onsdag 27 januari 2010

Rättvis behandling av Island

Nu börjar förståelsen öka för hur Storbritanniens och Hollands orättfärdiga krav helt utan domstolsprövning pressas fram av EU och bl.a. länder som Sverige.

I Norge har tre av Kristelig Folkepartis ledamöter i Stortinget, Hans Olav Syversen, Dagrun Eriksen och Knut Arild Hareid lagt fram ett förslag i Stortinget att Norge går samma väg som Polen och Färöarna och lånar Island pengar oavhängigt Icesave-tvisten. Det handlar om ett vanligt affärsmässigt lån utan några tvingande villkor om att Island måste acceptera Storbritanniens, Hollands och EU:s absurda finansiella och juridiska krav som t.ex. att Island frånsäger sig rätten till juridisk prövning.

Äntligen börjar den nordiska själen vakna. Färöingarna är redan helgonförklarade på Island. Norrmän är ju Islänningarnas förfäder så det är som att luta sig tillbaks i föräldrafamnen.

När skall syndaren vakna? Vart tog du vägen vår kraftiga sköldmö, Moder Svea?

Se mer:

söndag 24 januari 2010

Avgå! Össur Skarphéðinsson

Efter Ekots lördagsintervju med Islands utrikesminister Össur Skarphédinsson, är det på sin plats att kräva ministerns avgång eller uppsägning. Han vilseledde totalt radions lyssnare om situationen på Island avseende Storbritanniens och Hollands krav på Island som folkomröstningen den 6 mars kommer att handla om. Gång på gång fick Tomas Ramberg ställa frågan om svårigheterna för Island när Sverige nu fryser lån till Island och därmed blockerar vidareutbetalningar från IMF på lån till Island. Men här var det inga problem med den nordiska solidariteten enligt utrikesministern. Sveriges villkor, att Island går med på Storbritanniens och Hollands krav innan Sverige betalar ut sina lån, sammanfaller nämligen helt och hållit med Islands regerings, oppositionens och t.o.m. presidentens förklaringar och synsätt enl. Össur.

Man kan ju undra om den längsta debatten i Altingis historia är ett påhitt? Hur kan utrikesministern ha missat den? Och varför ska man då hålla en folkomröstning när alla är så rörande överens? Skarphédinsson fick Islands president att verka som en person som är fullständig okunnig om vilka praktiska konsekvenser det får att använda konstitutionen. Jag tycker att Islänningarna bör kräva utrikesministerns omedelbara avgång som far med osanningar och motarbetar nationen på det sättet.

Gång på gång hävdade Skarphéðinsson att alla ledande politiker på Island såväl inom regering som opposition samt presidenten är överens om att garantierna ska betalas enligt Icesave-överenskommelsen. En ny omförhandling kunde endast avse den 5,5% räntan och inget annat.

Ministern far med en grov osanning och döljer EUs och stormakternas krav på att Island ska ta på sig skulden för deras bristfälliga finanskontroll och regelverk. Ingen inom EU, vare sig Sverige, Storbritannien, Holland eller någon annan anmärkte på att bankernas garantifond på Island är en privat fond uppsatt enligt EU:s regler. Det är först efter bankkraschen som kravet kommer på att Island som stat ska gå in med skattebetalarnas pengar och täcka glappet mellan garantifondens medel och EU:s garanterade minimibelopp. Det nya kravet följer inte EU:s regelverk som många experter uttalat sig om att bör ses över. De isländska bankerna hade ingen möjlighet att växa så stort inom EU om inte ländernas finansmyndigheter tillåtit det. Storbritanniens, Hollands och Sveriges agerande är möjligt i nuläget eftersom EU blankt deklarerat Icesave som en bilateral fråga och frångått ansvar för egna regler. Ingen behöver därför bli förvånad att EU får ett dåligt anseende på Island genom ett sådant beteende.

Som svar på frågan om ministern inte var pessimistisk efter en domedagspredikan om att Island blir uteslutet från världens finansmarknader och att det omöjligen går att uppnå ett bättre avtal med Storbritannien och Holland vid ett nej i folkomröstningen blev svaret: "Jag är en optimist." Skarphedinsson ville inte säga vilken regering han avsåg skulle kunna hjälpa med lösningen på Icesave. Ministerns största hjälp i radiointervjun var nog ljudkvaliteten som ibland var bristfällig.

Jag tycker att enda vägen framåt för Island är att sparka denna regering och börja förhandla om Icesave helt från början. Denna gång med ansvariga EU tjänstemän som kan och respekterar EUs lagar.