torsdag 17 november 2011

Självständighetspartiet håller partikongress

Självständighetspartiets nuvarande ordförande
Bjarni Benediktsson blev rörd när han berättade
om partimedlemmarnas och allmänhetens stöd till
tidigare statsminister Geir Haarde som av Alltingis
knappa majoritet ensam ställts inför Riksrätt
som ansvarig för bankkraschen på Island. 
För dig som förstår isländska finns talet här.

I dag inledde Självständighetspartiet sin rikskonferens rubricerad till Ta vara på möjligheterna. Denna kongress är efterlängtad av många på Island, Självständighetspartiet är Islands största politiska rörelse och Islands historia har varit starkt knuten till den politik och ledarskap partiet förmått erbjuda genom tiderna.

Bjarni tonade starkt att Islänningarna måste få komma mer till sin rätt än i dag är möjligt med den vänsterregering Island nu har. Han sa att Island har stor potential att växa med sin gröna energi eftersom efterfrågan på just den sorts energi växer i hela världen.

Ordföranden tog upp EU-frågan och det faktum att partiet är splittrat i frågan trots ett tidigare beslut att återkalla Islands EU-medlemsansökan. "Jag uppmanar våra partimedlemmar som kan i denna fråga ha grävt sig ned i skyttegravar att komma ut och det gäller för båda sidor. Alla jobbar vi med Islands intressen i våra hjärtan." Han la till att partiet slagit fast på senaste rikskonferens att medlemsansökan till EU skulle återkallas. "Det är partiets tydliga politik i frågan." Han menade att det direkt är oärligt att som nation söka om medlemskap i EU "när inte viljan finns vare sig hos nationen eller eller den regering som leder resan."

Därefter förklarade Bjarni Benediktsson att den nuvarande regeringen varit mycket engagerad i fråga om att hämnas på Självständighetspartiets ledare och nämnde tidigare statsminister David Oddsson som ett exempel. Så fort regeringen tillträdde våren 2009 började man med "utrensningar i samhället."
Senare förvandlades isländsk politik till ett riktigt lågvattenmärke när majoriteten av Alltingis ledamöter bestämde sig för att inleda en politisk rättegång mot Självständighetspartiets tidigare ordförande Geir Haarde.

"Till dig Geir vill jag personligen säga att jag har inga ord för denna attack och jag står bakom dig med hela mitt hjärta i denna sak. Det gör även varenda av Självständighetspartiets parlamentsledamöter. Varenda av Självständighetspartiets kommunstyrelseledamöter stöder dig. Jag vet att jag talar för alla som är här inne, för varenda partimedlem i landet och tusentals Islänningar när jag säger: Alla stödjer vi dig." Bjarni blev rörd och behövde göra en paus för att återhämta rösten.

Ordföranden sa att Självständighetspartiet krävde av bankerna att de redovisade vilken rabatt de fick för hemmens låneportfölj så alla kunde öppet se hur stort utrymmet verkligen är för ytterligare sänkningar av hemmens skulder.

"Det är en blöt trasa i ansiktet hos oss alla när det upplyses att 76 miljarder går utomlands först och främst till fonder på grund av nyvärdering av affärsbankernas kapital. Vilken rättvisa finns när utländska spåköpmän som berikat sig på det isländska finanssystemets fall kan tjäna 76 miljarder samtidigt som landets familjer kämpar för att behålla sina hem?" sa Bjarni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar