lördag 31 december 2011

fredag 30 december 2011

David Oddsson, Morgunbladets redaktör i en tv-intervju hos ÍNN

David Oddsson, Morgunbladets redaktör, tidigare
statsminister och Riksbankschef på Island
I en intervju hos den isländska tv-stationen ÍNN ger David Oddsson, redaktör Morgunbladet, sin syn på händelserna år 2011 och tiden efter bankhaveriet på Island 2008.

"Konstitutionsrådet" olagligt

David Oddsson jämför isländska regeringens åsidosättande av Högsta Domstolens ogiltigförklarande av valet till det s.k. "konstitutionsrådet"vid liknande tidigare beslut i Argentina som tärde på rikets statsskick och undergrävde moralen hos invånarna och deras förtroende för domstolar, lagar och styrande ledamöter. Islands regering struntade blankt i Högsta Domstolens beslut och tillsatte rådet med samma personer och framröstades i valet trots att valet dömdes olagligt och ogiltigförklarades. David menar att rådets medlemmar gjort sig oförmögna att presentera ändringsförslag på landets konstitution när de själva valt att gå med på att förbigå Högsta Domstolens beslut. David Oddsson pekade även på orimligheten i att "rådet" förespråkar ett annat sätt än Islands konstitution föreskriver vid ändringar av konstitutionen, - nämligen en godkänd lag från Alltingi som måste ratificeras av ett nytt Alltingi med allmänna val emellan. Hela förfarandet med "rådets förslag" till en helt ny konstitution är så illa underbyggt att det går inte ens att arbeta med förslaget. Ändringar på konstitionen skall inte göras i förbifarten - enligt själva konstitutionen, vars främsta uppgift är att försvara landets suveränitet. Regeringens planer på att ändra Islands konstitution kommer av regeringens enda politiska sakfråga att ta Island in i EU. På samma tid är majoriteten av Islänningarna emot ett EU-medlemsskap och euro som valuta. "Om rikets konstitution inte skall försvara och tillvarata landets suveränitet - vad är konstitutionen till för då?" frågade David Oddsson.

Den isländska regeringen fruktar väljarna

David Oddsson menar att regeringen på Island hänger kvar "eftersom den inte står för någonting och är totalt principlös." Han tog som exempel statsministerns uttalande angående Icesave-folkomröstningarna att Island skulle bli utfryst från det internationella samfundet om man inte gjorde som regeringen ville och godkände Icesave. När folket sa Nej två gånger med tyngd då visade sig att allt som regeringen sagt skulle hända uteblev. Hoten var tomma ord och förtroendet för regeringen blåste bort. "Regeringen sitter kvar eftersom de vet att de inte får egen majoritet för EU-frågan igen. Regeringen sitter kvar därför att den är så rädd för väljarna," sa David Oddsson.

Vem tar ambulansen till sjukhuset för 65.000 isländska kronor?  

David Oddsson påpekade att vänsterregeringen som så gärna vill kopplas med välfärd har skurit ned barnbidragen med 25% och infört en speciell ambulansavgift på 65.000 ISK. "Är det möjligt att det inträffar att folk i nöd som behöver ambulans låter bli att ringa 112 eftersom de inte har råd till ambulansavgiften?" frågade David. "Ambulansavgiften från ett hem i Reykjavik till närmaste sjukhus kostar lika mycket som att flyga två gånger på första klass tur och retur till Akureyri. Vad är det för vänsterregering som skattar människors nöd?" undrade David Oddsson.

Island bör återkalla sin EU-ansökan

På frågan om Island skall ta en paus eller upphöra med sin EU-ansökan svarade David att han tyckte att det vore det bästa i dagens läge. "De ivrigaste EU-anhängarna tog chansen efter bankhaveriet 2008 när nationen förlorade självkänslan ett ögonblick, att agitera för att Island skulle gå med i EU. De trodde att då skulle nationen kunna övertalas att frångå sin relativt nyvunna suveränitet och låta andra utomlands ta över styret." "När nationen mest behövde en ledning för att ena människor efter bankhaveriet och påbörja jobbet att ta sig ur problemen fick vi istället en regering som splittrar folk exempelvis genom förföljelser mot politiska motståndare. Det är ingen hemlighet och en naturlig sak att EU-frågan är en splittrande faktor eftersom riket måste överföra delar av självbestämmanderätten till EU." "Allt går ju mycket bättre när folk står med varandra än när de är splittrade. Regeringen som kom till makten 2009 valde att splittra istället för att förena. Detta visar att människorna i regeringen kan inte hantera den makt de har fått."

Läget i EU har ändrats

EU-anhängarna talar tydligt om det i dag att det inte går att rädda euron utan att euroländerna överlämnar sin ekonomiska självbestämmanderätt till Bryssel. Man hänvisar gärna till Tyskland och menar att eftersom en så stor stat kan lämna en sådan viktig funktion till andra borde mindre länder känna sig lugnare och vara trygga när de lämnar över makten till Bryssel. "Men det finns en fundamental skillnad på oss och Tyskland" säger David Oddsson. "Tyskland är en av de ledande beslutsfattarna inom EU. I slutändan händer inget utan deras medgivande. Det betyder att även om Tyskland lämnar över en del av makten till Bryssel så kontrollerar de ändå de saker som de frångått på det nationella planet. De mindre staterna som frångår sin självbestämmanderätt lämnar över makten till Bryssel samt de stora staterna Tyskland och Frankrike. Det är en stor skillnad och en mycket större sak för ett litet land att lämna över delar av självbestämmanderätten till EU än för det stora landet som har avgörande inflytande över sakfrågorna inom EU."

Bättre att politiker blir riksbankschef än att riksbankschef blir politiker

På frågan om vad David tyckte om att politikerna överlämnat en stor del av europroblemen till EUs Centralbank samt att riksbankschef blivit tillsatt som statsminister i Grekland svarade David: "Det finns människor som tycker att det är en dålig idé när en politiker blir riksbankschef men jag tror att det är ännu sämre när en riksbankschef blir politiker. Det ser annorlunda ut ifall riksbankschefen får sitt mandat genom demokratiska val från folket att som politiker leda sitt land vilket inte är fallet vare sig med Grekland eller Italien idag. Att riksbankerna får större betydelse betyder att politikerna inte kommer längre, de har kommit så nära sina länders konstitutioner som är möjligt. Exempelvis har den tyska Konstitutionella domstolen sagt till Tysklands regering: Ni kan inte gå längre, ni är redan på vägs ände avseende Tysklands konstitution." David Oddsson menar att EU spelar ett högt spel genom att köpa statsobligationer i skuldkrisande länder som Grekland: "Enligt fördraget är det förbjudit att EU griper in med stödåtgärder till enskilda stater eftersom det inte är Centralbankens uppgift men den principen har man nu lämnat bakom sig. Med ett enda beslut kan Centralbankschefen bestämma ekonomiska transaktioner i storleksordning 400 - 500 miljarder euro som normalt tar folkvalda många år att hantera. Det värsta är att ECB verkar ha bestämt sig för att ge dessa pengar till nödlidande banker med enda kravet att de använder delar av pengarna för att köpa statsobligationer hos nödlidande stater. I början fungerade detta delvis mot spanska och italienska obligationer men detta går inte i längden om inte grunden till problemen ändras. Då blir detta som att ge en alkoholist ett billigt rödvin för att sluta supa. Men bakfyllan infinner sig förr eller senare."

Förtroendebrist mellan presidenten och den isländska regeringen

David Oddsson diskuterade läget mellan regeringen och Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson. Efter Icesave omröstningarna har förtroendebrist kännetecknat relationen på Islands högsta nivå. Presidenten vägrade underteckna Icesave-lagen som då gick till folkomröstning. Som bekant förlorade regeringen två gånger i en och samma fråga. "Presidenten har varit Islands ansikte utåt eftersom regeringen inte kunnat eller velat företräda Islands intressen offentligt när det så väl behövdes, " sa David. Innan bankhaveriet arbetade presidenten mycket med de s.k. finansvikingarna. "Presidenten blev som ett slags kvalitetsmärke för deras företag och affärer," sa David Oddsson. "Presidenten har rättat kursen efter bankhaveriet men han gick för långt i sitt stöd till enskilda näringsidkare när han vägrade underteckna medielagen mot monopolistiskt ägande inom mediebranschen på Island." "Det blir presidentval nästa år på Island och i flera andra länder. Om Olafur Grimsson ställer upp skulle nästa period bli hans femte vid återval. Ingen president på Island har suttit längre än fyra mandatperioder. Olafur Grimsson skulle nog inte vilja förlora ett val men sannolikheten är stor att en potential motkandidat ställer upp mot honom."

