söndag 19 september 2010

Finansministern lurar Holländare: Island ska betala Icesave-"skuld".

I en intervju med tidningen Telegraaf i Holland lovar Islands finansminister Steingrimur Sigfusson Holländarna att Island kommer att betala sin "skuld" till Holland p.g.a. Icesave.

"Holländarna kan andas ut, pengarna lämnas tillbaks" påstår finansministern.

Trots en konstitutionell folkomröstning som tydligt deklarerat att Islänningarna inte tänker betala för privata bankers konkursbon; trots en upplyst debatt där det tydligt kommit fram att EU:s regelverk förbjuder snedvriden konkurrens samt att den Isländska staten inte har något ansvar för Icesave spararnas insättningar hos Landsbanki, då fortsätter finansministern att ljuga till omvärlden att Island har "en skuld att betala."

I Hollands fall betalade den Holländska regeringen upp till 100 tus € till de insättare som förlorade sina Icesave pengar i Holland. Enligt artikel 94/19 var maxbeloppet då 20 tus €. Ännu är oklart med konkursboets ägor och hur långt ägorna kan täcka beloppet upp till 20 tus €. Utöver konkursboets ägor finns inga mer pengar för vare sig Holländare eller andra med pengar på Icesave-konton hos Landsbanki.

Genom folkomröstningen har Islänningarna sagt sitt, vi skall inte ta på oss privata bankers skulder. Denna slutsats är både rimlig och förnuftig, skattebetalarna får ju ingen del i vinsten när det går bra.

Under samma tid och Islands president försvarar Islands intressen och förklarar för omvärlden hur regelverket i Europa ser ut och vilka rättigheter det isländska folket har, då går Islands finansminister ut med påståenden som väcker falska förväntningar.

Det isländska folket har det inte lätt när deras egen regering gör allt vad den kan för att blåsa folket och skuldsätta med privata bankers skulder vilket är olagligt enligt EU:s regelverk och Islands konstitution.

När avgår finansministern? Det blir en stor lättnad för det isländska folket och samtidigt en tjänst till det holländska.