fredag 12 februari 2010

Alain Liepiets: Sluta kräva kött av varje Islänning!

I en artikel i dagens Morgunbladet skräder inte f.d. Europaparlamentarikern Alain Lipietz orden angående Icesave-konflikten. Han menar att Islands president aktiverat en tsunami inom finansvärlden genom att be Islänningarna rösta om de vill ta på sig Icesave-skulder. Som det ser ut för första gången i historien kommer folket att neka "staten" att ta på sig privata skulder.

Han jämför situationen med Shylocks uppgörelse i Köpmannen från Venedig som krävde ersättning i ett pund kött av den skyldiges kropp. Lipietz menar att Storbritanniens och Hollands regeringar beter sig som värsta ockerlånare med krav på 5,5% ränta och enligt EU:s regelverk har de ingen rätt att kräva mer än 20 tus euro för varje konto. Han påpekar att 90% av de isländska bankernas verksamhet var utomlands främst i Storbritannien och Holland och för att få driva verksamhet i dessa länder krävdes tillstånd och kontroller enligt direktiv 94/19/EC hos dessa länders finansmyndigheter.

Alain Lipietz påpekar att ingen juridisk skyldighet förelåg i UK eller Holland att betala mer än basbeloppet men att det är fritt att betala mer. Att UK ersatte sina medborgares insättningar på Icesave till 100% och Holland till 100 tus euro är således deras regeringars fria val, de har ingen juridisk rätt enligt EU:s regelverk att kräva Island på mellanskillnaden.

Han jämför ländernas krav på att den isländska staten övertar deras ersättningar med girigheten hos Shakespears Shylock.

År 2001-2002 ansvarade Lipietz för en rapport om utökade kontroller av finansiella koncerner då Europaparlamentet stärkte regeln att värdlandet med störst aktiviteter skulle vara ansvarigt för insättnings garantin. Därför var det rätt av UK och Holland att ersätta sina länders Icesave-insättare men fel av kräva att Island betalar tillbaks en stor del av skulden.

"Det är på tiden att Storbritannien och Holland återinför rättssamhällets viktiga principer som historiskt ärat länderna, att de vänder sig till domstolen och upphör med hot om att skära ett pund kött av varenda Islänning bl.a. spädbarn.

Många Islänningar och deras representanter verkar vara besatta av en barnslig åtrå "en längtan att betala". Men jag misstänker att det handlar om ett dåligt samvete. Ett slags straff av gud efter så många år av tro på snabba vinster. Efter att noggrant ha tänkt genom saken säger jag därför till denna duktiga och vågade nation: Ni bär inget juridiskt ansvar för dagens moralkorruption inom finansvärlden, inte heller är ni moraliskt skyldiga för något av det som gick snett."

Jag hoppas att någon svensk minister läser detta och börjar tänka om. Sverige hjälper syndaren aktivt att uppehålla kravet på köttbit av varje Islänning genom att tvinga Island till eftergifter istället för att få saken avgjord i Europadomstolen.

onsdag 10 februari 2010

Bank of England vägrar betala ränta för Icesave-medel

Det är skillnad på vem som äger pengarna och dom som förvaltar pengarna. Det som gäller för den ena parten gäller ingalunda för den andra. Brittiska koloniherrar kan ekonomikrig har Islänningarna erfarit. Frågan är vilka som är de riktiga ekonomiska terroristerna, utövarna av stormakten eller dom som inte får röra på sig.

Landsbankis ägor i Storbrittannien håller på att delvis styckas och säljas. Innan kraschen fanns det mycket pengar på brittiska konton. Största delen av pengarna förvaras på konton hos Bank of England med 0% ränta! Alla försök att få någon ränta på kapitalet har hitintills varit utan resultat.

Detta kan jämföras med räntekravet på Icesave-räkningen som bl.a. Sverige hjälper Britterna att tvinga fram: 5,5%!

När ska moder Svea öppna ögonen och sluta slå de små?


söndag 7 februari 2010

Hollands riksbank visade vårdslöshet när den gav tillstånd till Icesave i april 2008

Professor Robert Wade vid London School of Economics har studerat Island och bankkraschens konsekvenser. Han säger att finansinspektionerna i Holland, UK och Island har alla brustit angående Icesave och samtliga bär därför ansvar. Finansinspektionerna och riksbankerna i UK och Holland har brustit i grundläggande kontroller speciellt riksbanken i Holland som inte gjorde en vanlig likviditetskontroll när Landsbanki fick tillstånd att öppna Icesave i Holland i april 2008. Riksbankschefen i Holland var ordförande i Baselkommittén som publicerade en vägledning för riskanalyser i februari 2008 och denna rapport fanns tillgänglig när Hollands Riksbank gav Icesave möjligheten att öppna verksamheten i Holland.

Robert Wade fruktar att världen snabbt får se en ny ekonomisk kris på grund av att politikerna tappar fokus när de tror att deras väljare börjar glömma krisen. Professorn pekade på ett grundläggande fel i världens finanssystem när ekonomiska kriser numera kommer oftare och djupare än t.ex. under perioden 1950 -1970. Wade menar att en offentlig utredning på krisens orsaker som nu pågår på Island kan vara mycket betydelsefull för att kunna identifiera och rätta till felen som skapade krisen. Men han är inte övertygad om att politikerna kommer att fullfölja reformarbetet på finansbranschens villkor som han menar är en förutsättning för återhämtning av ekonomin.

Annars, - menar professor Wade, är risken stor att världen går tillbaks till liknande situation som rådde på trettiotalet.