Åtalet mot Geir Haarde helt fel

Angående åtalet mot Geir Haarde, avfärdade David Oddsson hela upplägget som fel. "Jag hoppas att Alltingi tar sitt förnuft till fånga och återkallar åtalet. Det är helt fel att åtala Geir Haarde och ställa honom till svars för saker som ingen en enda person ska stå för."

Självständighetspartiet vill dra tillbaks åtalet mot tidigare statsminister Geir Haarde

Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, Island
Självständighetspartiets ordförande, Bjarni Benediktsson, la nyligen fram en motion i Alltingi om att Alltingi återkallar tidigare beslut om åtal mot Islands förra statsminister Geir Haarde. Denna motion är väntad eftersom hela historien är ett stort misstag från början till slut. För det första använde den politiska majoriteten en föråldrad lag om en specifik Landsdomstol. Det har visat sig att lagen inte till fullo överensstämmer med det isländska regelverket. För det andra så är det uppenbarligen en hämndaktion mot tidigare politisk motståndare att försöka göra landets tidigare statsminister ensam ansvarig för finanskrisen på Island. Nuvarande statsminister och finansminister satt båda med i Geirs Haardes regering men låtsas nu vara fria från eget ansvar genom att skylla allt på Geir Haarde.

Nyligen dömde Islands Högsta Domstol att Geir Haardes regering gjort rätt enligt Islands konstitution och lagar när den använde force majeure klausul i lagen, dvs nödvärnsrätten, till att rädda det som räddas kunde när bankerna havererade hösten 2008. Tack vare just den lagen får nu Icesave-innehavarna i UK och Holland alla sina pengar tillbaks. Deras krav blev av lagen prioriterade över andra krav i Landsbankis konkursbo.

Landsdomstolen har också behövt dra tillbaks en del av åtalspunkterna och ändra några gånger med efterhandskonstruktioner og lagändringar hos Alltingi för att inte bryta mot gällande lagar. Hela fallet är en parodi på medeltida häxjakt och Landsdomstolen är politiskt tillsatt med en enda uppgift: att statuera ett exempel på vem som har makten på Island. 

Alltingi får nu chansen att tvätta bort den smutsigaste fläcken i Alltingis historia. Jag hoppas att det finns majoritet inom Alltingi för att inse verkligheten och upphöra med dessa politiska förföljelser. Aldrig tidigare har en sådan sak inträffat i Alltingis 1000-åriga historia och hela saken är en stor skam för lilla annars vanligtvis så demokratiska Island.

En god fortsättning önskas


Det har varit mycket att stå i innan julhelgen så en traditionell julhälsning kommer först nu. Jag återkommer med korta nyheter från Island innan årets slut, bl.a. har ESA bestämt sig för att ta Island med Icesave inför EFTA domstolen.

Det tycker jag faktiskt är positivt, inte minst för EU som behöver en prövning av sitt eget regelverk med insättarnas garantier. Diskussionen fokuseras på varför illa skötta banker skall få möjlighet att välta över sin egen oförmåga på skattebetalarna d.v.s. nationalisera förlusterna. Annat är som sagt uppe på bordet när det gäller vinsterna.

Ingen annan bransch inom näringslivet får samma statliga omsorg och finanssektorn och frågan är om folk har råd att betala inkompetenta finansfurstar alla dessa miljarder. EU-fördraget förbjuder faktiskt statligt stöd till enskilda företag eftersom det snedvrider den fria konkurrensen. Men det som är beslutat efterlevs inte av alla som bekant.

Jag önskar mina läsare en God Fortsättning. Snart lämnar vi 2011 bakom oss och går till framtiden år 2012.

Gustaf Skulason