fredag 29 oktober 2010

Briggen Tre kronor av Stockholm - vilket fantastiskt skepp!


Vanligen skriver jag endast om krisen på Island och hur Islänningarna kämpar mot korruptionen och hittar vägen till baks. Men nu gör jag ett undantag.

I dag hade jag nöjet att vara med och lyssna på Matts Heijbel på ett seminarium ombord på Tre kronor av Stockholm. Ämnet var den kommersiella berättarkonsten, titeln på seminariet var En bra historia är guld värd. Storytelling säger Matts, befolkar varumärket. Att stiga ombord på detta fantastiska skepp och känna hantverket i väggar och golv gav mig en obeskrivlig glädjekänsla. Hela båten, byggd enligt ritningar från 1800-talet, andades en sådan känsla som jag tror att endast resenärer på helt nya upptäcktsresor får njuta. Av någon anledning tänker jag på bravader som steg på månen. Snickarglädjen, viljan, jobbet med tanke på omständigheterna, ja varenda detalj i hela skeppet utmynnar i ett enastående mästarverk som lovordar alla inblandade. Heder och ära till alla er som varit med att förverkliga skeppet, att ta visionen till verklighet, historien till nutiden. Frihet, frihet, ni visar vad man kan om man bara vill.

Berättarglädjen hos Matts är smittsam. Han gör helt rätt som hjälper folk att tala med hjärtat. Det finns så mycket som följer, inte bara orden utan också hur de sägs, hela kroppsspråket. Vi är människor och skall använda våra naturliga mänskliga verktyg för att påverka. Inlärda fraser, intellektuella förklaringar - ja maktens teoretorik förlamar, begränsar den humana individuella dialogen. Så var det långt innan Internet där facebook har övertagit lägereldens position med människosamling och storytelling.

Internet ja, jag måste be alla närvarande goda människor ödmjukast om ursäkt. Matts undrade om det fanns något svenskt ord över storytelling vilket ingen kunde komma på. Frågan kom upp vilket ord skulle kunna finnas över Internet - anpassat till ett språk som exempelvis det isländska. Jag hade nog en instinktiv längtan att berätta för alla att jag föddes på denna vulkanö och trogen traditionen kom jag på ordet VAFRI över det globala ordet Internet. Men jag hade fel. På isländska betyder VAFRI browser, d.v.s själva programmet som används för att vafra (gå) omkring på nätet. Internet kallas NETIÐ (nätet) på isländska eller helt enkelt INTERNETIÐ. Vilket inte är så isländskt enligt Islänningars sätt att skapa nya egna ord. Så Matts hade helt rätt. Till och med Islänningarna kapitulerar inför den kulturella globaliseringen som Internet har skapat. Men jag hittade ordet VERALDARVEFUR (världsväv) som jag tycker är ett gott ord fast det täcker inte fullt ut ordet NETIÐ.  Det var annat när satelliterna kom och Islänningarna uppfann ordet gervitungl (falsk måne).

Nog om det, jag fick en privat guidat rundtur på Tre Kronor av Stockholm innan jag åkte hem av en mycket trevlig man som har lagt ned ett antal timmar och engagemang i skeppet. Vid bordet hedrades vi av Ulvens närvaro vars tassar gjort en stor del av finsnickeriet ombord. Känslan var snarare den mjuka pälsens än den vassa tassens.

Jag var en otroligt fri och glad människa när jag åkte hem i kväll. Uppriggad av detta osjälviska och enastående andliga och fysiska engagemang. Så mycket historia i ett nybyggt skepp. Jag uppmuntrar alla människor som håller vantarna att göra ett besök ombord i Briggen Tre Kronor av Stockholm och själva uppleva detta fantastiska skepp!


tisdag 26 oktober 2010

Skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson huvudman i Europas "skitigaste och mest komplicerade skalbolagshärva".

Isländsk tv publicerade i går nyheten om att en av vår tids största och mest komplicerade skalbolagshärva är på väg att kartläggas. En skalbolagshärva som sträcker sig över fem års period och involverar många företag i flera länder. Syftet med företagsköpen och försäljningen var att suga ut så mycket pengar som möjligt ur de isländska bankerna. Genom köp och sälj till sig själva lyckades skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson tillsammans med några andra plundra banker och friska företag på hundratals miljarder ISK.

