onsdag 2 maj 2012

Isländska myndigheter protesterar mot EUs planer på handelskrig mot Island och Färöarna



Utrikesdepartementet på Island publicerade enligt evropuvaktin.is i dag en nyhet om att att Island offentligt protesterar mot Es hot om hamnförbud, handelsblockad och liknande straffåtgärder mot Island och Färöarna. EU vill tvinga Island och Färöarna att godta EUs ultimatum på det antal ton som länderna enligt EU får fiska av makrill i sina rättmätiga fiskvatten.

Av nyheten framgår att Island vid upprepade tillfällen förklarat sin orolighet över utvecklingen samt att Island protesterat skriftligt med brev till Europaparlamentets fiskkommitté, EU-kommissionen samt till medlemsländerna.

"I deklarationen (i den gemensamma EES-kommitté Island är medlem) uppmärksammar isländska myndigheter EU på de internationella lagar och regler EU har att följa när man diskuterar åtgärder och användning av handelsblockad. Där hänvisar man speciellt till paragraf 9 enligt protokollet i EES-avtalet som förbjuder all handelsblockad utöver landningsförbud på den gemensamma fiskarten tvisten avser."

Europaparlamentet tar ställning till kommissionens förslag i juni. Ändringarna som innebar utvidgad handelsblockad på alla fiskprodukter från Island och Färöarna godtogs enhälligt av parlamentets 24 ledamöter i fiskkommittén.

måndag 30 april 2012

53,8% mot EU medlemsskap på Island

Med ny regering kommer Island att lägga EU-ansökningen på is.

Enligt en ny undersökning på Island visar det sig att övervägande majoritet är emot att Island blir medlem hos EU. Hela 53,8 % är emot och mycket emot att gå med i EU.

Endast 27,5 % säger att de vill att Island går med i EU. Det är ungefär lika många och fortfarande stöttar den uppgivna skattehöjningsregering som ännu hänger kvar i stolarna på ön.

Neutrala är 18.7 %.

Fiskministrarna tog inte ställning till handelskrig mot Island och Färöarna

Mette Gjerskov Danmark ordförande i EUs ministerråd
På mötet i Luxemburg 26 och 27 april tog EUs fiskministrar inte ställning till att blåsa till handelskrig mot Island och Färöarna. Ministrarna träffas igen i maj. Planen är att Europaparlamentet tar ställning till förslaget i juni och efter det diskuterar kommissionen, ministrarna och Europa parlamentet förslaget igen.

Europaparlamentets fiskkommitté godkände med alla röster hårdare tag än EU-kommissionen förespråkade. Det är dessa hårdare tag som nu bl.a. granskas av Danmarks regering om de går mot internationella handelsavtal WTO och FNs Havrättskonvention.

Mette Gjerskov som nu är ordförande i EUs ministerråd hade fått mandat att inte rösta i frågan om förslaget om straffåtgärder mot Island och Färöarna skulle kommit till omröstning.

Nu återstår att se tills i juni vad EU-parlamentet råder EU-kommissionen att göra.