måndag 19 november 2012

Hushållens skulder har ökat markant på Island

Skulder jämfört med intäkter har ökat markant hos de isländska hushållen

Trots att den socialdemokratiska regeringen på Island signalerar att den stoppat krisen på Island säger iskalla siffror annat.

Samma dag och metro publicerade en artikel med rubriken Krislandet Island har rest sig ur askan hade Hushållens intresseorganisation ett massmöte i Reykjavik där regeringens ministrar blev nedropade av arga människor. Många av dem har förlorat allt de äger i krisens spår, blivit av med hus, bilar och hem. Största delen av dem som förlorade jobben efter bankkraschen blir utan arbetslöshetsersättning efter årsskiftet när staten slutar med försäkringen. Dessa människor tvingas då gå till kommunen och tigga pengar för mat och kläder.



Det är helt fel som metro påstår att hushållens skuldbörda har lättat. Tvärtom så ökar skulderna i takt med att inkomsterna minskar. Bilden överst är från Morgunbladet som publicerar faktabaserade artiklar i ämnet. Men fakta är just vad sossarna inte är hejare på. Det var Självständighetspartiets regering som stiftade nödvärnslagen som lät bankerna krascha och bildade nya. Utan denna lag vore Island redan konkursfärdigt. Tanken var att bankerna skulle själva ta ansvaret för sina riskfyllda affärer. De nya bankerna skulle ta över affärerna inomlands och man skulle kunna sätta full kraft i återhämtningen och investeringar i nya arbetsskapande projekt i näringslivet. Men den vänsterrödgröna gröten sålde av två av tre banker i all hemlighet till inkassobolag för 5-10% av skuldvärdet och nu inkasserar dessa för 100% av skuldvärdet. Islänningarna är slavar i skuldbojor.

Samtidigt försöker regeringen konfiskera fiskenäringen för att kunna leverera branschen på tallrik till Brussel. EU satsar miljontals euro på propagandakrig på Island för att få folk att ändra uppfattning men resultatet blir bara det motsatta.

En slemmig gråsosse skrev då i tidningarna att att den yngre generationen Islänningar var "inåtvända" eftersom de krävde att andra skulle betala deras lån. Han glömde att det även fanns sådana stjärnor som köpte lån av folk under en period före bankkraschen. Bankmännen ringde varje dag till husägare och erbjöd dem guld och gröna skogar om de ville låna pengar av banken och pantsätta lägenheten eller huset.

Det kallades för att ge det "döda kapitalet liv och låta det börja arbeta för en istället."