19/EC som baseras på hela EU:s regelverk, inkluderat lag 61 om förbud mot statliga subventioner som kan snedvrida konkurrensen, är statens ansvar att stifta lag som förpliktigar bankerna att upprätta ett garantisystem för insättarna. Island gjorde detta redan 1999. I direktivet står inget om att staten ska med egna medel gå in och stötta privata banker och deras garantisystem. I EU:s regelverk finns heller inget som förutser ett lands banksystems totala kollaps som hände på Island.

De Isländska bankerna kunde tack vare direktiv 94/19/EC växa inom EU till 12 ggr storleken på Islands ekonomi. Detta kunde inte den isländska regeringen påverka eftersom direktivet klart förordar myndigheternas ansvar i varje land där en bank tillåts öppna en filial. Det var i händerna på Storbritanniens och Hollands finansmyndigheter att utfärda tillstånd enligt direktiv 94/19/EC. Att dessa länders finansmyndigheter gav tillstånd för marknadsföring och etablering av Icesave konton i sina länder är därför deras ansvar. Utan deras tillstånd hade de isländska bankerna aldrig blivit så stora på så kort tid.

Enligt EES-avtalet är det upp till varje land ifall de vill betala mer än på den tiden de ca 20 tus euro som var det garanterade minimibeloppet. UK:s regering betalade 100% ut till Icesave insättare i UK med skattebetalarnas pengar och deklarerade sedan att detta var ett ”lån” till Island. Hollands regering ersatte 100 tus euro till Icesave insättare i Holland och gjorde som kollegorna i UK och sa att detta var ett ”lån” till Island.

Regeringar och politiker är ansvariga för sina handlingar även om det inte är så lätt för medborgarna att ställa dem till svars utöver att rösta bort dem i nästa val. Men det är naturligtvis en skär och grov lögn att kalla Hollands och UKs ensidiga deklarationer på ”lån” till Island för ”Islands internationella åtaganden”. Det är just detta som är kärnan i Icesave tvisten: UK och Holland försöker välta över på isländska skattebetalare konsekvenserna av egna missöden i sina hemländer. För att vanliga människor ska förstå proportionerna i de ekonomiska kraven kan det jämföras med böterna som Tyskarna fick efter första världskriget. Kravet nu är fem ggr större på varje Islänning. Motsvarigheten för Svenskarna skulle vara ca halv miljon svenska kronor per hushåll + ca 30 tus om året i ränta närmaste 15-20 åren. Skulle Svenskarna nationalisera en sådan skuld som de juridiskt hade ingen skyldighet att betala?

Island har lidit nog av den globala finanskrisen, bankkraschen och som ekonomisk gisslan under terroristlagen. Detta demokratiska land, utan militär och eget försvar har behandlats av Storbritannien och EU som Talibaner och AlQaeda. Handelsblockering, blockering av lån från IMF, hot om veto mot EU-medlemsansökan, hot om total utfrysning från lånemarknader och allmän utfrysning från EU har inte haft någon speciell image höjande effekt på Islänningarna. Nu räknas upp mot 60% av Islänningarna motsätta sig Islands medlemskap i EU.

Det hedrar inte EU:s politiker att försöka sätta Island i konkurs och via politiken stötta finansiella brottslingar som har vållat stor skada i nästan alla länder i Europa. Det är på tiden att folket intar en försvarsposition och slutar ta på sig skulder förorsakade av ekonomiska terrorister när de förtroendevalda inte grejar försvaret.

Förhoppningsvis blir Islands NEJ en uppvakning och inspiration för andra som tycker att nu får det vara nog. Frågan är om andra folk har samma demokratiska möjlighet som Islänningarna har den 6 mars.

Statlig garanti för Icesave – ett brott mot EES-avtalet

Detta hävdar Peter Örebech jur.d. Tromsö Universitet och Ingolfur Arnarson management dr. från samma skola i en artikel i isländska MBL. i dag.

De hävdar att direktiv 94/19/EC som tar hänsyn till hela EU:s regelverk även baseras på EU:s lag 61 om förbud mot statliga subventioner. Därför kan insättare som förlorade pengar på Icesave-konton endast ställa krav till Landsbanki och garantifonden. Om ägorna i konkursboet inte räcker för full ersättning så får insättarna ta skadan.

