fredag 30 juli 2010

Isländska staten inte ansvarig för Icesave enligt EU:s direktiv

Det är nu utom all tvekan att isländska staten ansvarar inte för Icesave insättarnas pengar enligt EU:s regler om gränsöverskridande bankverksamhet. Detta framgick av EU-kommissionens svar till norska nyhetsbyrån ABC. ABC ställde skriftliga frågor till kommissionär Michel Barnier och fick skriftliga svar från hans stab.

De isländska advokaterna, professor Stefan M. Stefansson och Larus Blöndal, som tidigare gjort denna tolkning säger till media på Island att de är glada över att nu ha fått det bekräftat av EU-kommissionen att deras tolkning är rätt.

Larus Blöndal sa i TV att situation angående Icesave har ändrats och professor Stefan M. Stefansson sa i en intervju i Morgunbladet att den nya situationen betyder att om den isländska staten ska kunna göras ansvarig för Icesave måste ansvariga myndigheter inom EU stämma isländska staten och bevisa att Island gjort fel vid implementeringen av EU:s direktiv om bankinsättares garantifonder: "Då måste man gå den vägen att ställa krav på ersättning för skada på grund av implementeringen och bevisa en försummelse som dessutom har orsakat en skada som man blir skyldig att betala för."

Apropå EU-kommissionens påstående att Island inte har följt reglerna vid införande av garantifonden på Island har tidigare och nuvarande ministrar bevittnat att ingen anmärkning lämnats av EFTA (ESA) till Island som redan 1997 rapporterade till ESA om hur garantisystemet byggdes upp på Island.

Tidigare finansministrar på Island, Finnur Ingolfsson och Valgerdur Sverrisdottir känner inte till att någon anmärkning kommit från EFTA (ESA) och departementschef Benedikt Arnason som inledde direktivet på Island säger samma sak.

Några politiker har deklarerat sin glädje och välkomnar EU-kommissionens svar och ser fram mot en upprättelse vid en eventuell domstolsprövning hos EFTA.


torsdag 29 juli 2010

Kommissionens slutsats i strid med ESA:s ståndpunkt om bankinsättarnas garantier

I ett brev till Nyhetsbyrån ABC Nyheter i Norge säger EU-kommissionär Michel Barniers stab att EU:s direktiv om bankinsättares garantier inte ålägger staten att gå in och täcka det som saknas ifall garantifonden inte klarar av att betala ut minimigarantin till bankkunderna vid en eventuell bankkrasch. Kommissionens svar är tydligt: "Nej. Direktivet säger tydligt att bankerna måste finansiera uppgörelser i väldigt stor utsträckning."

Nyhetsbyrån ABC Nyheter i Norge har tidigre grävt i frågan om tolkningen av EU:s direktiv om bankinsättarnas garantier inom EU och EES. När ESA, (The EFTA Surveillance Authority), i maj skrev ett brev till den Isländska regeringen med krav på att den Isländska staten tog på sig ansvaret att betala ut minimigarantin på 20 tus € till Icesave insättare i Holland och UK, frågade ABS Nyheter Arne Hyttens hos bankernas garantifond i Norge som sa: "Det finns ingen statsgaranti för bankinsättningar i Norge. EU-direktivet kräver inte detta och ordningen här följer EES-avtalet. Det finns inget krav i något EU-direktiv om statsgaranti."

På frågan om vad som skulle hända ifall garantifonden inte skulle kunna betala ut minimigarantin vid en eventuell hypotetisk bankkollaps i Norge svarar Hyttens: "Fonden har ett stort eget kapital och stora lånemöjligheter. Vi ser framför oss att vi kan hantera det som komma skall. Skulle det uppstå en så stor kris att vi inte klarar av att hantera den, är det en systemkris. Och då har myndigheterna ett ansvar att hålla uppe det norska bankväsendet."


Därmed gör Arne Hyttens samma bedömning som isländska jurister angående EU:s direktiv om gränsöverskridande bankverksamhet och insättarnas garantier. Nu har detta även bekräftats av EU-kommissionen.

Det kontroversiella i EU-kommissionens och även Hyttens svar är att man menar ändå att Island måste betala Hollands och UK:s Icesave-räkning "eftersom garantifondens utformning på Island inte följde EU:s krav och Isländska bankinsättare fick full ersättning men inte utländska insättare."

ABC Nyheter påpekar att Island anmälde till ESA redan 1997 hur garantifondsystemet skulle upprättas på Island och ESA som har till uppgift att se till att EU:s regler efterlevs har aldrig kommit med några invändningar.

Jag kan tillägga att anklagelsen om att bara Islänningar har fått full ersättning men inte utlänningar är helt felaktig. De isländska myndigheterna utfärdade sin skyldighet att upprätta ett fungerande banksystem på ön när hela finanssektorn kraschade hösten 2008. Då använde man sig av force majeure klausulen för att skapa nya banker som skulle kunna fortsätta med bankservice på Island efter hela banksystemets kollaps. Ingen skillnad gjordes på inhemska eller utländska insättare.

Läs om EU-kommissionens brev till ABC Nyheter: