söndag 29 september 2013

Island fortsätter sin ekonomiska återhämtning – största glädjebeskedet sedan bankkraschen 2008.

Inte varje dag som isländska Morgunbladid publicerar
nyheter med rubrik tvärs över framsidan.
Rubrikens innehåll: Skall betalas i kronor.

I fredags publicerade Islands största dagstidning en nyhet med näst intill en krigsrubrik tvärs över hela framsidan:
Skall betalas ut i kronor

Högsta domstolen gav ett utslag i frågan om utbetalningarna från de gamla bankernas konkursboer till skuldägarna skulle göras i utländsk valuta eller isländska kronor. Efter domen behöver inte bankernas konkursförvaltare betala ut i utländsk valuta utan uppfyller lagen genom utbetalningar i isländska kronor. Denna dom lyfter en kvarnsten från bröstet på den sargade ekonomin eftersom valutarestriktionerna gör att Island annars varit tvunget att låna enorma valutabelopp för att betala ut konkursboets kvarlevor.

Det är en stor skillnad att kunna betala ut i isländska kronor jfr. med utländsk valuta som är begränsad och bunden till exportens intäkter. Det kommer att sätta enorm press på skuldägarna att uppnå en slutgiltig överenskommelse där de kan använda de isländska kronorna innan inflationen och valutarestriktionerna urholkar värdet på uppgörelsen. Konkursboens ägor i utlandet kan säljas och valuta tillföras till riksbanken som då kan betala av sina lån hos Internationella Valutafonden. Det betyder mindre räntebetalning för staten och mer utrymme för återhämtning. Samtidigt kommer utbetalning i isländska kronor till skuldägarna att tvinga skuldägarna att hitta maximal lösning och hitta vägar för att återhämta pengarna antingen genom investeringar på Island eller genom en gemensam uppgörelse med konkursboen och riksbanken och den isländska staten. Det kan innebära ett temporärt undantag från restriktionerna och uttag på pengar i annan valuta mot en skuldavskrivning som ger utrymme för den isländska regeringen att bl.a. korrigera tidigare valutaförluster hos hushållen. Många har gått från hus och hem eftersom villkoren för bostadslånen förändrades drastiskt vid bankkraschen 2008.

Att betalningen nu är domfäst i isländska kronor är en av de bästa nyheterna Islänningarna fått sedan bankkraschen 2008. Nu kommer healingprocessen på allvar att röra sig framåt.