fredag 6 juli 2012

EU:s straffåtgärder mot Island och Färöarna kommer att vålla stor skada



Enligt isländska webbportalen Evropuvaktin som refererar till tidningen Austurglugginn på Islands östkust kommer EU:s planerade straffåtgärder mot Island i makrillkriget att få förödande konsekvenser för fiskföretag på Islands östkust. Makrillexport och mjölproduktion skulle försvåras om inte upphöra.

Enligt nyheter från EU kommer Europaparlamentet att ratificera rådets överenskommelse huvudsakligen på följande fyra punkter:

  • Importförbud till EU på makrillprodukter och andra relaterade fiskarter från Island och Färöarna
  • Hamnförbud för båtar som seglar under isländsk och färöisk flagga
  • Begränsad rörlighet för båtar som transporterar makrill- och eller relaterade fiskprodukter fiskade av båtar från Island eller Färöarna eller båtar som utsetts av Island och Färöarna för att fiska
  • Andra åtgärder (ospecificerade) för att hindra att EUs båtar eller verktyg används för att landa makrill från Island och Färöarna.

tisdag 3 juli 2012

Jon Bjarnason tidigare fiskminister uppmanar islänningarna att framföra formella protester mot EUs hot om handelsblockad mot Island

Jon Bjarnason tidigare fiskminister Island
Jon Bjarnason, tidigare fiskminister på Island, skriver på sin blogg i dag att Islänningarna borde framföra formella protester mot EUs hot i makrilltvisten. Han skriver:

"EU planerar nu en stor propagandakamanj mot Islands rättmätiga makrillfiske. Faktum är att EU och Norge ensidigt tar över 90% av makrillkvoten men låter Island, Färöarna och Ryssland sammanlagt dela på knappt 10%.


Om överfiske råder så borde ansvaret fördelas på alla vederbörande strandstater inte minst inom EU. Nästan all vår makrill fiskas inom den isländska fiskzonen.

EU och Norge tar ensidigt över 90% av makrillkvoten och lämnar knappt 10% till Islänningar, Färöingar och Ryssar. EU menar att dessa 10% är det som vi skall fördela mellan oss. Enbart Islands del är mellan 16-17% av den totala fångsten eller knappt 150 tus ton.

Därför är EU och Norges ensidiga beslut om den egna andelen ett direkt och medvetet sätt att överfiska makrillen, den fiskart som alla länderna gemensamt har ansvaret för.

Jon Bjarnason pekar på att enligt FNs Havsrättskonvention har alla strandriken samma rätt att fiska och samma förpliktelser att vårda den gemensamma fiskarten: "Därför är det ett fullständigt brott mot internationella avtal att godkänna lagar som ensidigt ger EU rätten att gripa till omfattande sanktioner och handelsblockader mot Islänningar och Färöingar p.g.a. fiske från en gemensam fiskart som man inte har kommit överens om. Det viktigaste argumentet för dessa planer är att ett organiserat överfiske på makrillstammen måste stoppas. Då tittar EU bort till andra istället för att se om sitt eget hus."

Jon Bjarnason menar att om EU ensidigt straffar Island och Färöarna men inte sina egna, Norge och Ryssland då är det ett brott mot Gatt-avtalets proportionsregler.  "Detta borde EUs högsta instanser känna till."

"EU borde känna till att de inte längre är koloniala makter som kan kringgå internationella överenskommelser för att trycka ned smånationer på grund av sin storlek. Den tiden borde vara borta."

Jon Bjarnason tycker att EUs hot är förkastliga: "Skottiska och irländska fiskare och parlamentsledamöter önskar efter att EU upphör med Islands ansökan pga. makrilltvisten. Jag ställer mig bakom kravet att vi Islänningar avslutar dessa diskussioner. Vill vi hamna i samma situation som Skotter, som kan endast grina i kommissionärarna i Bryssel utan att ha någonting att säga till om i själva sakfrågan?"


måndag 2 juli 2012

Vad är det för statsvetenskap att kringskära Alltingi?


Jag läste på nytt Ann-Cathrine Jungars artikel i Svenskan i lördags. Då hittade jag ett påstående jag vill skriva ytterligare om (jag har tidigare svarat på min blogg).

Ann-Cathrine ägnar uppmärksamhet åt debatten angående grundlagsändring på Island. Det är uppenbart att hennes påstående om Självständighetspartiet inte är hämtat från någon representant för det partiet utan från deras politiska motståndare. Varifrån skulle hon annars fått höra att "Självständighetspartiet motsätter sig en ny grundlag?" Eftersom hon inte specificerar vilken "ny grundlag" hon menar kan läsaren få den uppfattningen att Självständighetspartiet motsätter sig alla grundlagsändringar. Detta är naturligtvis helt fel. Självständighetspartiet som andra partier har varit involverade i många ändringar på Islands konstitution genom åren. Det har alltid innan den nuvarande regeringen tillträdde varit en överenskommelse mellan partierna att en god samhörighet måste råda inför varje ändring. Grundlagen är som bekant den lag alla andra lagar rättar sig efter. Grundlagen är ingen lag som en regering ändrar till nästa. Presidenten har sagt att hann vill arbeta för försoning på Island där bl.a. frågan om grundlagsändringar skall ses i ett längre perspektiv och han lägger vikt vid det goda samförståndet över partipolitiska gränser. Men nuvarande S och vänstergröna regering gör allt (tom. bryter mot grundlagen) i försök att få fram sina politiska mål med ändringar i landets grundlagar.

Det är märkligt att se hur statsvetaren och docenten Ann-Cathrine Jungar beskriver den pågående maktkampen på Island. I en enda mening kringgår hon själva kärnan i demokratins statsskick samtidigt som hon korrekt beskriver och tar ställning för hur socialdemokrater använder sin makt:

"Eftersom Självständighetspartiet motsätter sig en ny grundlag har trycket på att höra folket i en folkomröstning varit starkt, för att kringskära de politiska partiernas handlingsutrymme att förhala eller förändra."

Detta är ju precis vad saken handlar om: de politiska partiernas handlingsutrymme att delta i den demokratiska processen (som för Ann-Cathrine Jungar heter att förhala eller förändra). 

Islands regering har förhindrat oppositionen från att ens diskutera innehållet i den rådgivande konstitutionsgruppens förslag och försöker köra genom ändringar på icke parlamentarisk väg. Ingen annan har dock rätten att lägga fram ändringsförslag på grundlagen än Alltingi enligt själva grundlagen. De isländska socialdemokraterna har hänsynslöst trampat över Alltingis parlamentariska traditioner och bär själva ansvaret för att ha dragit ned Alltingis rykte så att förtroendet är i botten hos befolkningen. 

Vad är det för statsvetenskap man lär sig på Södertörns högskola egentligen? Jag måste säga att den imagen har fått sig en törn. 

Jag upplever att docenten är i någon slags retorisk koma där begreppet nordisk likställs med begreppet  socialdemokratisk

Gudbevars att nordisk demokrati är oändligt mycket större!

söndag 1 juli 2012

Olafur Ragnar Grimsson fick 53 % av rösterna


Enligt statliga tv fick Olafur Ragnar Grimsson knappt 53 % av rösterna, Thora Arnorsdottir ca 33 %, Ari Trausti Gudmundsson kanppt 9 %, Herdis Thorgeirsdottir ca 3 %, Andrea Olafsdottir ca 2 % och Hannes Bjarnason ca 1 %.

Klockan halv åtta i morse var rösterna räknade. Valdeltagandet var mindre än det brukar vara i ett presidentval totalt 69 % (67 % - 72 % beroende på valdistrikt).

Olafur Ragnar Grimsson fick mest röster i södra Islands valdistrikt ca 64 % men Thora fick endast 24 % där.

Olafur Ragnar Grimsson sitter nu sin femte valperiod. Ingen annan president i republikens historia har tidigare suttit så länge.


GRATTIS ISLAND!

Hr. Olafur Ragnar Grimsson återvaldes till Islands president i går. Bilden är
från tidigare insättning som president tillsammans med presidentfrun Dorrit Moussaieff.
Attacken mot Bessastadir stoppades. Socialdemokraterna misslyckades med sin strategi att ta makten från folket på Bessastadir. Detta är en mycket viktig seger för det isländska folket.

Majoriteten av islänningarna vill inte att landet skall gå med i EU eller ta upp euron såsom läget nu ser ut i Europa. Dessutom skrämmer EUs handlingar i Icesave frågan och nu senast i makrillfrågan. De maktgiriga inom S och vänster gröna behövde Thora Arnadottir på Bessastader för att säkra envälde över Islands alla institutioner. För att fortsätta med landets förfall. Trampa med smutsiga skor över de gamla och fina demokratiska traditionerna. 

Men islänningarna kommer ihåg Icesave. De känner av alla nya och tyngre skatter. De ser att det s.k. 101-gänget (101 är postnumret till centrala Reykjavik) är samma människor och lika goda kålsupare som var inblandade i bankkraschen 2008. Det enda dessa människor tänker på är att gynna den personliga karriären medan tusentals står i matköer varje vecka i Reykjavik.

Regeringspartierna har endast 23 % tillsammans i opinionsmätningarna. Dags att införa i konstitutionen att regeringen skall avgå och parlamentsval utlysas om nationen fäller den sittande regeringens lagar som presidenten hänvisar till nationen för omröstning. Detta hände i Icesave.

GRATTIS ISLAND!