torsdag 24 november 2011

Mörka moln inom näringslivet på Island

Röda linjen visar nuvarande situation, blåa linjen
förväntningarna om 6 månader.

Överväldigande stor majoritet hos 400 största företagen på Island menar att arbetsutsikterna är dåliga på Island i en ny undersökning för näringslivets organisation och Riksbanken.

72 % menar att utsikterna är dåliga, 26 % varken goda eller dåliga och endast 2 % att de är goda. Flera räknar med sämre tider, de flesta tror på oförändrat läge. Större pessimism råder på landet än i huvudstaden Reykjavik. Man räknar inte med någon investeringsökning under resten av året, på landet förväntas färre jobb än förut.

23 % räknar med att dra ned på personalen, 62 % att behålla befintlig arbetsstyrka och endast 15 % planerar att öka antalet anställda. Det är inom exportindustrin man behöver öka på personalstyrkan.

söndag 20 november 2011

Få Islänningar känner igen sig i statsministerns verklighet

Islands statsminister öser på med sin verklighetsbeskrivning
som få Islänningar känner igen sig i

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, publicerade nyligen en artikel där hon beskriver hur fint läget har blivit på Island under hennes socialdemokratiska regering.

Hon påstår bl.a. att skatterna har sänkts vilket inte många förstår som kämpar med att få pengarna att räcka p.g.a. högre skatter som tar allt större andel av inkomsten. Det är inte bara hos vanliga människor som köpkraften har minskat. Företag med planer på investeringar på Island drar sig nu bort från det ena projektet efter det andra. Orsak: högre skatter. 

Johanna påstår att de som minst äger har fått det bättre. Sanningen är den att på samma tid och de som är rika fått avskrivningar på lån osv går bankerna hårt fram mot de få som har sina bostäder kvar. Nu talas det om i humanitärt syfte att tillåta människor att lämna husnyckeln till banken istället för att bli skuldslavar åt banken resten av sina liv. 

Om nu Johannas verklighetsbeskrivning överensstämde med den bild Islänningarna har skulle förtroendet för regeringen inte varit så lågt i opinionsmätningar eller drygt 14 %.

Men Johanna fortsätter att välja att inte se eller höra hur det är fatt hos vanligt folk på Island.
Klockan tickar. Johannas tid är ute.

Den förra statsministern, David Oddsson, träffade spiken på huvudet när han sa att den enda välfärden som dagens regering erbjuder Islänningarna är att resa bort med Norröna. 

Det är riktig Norrönsk välfärd det!

Islands regering hämtar föråldrade idéer från gamla svenska papper

Hanna Birna Kristjansdottir kandiderade
till ordförandeposten i Självständighetspartiet

"Islands regering baserar sin politik på föråldrade svenska idéer." Det sa Hanna Birna Kristjansdottir när hon talade på Självständighetspartiets årsstämma igår.

"Regeringen väljer att se en visionär bild av höga skatter och stor statlig inblandning i en fantasivärld bestående av fjällgräs och kollektivboende. Således baserar regeringen arbetet på föråldrade idéer i gamla svenska papper som möjligtvis delades ut i celler när Johanna och Steingrimur började sin politiska karriär ca i mitten på senaste århundrade," sa Hanna Birna.

Det är bara att intyga att det hon säger är trovärdigt. Socialdemokratin träffas som bekant på internationella cellmöten och de isländska har visat en extrem kopieringsförmåga som trängt bort allt eget tänkande.

Bjarni Benediktsson återvaldes med knapp majoritet som Självständighetspartiets ordförande

Bjarni Benediktsson återvaldes som ordförande
med minsta möjliga marginal

Nyss offentliggjordes resultatet av omröstningen till Självständighetspartiets ordförande med följande siffror:

1323 röstade varav 9 röster var ogiltiga

727 röstade på Bjarni Benediktsson eller 55 %
577 röstade på Hanna Birna Kristjansdottir eller 44%

Därmed blev det klart att Bjarni Benediktsson fortsätter som Självständighetspartiets ordförande.

Både Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir höll korta tal där de tackade varandra för hederlig tävling och nu sluter partiet sig samman om den valda ledningen. Detta val är ett tecken på partiets demokratiska tradition och även om valkampanjerna kan ibland bli tuffa återgår allt för det mesta till det normala igen när ledningen är vald.

Hanna Birna sa att hon visserligen hade önskat sig ett annat resultat eftersom hon ser andra möjligheter och tror på ett bättre resultat än Bjarni Benediktsson men att hon klart respekterar resultatet.