Landsbanki - en privat bank, erbjöd kunder inom EU (ej på Island) hög ränta för insättning via Internet på Icesave-konton. Den isländska staten skulle gjort sig skyldig till ett regelbrott ifall man subventionerat eller genom statliga garantier till Landsbanki snedvridit konkurrensen mot andra banker. Dett skulle bryta mot EES-avtalets grunder som uttrycks i direktiv 94/19/EC om garantifonder för insättarnas pengar hos banker och bankfilialer inom EES.

Hur än man vrider och vänder på saken så har isländska skattebetalare eller den isländska staten inget ansvar för privata banker eller privata garantifonder. Islands myndigheter har ingen möjlighet att binda upp statens finanser utan att Althingi och Islands president först godkänner en sådan uppgörelse vilket inte är fallet på Island.

Island bör följa de internationella avtal och överenskommelser man har gjort och avsluta Icesave-tvisten enligt lag. Statlig garanti på Icesave är ett klart brott mot EES-avtalet som inte är ett bilateralt avtal mellan Storbritannien, Holland och Island utan ett avtal mellan alla stater inom området och Island måste respektera det.

Du kan läsa om Peter Örebechs och Ingolfur Arnasons Icesave-analys genom att klicka på följande länk:


tisdag 2 mars 2010

Islands regering hjälper UK och Holland att undvika folkomröstningen på lördag

Återigen visar den isländska socialdemokratiska rödgröna röran som valdes till regering i fjol att den fullständigt struntar i det isländska folket och Islands konstitution.

Genom att låtsas att de vill försöka få till stånd ett bättre avtal än det som ska gå till folkomröstning har de haft låtsas diskussioner med oppositionen som ärligt vill ändra avtalsvillkoren.

Med en ny avtalsdelegation har "diskussionerna" fortsatt i London där den Brittiska regeringen försökte i förra veckan att få igång en mediastorm mot Island men misslyckades. UK och Holland blåste då av "förhandlingarna" eftersom Island sagt nej till deras "bästa och slutgiltiga bud".

Men UK ville få tillbaks Islands delegation som nu jobbar bakom stängda dörrar i London. Den isländska oppositionen har ingen aning om vad som "förhandlas om" och Framstegspartiets ordförande Sigmundur David Gunnlaugsson menar att diskussionerna mellan de tre regeringarna numera bara handlar om hur man kan undvika folkomröstningen på lördag.

"Jag fruktar när jag hör Islands finansminister tala om läget, att huvudfrågan är hurvida man kan undvika folkomröstningen istället för att uppnå bättre villkor i Icesave-avtalet."

Stackars Islänningar, först kom den internationella krisen med bankkraschen, sedan fick dom på sig terrorstämpel och ekonomiskt mobbningskrig från EU länder som UK, Holland och Sverige och sedan denna fullständigt rabiata regering som totalt blockerar all ekonomisk återhämtning och ensidigt servar UK och Holland för att de inte ska lägga veto mot Islands ansökan till EU. Islänningarna behöver en riktig regering i stället för denna Puppet Regering.

74% mot Icesave-lagen

Enligt nyaste Gallup kommer 74% av Islänningarna att rösta NEJ till Icesave-lagen i folkomröstningen nu på lördag. Endast 19% säger att de tänker rösta ja. 8% tänker rösta blankt.

Motståndet mot Icesave-lagen har växt dag från dag på Island tills nu att 3/4 delar av de röstberättigade tänker ogiltigförklara lagen.

Detta är det bästa som kan hända Island i nuläget och räddar nationen från konkurs. Britter och Holländare får hitta andra vägar att driva in stålarna, Islänningarna vill följa sina ingångna internationella avtal dvs. EES-avtalet. Kanske tvingar utfallet av omröstningen även Britter och Holländare att börja fundera på att börja följa lagar de själva varit med att ta fram i stället för att använda maktspråk och mobbning mot den mindre.

See you in court! sa en av oppositionens ledare på Island häromdan.

Jag hoppas att EU-medlemmarna - inkluderat Sverige, börjar ta sitt förnuft till fånga och inse att de faktiskt har juridiskt ansvar och att domstolsvägen faktiskt inte är så dum trots allt.

Varför har man lagarna till för annars?