Förenklat gick det till så här:

Jon Asgeir Johannesson och Palmi Haraldsson bildade bolaget A år 2005 som tog över Iceland dagligvarukedjan i UK för ca 35 miljarder ISK. Pengar som togs som lån i de isländska bankerna. Två år senare bildade dom bolaget B som köpte dagligvarukedjan från bolag A till tre ggr högre pris, ca 100 miljarder ISK. Igen med lånade pengar från de isländska bankerna. Därigenom uppstod enorm vinst i bolag A som delades ut till aktieägarna - d.v.s. dom själva.

I mars 2008 sålde Jon Asgeir 8 % av aktierna i Iceland daglivarukedjan till Landsbanki för 11 miljarder ISK. I juli 2008 sålde han 15 % av aktierna till Landsbanki och Glitnir bank för 38 miljarder ISK. Sammanlagt betalade bankerna 49 miljarder ISK för aktierna som nu blivit 74 % dyrare än förut.

Således var dagligvarukedjan Iceland i UK värderad till 35 miljarder ISK år 2005, 100 miljarder år 2007 och hela 250 miljarder ISK år 2008. Detta bör ses i ljuset av att Baugur, där Jon Asgeir var VD hade ett stort inflytande över Kaupthing Bank, Glitnir och i viss mån Landsbanki.

Konkursförvaltarna för Glitnir Bank och gamla Landsbanki har drivit på utredningen som nu har hamnat på riksåklagarens bord. En av nyhetsbyråns källa uppger att detta är den "skitigaste och mest komplicerade skalbolagshärva jag någonsin har sett i hela mitt liv."

Jon Asgeir publicerade genast en "jag är oskyldig" deklaration i media där han lovordar sig själv som Islands stora räddare genom sina vinstrika "affärer".

Han må komma med hur många deklarationer som helst. Snaran dras åt denna gangster som byggde upp maffiaverksamhet på Island för att plundra invånarna på deras tillgångar. Överallt har han lämnat tomma skal och bränd mark. Det ska bli intressant att se vad domstolarna kommer fram till när han får tillfälle att förklara sig i rättssalen. Jon Asgeir står inför kommande rättegångar på Island, i UK och USA. Möjligen finns det fler länder där han har opererat med lokalt stöd för plundring av fler bolag.

måndag 25 oktober 2010

Socialdemokraterna och "Bästa partiet" vill avskaffa kristendomen

Enligt ett förslag från Reykjavik stads råd för mänskliga rättigheter ska kyrkans representanter förbjudas besöka skolor, kyrkbesök blir förbjudna samt psalmsånger och konstnärliga verk med religiösa motiv.

I sitt tal i Hallgrimskyrka nyligen sa Islands biskop, Karl Sigurbjörnsson, att "religionsfrihet definieras som uteslutning av religionen från det offentliga rummet. Det kommer endast att leda till större fördomar, mer okunskap och andlig fattigdom."

Föreningen Gideon har levererat Nya Testamentet som gåva till skolbarn i 60 år ska nu förbjudas göra detta.

Biskopen sa:

"Rådet vill med referens till mänskliga rättigheter förbjuda Gideon föreningen att ge Nya Testamentet till skolbarn. På skolans vägar skall barn hindras lära känna den skrift som är nyckeln till förståelse på konst och världens litteratur, kristen tro och Islänningarnas traditioner. Detta är ändå grundskolans uppgift enligt lagen. Nu är det viktigt att hålla denna bok borta från skolbarnen och sätta ett likhetstecken med reklambroschyrer."

Biskop Karl Sigurbjörnsson talade vidare om förslaget som förbjuder offentliga tjänstemän att kontakta kyrkans medarbetare angående själslig hjälp och stöd vid kriser och olyckor. Han menar att man förbiser den utbildning kyrkans medarbetare har och de erfarenheter och kunskaper kyrkan besitter genom sin själavård och kontakter med medborgarna.

"Förslaget förhindrar kyrkans medarbetare från att utöva deras arbete som de flesta Islänningar vill få. Det har varit skönt att se så många föräldrar och skolrepresentanter protestera mot dessa idéer. Tack Gud för alla de människor som står på sin vakt. Här har rötterna till religionen, kulturen och traditionen attackerats. Det är det sista vi behöver i svåra tider."

Det nya partiet "Bästa partiet" styr Reykjavik tillsammans med Socialdemokraterna som led en stor valförlust i senaste val. Många menar att "Bästa partiet" helt och hållet styrs av Socialdemokraterna. "Bästa partiet" kom till som ett filmprojekt med komikern Jon Gnarr, – idag Reykjaviks borgmästare. Partiet hade endast två saker på agendan före valet: att dela ut fria handdukar i stadens badhus och ta in isbjörn i stadens djurpark. Och numera att avskaffa kristendomen.