torsdag 5 augusti 2010

EU ändrar ståndpunkt angående Icesave: Ej längre bilateral tvist.

Enligt EU-Observer har EU kommissionen ändrat uppfattning angående Icesave-tvisten. Den är nu en gemensam sak för hela EU istället för tidigare "bilateral" fråga.

http://euobserver.com/15/30552

EU:s ledare har tidigare stuckit huvudet i sanden och låtsas som om ingenting hände när UK använde terrorlagar för att ta hela Islands näringsliv gisslan och frysa alla isländska tillgångar i UK. Samma gällde för UK och Hollands regeringars Icesave ersättning till Icesave insättare i UK och Holland. Räkningen - som har till kommit på grund av politiska beslut i UK och Holland - skickades helt till den isländska staten och EU tittade bort med förklaringen "bilateral" tvist = angår inte oss vad UK och Holland håller på med angående lilla Island.

Kommissionen har dock under de senaste dygnen varit tvungen att officiellt deklarera att staterna inte har ansvaret för ekonomisk ersättning vid ett sådant ekonomiskt haveri att garantifonden för insättarna inte längre räcker till.

EU:s ledare och den socialdemokratiskt ledda regeringen på Island får skylla sig själva att opinionen på Island är i dag ca 60% mot ett EU medlemskap. EU:s ledare blundade för EU-medlemmarna UK och Hollands olagliga Icesave-krav och den isländska regeringen ljög åt befolkningen på Island om landets EU-medlemsansökan. Regeringen sa att Islands EU-ansökan var en "utredning" om förutsättningarna för den riktiga EU-ansökan som Islänningarna skulle kunna besluta om senare. Detta förorsakade stor förvirring om vad som verkligen hände och när det stod klart att regeringen hade formellt ansökt om EU-medlemskap för Island, då la oppositionen fram ett förslag som om att Altingi återkallar Islands EU-medlemsansökan. Förslaget går till omröstning under hösten.

EU förbereder opinionskriget på Island genom att öppna två kontor, ett i Reykjavik och ett på Akureyri. EU kommissionen har avsatt pengar för kampanjen som skall övertyga Islänningarna om att EU är lösningen på Islands ekonomiska och sociala problem. Islänningarna som tänker själva – gillar inte att andra beslutar över deras vardag, det var därför man byggde Island en gång i tiden. Man vill styra själv och det finns en stor sannolikhet i att Altingi återkallar EU-medlemsansökan, regeringen faller och det blir nyval senare i år/början på nästa år.


måndag 2 augusti 2010

Majoritet på Altingi vill stoppa flöde av skattepengar till bankerna

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg finns det en majoritet på Altingi för att stoppa ett eventuellt förslag från regeringen om att tillsätta mer pengar till bankerna.

Anledningen är Högsta domstolens dom nyligen som ogiltigförklarade så kallade "korg" lån med säkerhet i utländsk valuta. Inte bara konsumenter utan småföretag tog lån ofta utan att bli informerade om villkoren med koppling till utländsk valuta.

Nu när högsta domstolen sagt sitt står det klart att banker och finansbolag kommer att behöva ta på sig helt eller delvis mellanskillnaden mot villkoren i de lagliga lånen. Man tvistar om räntenivån och en ny dom från Högsta domstolen angående räntan kommer snart.

Oppositionen och tre av Vänstergrönas parlamentsledamöter sätter sig mot idén att ösa mer pengar från staten till bankerna. Likt Internationella Valutafonden menar många att finanssektorn är för stor på Island och Arion bank och Islands bank behöver slåss ihop till en enda bank.


Ett Handbolls-VM i Icesave ränta

I en artikel i Morgunbladet skriver Centerns ordförande på Island att om Island skulle accepterat UK:s och Hollands Icesave krav, skulle enbart räntekostnaden räcka för att bygga 2 skyskrapor av samma sort som Dubai har gjort på över 800 m höjd (4-5 ggr högre än Turning Torso i Malmö), en skyskrapa i London och en i Amsterdam. Räntepengarna skulle räcka till kostnaden för Handbolls-VM 2018 eller Olympiska spelen år 2016 (om man räknar med småintäkter samtidigt).

Sigmundur David Gudmundsson ordf Centern välkomnar EU-kommissionens ståndpunkt som är den samma som han och andra partier i opposition på Island hela tiden hävdat: Staten har inte ansvaret för Icesave insättares pengar utöver det som garantifonden klarar av. Både han och Självständighetspartiets ordförande Bjarni Benediktsson menar att detta klart är en seger för Island att EU-kommissionen äntligen tar bladet från munnen och uttrycker sin ståndpunkt i frågan.

Sigumdur David ger inte mycket för utspelet att Islänningarna skall ändå betala för Icesave eftersom de inte implementerade direktivet på rätt sätt: "Det är sarkastiskt att man nu 10 år senare försöker komma med denna anklagelse. Man kunde lika gärna säga att vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull har orsakat så stor skada för Europas befolkning att Islänningarna självfallet skall betala för Icesave." Han menar att Icesave tvisten handlar om Islands självständighet och säger: "En skuldsatt nation är icke fri."

Bjarni Benediktsson ordf Självständighetspartiet sa i TV att om inte regeringen tar till sig EU kommissionens ståndpunkt och använder den i Icesave-tvisten kommer oppositionen inte att samarbeta med regeringen angående Icesave. Uttalandet kommer efter att finansminister Steingrimur Sigfusson sa att EU kommissionens svar till ABC Nyheter, Norge, ändrade ingenting i sak angående Icesave tvisten.