onsdag 27 februari 2013

Grön energi ger Island fördelar säger Islands president

Glada miner i Paris: Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson t.v.
och det franska parlamentets vicepresident Laurence Dumont t.h.
Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson är på offentligt besök i Frankrike med tillhörande program och möten med Frankrikes ledare. Bl.a. har han haft möte med Frankrikes president Francois Hollande där man diskuterade lärdomar av Islands hantering av bankkrisen, förnyelsebar energi, eurokrisen m.m.

Då har han besökt det franska parlamentet Assemblée national och är bilden ovan tagen när han träffade parlamentets vicepresident Laurence Dumont.

I morse höll Hr. Olafur Ragnar Grimsson tal i OECD huvudkontor i Paris angående ekonomiska fördelar av förnyelsebar energi samt Islands kamp mot krisen. Största delen av talet ägnades åt vilka ekonomiska fördelar Island har p.g.a. sin förnyelsebara energi främst genom vattenkraftverk som ger låga energipriser och skapar utrymme för investeringar. I senare tid har intresset hos energislukande aluminiumindustrier varit stort för förnyelsebar energi och där är Island attraktivt för många företag. Ren energi smutsar inte ned miljön och högteknologiska företag vänder sig i allt större grad i jakt på ren energi vilket gläder kunder i hela världen.

Presidenten nämnde hur växthus drivna med jordvärme börjat odla gurkor och tomater på Island och samma teknik även givit fiskodlingen skjuts framåt. Island är i dag starkt engagerad i utvecklingsprojekt i världen i omvandlingsprocessen till hållbar energianvändning vilket bl.a. gynnar universiteten på ön samt stärker ekonomiskt samarbete över gränserna.

I slutet av sitt tal kom Hr. Olafur Ragnar Grimsson in på Icesave tvisten där EFTA domstolen gett Island rätt på alla punkter. Presidenten sa att i valet mellan ekonomiska krav och demokrati där folk får själva välja då valde Island demokratin. Efter landets två folkomröstningar börjar ekonomin bli bättre. De som ville avstå från folkomröstningarna hade helt fel.

"När EFTA domstolen i förra månaden kom fram till att Britter, Holländare och EU inte hade laglig grund för sin talan blev det klart att förutom nationens demokratiska vilja står även rättvisan och juridiken på vår sida."



söndag 24 februari 2013

Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir Självständighetspartiets nyvalda ledare

Självständighetspartiets nyvalda ledning, ordförande Bjarni Benediktsson t.v.
och viceordförande Hanna Birna Kristjansdottir t.h.
Isländska Självständighetspartiet höll sin rikskongress i helgen. Där enades man bl.a. om att upphöra med EU-förhandlingarna och inte återuppta dem utan en folkomröstning där nationen får säga sitt. Detta är något hårdare ställningstagande än förra året som ville göra ett uppehåll i förhandlingarna.

Samtidigt enades man om att behålla kronan som Islands valuta i den närmaste framtiden. Partikongressens slogan I hushållens tjänst visade sig i deltagarnas engagemang och entusiasm i debatter och meningsutbyten på kongressen. Längsta debatten handlade om indexreglerade bostadslån som slagit hårt mot husköpare och i princip raderat ut många familjers lilla kapitalbas när skulden skjuter i höjden trots amorteringar. Mötet enades om en kompromiss som den nyvalde ordföranden Bjarni Benediktsson lade fram.

Självständighetspartiet är Islands största parti och det grundas på idén om en självständig republik, en oberoende nation som fattar egna beslut. Fisket och jordbruket som de enskilt betydelsefullaste exportnäringarna gör att motståndet mot ett EU-medlemsskap är så stort. Enligt Lissabonfördraget skulle beslutanderätten över fisket gå till Brussel. Det kan inte Islänningar acceptera.

Självständighetspartiet visade en stor enhet och styrka på kongressen. Partiet har opinionen med sig och luft under vingarna inför kommande parlamentsval till våren.

Jag lyckönskar Bjarni Benediktsson och Hanna Birna Kristjansdottir till valet i dag och vet att under deras ledning kommer Självständighetspartiet att lyckas föra fram Islands positioner i en inte alltför säker värld.