Mina egna kommentarer är att själv hade jag önskat se Hanna Birna som ordförande eftersom Bjarni enligt mitt sätt att se svek i Icesave frågan och han tyckte att det var ok att inte följa partiets beslut. Men nu har som sagt partiet ratificerat Bjarni för andra gången och det kan ingen bortse ifrån. Men stödet är inget för en sittande partiledare att ropa hurra för – endast 55 % av rösterna. Det visar att trots partiet står bakom sin ledare är stödet inte enhälligt och jag gissar att en del missnöjda Självständighetsväljare nu letar sig till Framstegspartiet i nästa val. Bjarni Benediktsson sitter därför löst trots fortsatt förtroende och kan vid minsta misstag förlora sin post. Jag skulle kunna sagt skärpning Bjarni men jag tror inte på det så det får bli.

Självständighetspartiet står bakom Geir Haarde som en man

Tidigare partiordföranden den numera riksåtalade Geir Haarde
talade på Självständighetspartiets stämma
(Geir Haardes tal på isländska hittar du här.)

Sossarnas häxjakt på politiska motståndare ledde till väckning för första gången av den s.k. Landsdomstolen som ska döma om Islands tidigare statsminister ensam bär ansvaret för bankkraschen på Island.

Geir Haarde talade på Självständighetspartiets partistämma och fick gång på gång avbryta sitt tal på grund av publikens ovationer. Hela partiet står bakom Geir Haarde i hans kamp för upprättelse p.g.a. det otroliga lågvattenmärket som socialdemokratin och vänstergröna har visat på Island. Genom majoritetsbeslut i Alltinget väckte de upp en gammal lag om Landsdomstol och tillsatte domare genom politiska beslut. Hela historien är ett dåligt skämt enligt min uppfattning och som så många uttalade sig på stämman en stor skam för de ansvariga som iscensatt denna politiska rättegång mot Islands tidigare statsminister.

Geir Haarde sa att det numera var erkänt att regeringen gjorde rätt när bankerna föll men nu vill majoriteten på Alltingi sätta honom bakom gallret. Han refererade till IMFs viceVd som önskade att IMF varnat Island om riskerna med bankerna som vuxit sig så stora på Island. "Det skulle ha hjälpt" sa Geir.

Han sa att han var övertygad om att Island kunde under ett år ha jobbat sig genom krisen i samarbete med IMF men det hade den nuvarande regeringen misslyckats totalt med och Island har förlorat två viktiga år. Därför är den viktigaste uppgiften i isländsk politik att få bort vänsterregeringen: "Bort med den" sa Geir och publiken jublade.

Geir sa att det inte var fel av Självständighetspartiet att inleda fri marknad på Island. Det var inte orsaken till bankkraschen. Men alla insåg inte farorna i det fria flöde av pengar mellan länder. Dessutom finns det alltid människor som vill gå bakom lagen. Alltingi utredningskommittés slutsats var att bankerna betedde sig på ett ansvarslöst sätt som ledde till att de tappade kontrollen på verksamheten.

Geir Haarde sa att tidigare hade ingen kommit på idén i isländsk politik att lösa politiska tvister i domstol och hans fall är det första i Islands historia. Man räknar med att huvudförhandlingen inleds i mars 2012 och en dom kan kungöras i april. Då har fallet tagit två och ett halvt år av hans liv och kostnaderna beräknas gå upp till 200 miljoner ISK. Geir berättade att han av tidningar runt om i världen utmålats till en skurk och hans anseende var nedsvärtat runtom i världen pga. åtalet.

"Dom kan förstöra mitt rykte men de kommer aldrig att få mig på knä!" sa Geir och alla i salen stod upp och klappade länge för att visa sitt stöd.

David Oddsson fick taket att lyfta

David Oddsson tidigare partiordförande och en av Islands
driftigaste statsministrar genom tiderna höll tal och var på strålande humör
Självständighetspartiets tidigare ordförande och en av Islands framgångrikaste statsministrar genom tiden höll ett tal som lockade fram många skratt hos publiken. Han är i dag Morgunbladets (Islands största dagstidning) redaktör efter att ha attackerats i sin position som Riksbankschef från den vänstergröna regeringen som ändrade lagen om Riksbanken för att kunna hämnas på sin tidigare framgångsrika politiska motståndare.

David Oddsson sa att det var speciellt tre saker som orsakat att krisen inte blev ännu hårdare för Island. Islänningarna hade betalat av sina offentliga skulder i stor skala efter 1995. Islänningarna hade kommit fram till att de inte skulle betala för lurendrejares skulder samt att Islänningarna har sin egen valuta.

Han la till att möjligheterna att snabbt resa sig efter bankkraschen gått förlorade med nuvarande regering som flöt på köksredskapstrummande in i regeringskansliet. Därför pågår det konfiskering av folks egendom idag och ord som nordisk välfärd har i folkmun blivit till ett skällsord.

David sa att Islänningarna var berättigade till en återhämtning och då behövde bördorna lättas i stället för göras tyngre såsom vänsterregeringen gör.

