fredag 12 april 2013

Regeringspartierna aldrig mindre på Island - stora rörelser inom oppositionen


Den 27 april är det val på Island. Regeringspartierna har mer än halverats og splittrats från två partier till sex (4 nya småpartier). Socialdemokraternas paradfrågor som att gå med i EU, byta ut republikens konstitution mot en helt ny har totalt misslyckats. Regeringen har varit inblandad i skandaler som att inte följa konstitutionen vid val, försöka med utomparlamentariska lösningar, brott mot jämställdhetslagen, försök att ta över privata bankers skulder (Icesave) och skuldsätta nationen som efter en dom hos EFTA domstolen visar sig vara olagliga krav o.s.v. Ingen förvånas därför att regeringen rasar i opinionen.

Det som förbryllar många är den stora rörelsen väljare mellan de två största oppositionspartierna Självständighetspartiet och Centern. Självständighetspartiet som av tradition är landets största parti ser ut att halveras och väljarna i stor utsträckning gå till Centern som mer än fördubblar sin storlek enligt opinionsundersökningar.

Bilden ovan visar en ny Gallupundersökning och enligt den är Centern störst med knappt 30 % av rösterna, Självständighetspartiet knappt 22 %, Socialdemokraterna drygt 12 %, Vänster gröna drygt 7 % och nya Piraterna som får knappt 7 %.

Hela 18 partier har anmält sig och fått utdelat bokstav och i dag står det klart vilka som uppfyllt kraven för att ställa upp i valet.

Bjarni Benediktsson sa i en tv intervju i går kväll att han funderar ifall han ska lämna ordförandeposten i Självständighetspartiet och inom tre dagar skall han lämna ett svar. Partiets viceordförande Hanna Birna Kristjansdottir har i opinionsundersökningar fått störst förtroende av alla politiker på Island medan Bjarni Benediktsson fått minst förtroende. I en ny opinionsundersökning som Affärstidningen publicerade i veckan skulle 41 % av de som i dag säger att de skulle rösta på Centern rösta på Självständighetspartiet istället om Hanna Birna Kristjansdottir vore ordförande istället för Bjarni Benediktsson.