torsdag 18 februari 2010

Inga statliga garantier enligt EES-avtalet

Arne Hyttnes vd för den norska bankgarantifonden påstår i Morgunbladet i dag att inga statliga garantier föreligger enligt EES-avtalet. Om Landsbanki hade varit en norsk bank med filial i Belgien eller en annan stat som omfattas av EES-avtalet är det klart att den norska staten inte har något betalningsansvar. Arne Hyttnes säger att denna uppfattning delas av styrelsen för garantifonden i Norge.

Den norska garantifonden skapades 2002 när två försäkringsfonder gick ihop. Alla banker med huvudkontor i Norge måste delta i fondens arbete som säkrar insättningar på upp till två miljoner norska kronor. Andra finansföretag med huvudkontor i andra medlemsstater inom EES som mottar insättningar från norska medborgare genom filialer i Norge kan delta i den norska garantifonden om respektive lands garantisystem inte uppfyller samma minimikrav som det norska. Denna möjlighet understryker att staten inte ansvarar för bankgarantin.

måndag 15 februari 2010

Tiden jobbar för Island, låt inte Island bli ett nytt Uganda

Det säger Kanadas f.d. finansminister Grant Reuber om Icesave-konflikten i en intervju i Morgunbladet i dag.

"Som jag ser på saken så har Island inget ansvar att omgående betala tillbaks pengarna som Storbritannien och Holland har betalat ut till sina länders insättare. Jag tycker att Islänningarna skulle inte acceptera någonting just nu. Tiden jobbar för Island."

"Jag kan inte se hur en omedelbar betalning tjänar Islands intressen. Å andra sidan tjänar Holland och Storbritannien på det att få betalt som allra först."

Grant Reuber är doctor i ekonomi från Harward var tidigare styrelseledamot hos Canada Deposit Insurance Corporation som handlägger insättares garantifrågor i Kanada. Som direktör för Bank of Montreal arbetade Reuber med skuldsaneringar hos bl.a. Brasilien, Argentina, Costa Rica och Mexico.

Vare sig Reuber eller kollegan Alex Jurshevski hos konsultbolaget Recovery Partners känner till liknande situation tidigare hos utvecklingsländerna:

"Vi känner till lagar om gränsöverskridande konkurser. Efter det som jag bäst känner till så har det aldrig inträffat förut att en nationell stat krävs på liknande böter till andra stater," säger Jurshevski.

Han tillägger:

"Det skulle bli ett olyckligt steg i konflikten om isländska regeringen försöker tvinga fram en ny lösning före folkomröstningen den 6 mars i syfte att undvika folkomröstningen. Om inte saken avgörs på rätt sätt förvandlas Island till ett nytt Uganda eller en liknande stat med stora skulder."

Jag hoppas att det isländska folket enhälligt avvisar Storbritanniens och Hollands orättfärdiga krav på pengar som Island inte skall betala enligt sina internationella juridiska åtaganden enligt EES - avtalet.

Det är på tiden att skattebetalarna - inte bara på Island utan i Europa och resten av världen - avsätter svaga politiker som inte står pall för superrika spåköpmän som vill låta folket betala för sina privata misslyckanden.