Sedan berättade David vitsar som fick hela salen att lyfta:

"VänsterGröna hade nyss en partistämma och på deras underhållningsmeny fanns två saker. Först tävlade man i korvstoppning där folk tävlade om att svälja och vinnare blev Arni Sigurdsson. Sedan fick Steingrimur J. Sigfusson (Islands nuvarande finansminister) tala sanning samfällt under två minuter och den som svimmade sist vann tävlingen. Det blev Björn Valur Gislason."

Skratten fick taket att lyfta på huset och David fick stående ovationer för sitt tal.

Islands nya stora politiska ledare

Hanna Birna Kristjansdottir, kanditat till ordförandeposten
i Självständighetspartiet på Island

(Om du läser isländska kan du läsa Hanna Birnas tal här.)

Den tidigare och populära borgmästaren i Reykjavik, Hanna Birna Kristjansdottir höll sitt tal i går tillsammans med Självständighetspartiets nuvarande ordförande Bjarni Benediktsson. Båda tävlar om att bli partiets nästa ordförande. Kandidater till vice-ordförandeposten är sittande Olöf Nordal och Halldor Gunnarsson. Omröstningen sker senare i dag söndag 20 november.

Det går inte att ta miste på Självständighetspartiets stora entusiasm och fina stämning på deras landsomfattande partikongress i Reykjavik. Medlemmarna har samlats för att finputsa strategin inför nästa val och alla är beslutsamma att välta omkull Islands värsta regering i manna minne. Den vänster-gröna regeringen som har som enda råd på krisen att höja skatter och tvinga boende och företag på flykt ur landet. Självständighetspartiets kongress går under parollen Ta vara på möjligheterna och visst är att sällan har någon politisk konferens varit så full av positiva idéer, förväntan och hopp inför kommande uppgifter att ena Islänningar inför kommande kraftsamling att bygga upp ekonomin och landet ånyo.

Hanna Birna Kristjansdottir är en otroligt värdefull tillgång för Självständighetspartiet och i slutändan Island som nation. Hon är färsk, har ingen koppling till några egna särintressen som så många andra som på ett eller andra sätt drogs med i bankkraschen. Tvärt emot så står Hanna Birna som en rock på samma grund och vanliga människor på ön. Gång på gång beskrev hon möjligheterna för Islänningarna att genom en nationell samling under Självständighetspartiets ledning resa sig på nytt och skapa sig en värdig framtid i landet. Hanna Birnas sätt att identifiera sig med vanliga människor i alla delar inom samhället gör att hon pratar ett språk som folk begriper och på samma sätt som Fredrik Reinfeldt har lyckats med i Sverige kan adressera problemen med folkets underifrån perspektiv.

Det gick inte ta miste på hennes sätt i det budskap hon framförde till deltagarna på kongressen och nationen. Hon talade glasklart om den förstörelse och stora hugg i nationens tillgångar när hon berättade om samtal med en äldre man vars hela åkomma hade lämnat landet. Jag fick tårar i ögonen eftersom det även berör mig själv och min familj som lämnade ön 1984. Inte tänkte jag så mycket på det då att mina föräldrar, släkt och vänner samt vi själva berövades möjligheten till dagligt umgänge och kramar under lång tid. Hanna Birna beskrev hur hon och Självständighetspartiet kan återskapa grunden för familjerna i landet att förenas ånyo där barn och barnbarn kan flytta tillbaks och komma HEM.

Hanna Birna Kristjansdottir fick många gånger avbryta sitt tal pga stående ovationer. Det väcker hoppet om att deltagarna på kongressen känner vad som är bäst för partiet i fråga om ledarskap. Det vore en dundertabbe av partikongressen att inte välja Hanna Birna Kristjansdottir som partiets nästa ledare. Det vore minsann att inte ta vara på den unika möjligheten Självständighetspartiet besitter i ögonblicket att kunna rycka upp sig ur den politiska chocken efter bankkraschen och ånyo bli den ledande kraften för det självständiga, hårt arbetande folket på ön.

Smällen som skalbolagsdirektörerna inom bankerna på Island skapade har förstört grunden för Island under en period. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har förlängt perioden genom fortsatt förstörelse av kapital som de lånat och kastar i finansbolagens svarthål och därmed förlänger krisens effekter på vanligt folk på Island. Detta har lett till uppgivenhet, trötthet och politikerförakt.

Men inget av detta kan Hanna Birna Kristjansdottir klandras för. Hon kommer ren in i politiken med en klarhet, skärpa, humor och glädje som det inte går att undvika att smittas av och hennes framtidstro och entusiasm skapar hopp inför framtiden.

Heja Hanna Birna, jag hoppas jag kan senare i dag gratulera dig  till din nya ordförandepost i Självständighetspartiet på Island!