torsdag 13 maj 2010

Media intresse för åtalet mot Jon Asgeir

The Times skriver om Glitnir Bank konkursförvaltares åtal mot Jon Asgeir Johannesson och påminner om hur stor Jon har blivit inom dagligvaruhandel i UK. Jon var vd hos Baugur som var delägare i bl.a. Hamleys, House of Fraser och Debenhamns.

Då beskriver Times speciellt åtalet mot PricewaterhouseCoopers och dess filial på Island. PricewaterhouseCoopers är bland världens största revisionsbyråer och har hitintills uppfattats som en seriös byrå.

Times beskriver den hårda tonen i åtalet där man beskriver Jon i princip som en bankrånare som tömt banken inifrån.

Artikeln i Times hittar du här.

Andra artiklar: Guardian, Financial Times och Independent.

Jon Asgeir Johannesson rånade Glitnir Bank inifrån i projektet "Tornado"

Den Brittiska domstolen letar efter Jon Asgeir Johannesson för att ange honom åtal om svindel och finansiell brottslig verksamhet. Domstolen kräver att Jon kommer in med en lista över alla sina ägor i världen. Jon Asgeir får 24 timmar på sig att lämna in listan efter att han personligen har mottagit åtalshandlingarna. Vägrar han lämna uppgifterna eller lämnar fel uppgifter kan bara den försummelsen ge honom upp till tre års fängelse i UK.

Jon Asgeir har hållit sig oanträffbar det senaste dygnet. Därför väckte det uppmärksamhet när han gav nyhetsbyrån Bloomberg en intervju för att kommentera åtalet och åtalspunkterna. Han talade precis som om han kände till alla anklagelserna. Enligt Frettabladid viftade Jon bort åtalaspunkterna som en politisk och personlig häxjakt ledd av Islands förra statsminister David Oddssson. Jon Asgeir sa att han var knäckt och vägrade uppge vart han befann sig. Jurister i UK tittar nu på om hans kännedom om åtalet som redovisades i Bloomberg juridiskt kan jämställas med en personlig angivelse för att aktualisera tidsfristen på 24 timmar.

Samtidigt yrkar domstolen på kvarstad av ägor hos f.d. Glitnir Banks VD, Larus Welding och Palmi Haraldsson som bl. a. äger flygbolagen Astreus och Iceland Express.

Enligt Glitnir Banks konkursförvaltare använde Jon Asgeir sin position inom FL Group för att manipulera banken genom projektet "Tornado". Enligt "Tornado" kastades bankstyrelsen ut och nya individer - alla handplockade av Jon Asgeir - tillsattes i bankens nya styrelse. Alla styrelseledamöterna hade intressen i något eller några av Jon Asgeirs många bolag. Jon Asgeir fick allt större makt inom banken, speciellt efter att FL-Group och andra näraliggande bolag sammanlagt ägde knappt 40 % av banken i april 2007. Finansinspektionens rekommendation var ursprungligen att ingen ensam ägare fick äga mer än 10% men det ändrades sedan på Jon Asgeirs begäran för FL Group till 33% i januari 2007.

Konkursförvaltaren menar att Jon lyckades med projektet "Tornado". Det gjorde honom till den största makthavaren i banken och i verkligheten den som förfogade över bankstyrelsens beslut.

onsdag 12 maj 2010

Domstol i London fryser Jon Asgeirs ägor runt om i världen

I dag 16:30 svensk tid håller Glitnir Banks konkursförvaltare en presskonferens i Reykjavik och redovisar för åtal mot Jon Asgeir Johannesson m.fl. samt PricewaterhouseCoopers för svindel och ekonomisk brottslig verksamhet. PricewaterhouseCoopers anses ha stöttat Jon Asgeir i att upprätthålla felaktig information till omvärlden i syfte att påverka aktiekursen i sina bolag.

En domstol i London förordade i går att Jons Asgeirs Johannessons ägor skulle frysta i hela världen bl.a. två lägenheter i rikemansområdet Gramercy Park på Manhattan, New York som Jon köpte för ca 25 miljoner dollar.

Konkursförvaltaren hoppas kunna få en del upp i förlusterna på detta sätt. Jon Asgeir har fortfarande betydelsefulla ägor i sina Brittiska bolag exempelvis Icefood och House of Fraser.

Ingen vet ännu hur mycket pengar han stoppat undan i skatteparadis.

Det känns helt rätt att skurken nu tas inför en domstol och även om största delen av pengarna är borta, då gör konkursförvaltaren helt rätt som försöker rädda det som räddas kan.

Jon Asgeir Johannesson åtalad i New York för svindel på 2 miljarder dollar

Glitnir Banks konkursförvaltare har stämt Jon Asgeri Johannesson i egenskap av styrelseordförande i FL Group för att ha lurat banken på minst två miljarder amerikanska dollar eller knappt 16 miljarder svenska kronor. Åtalet togs upp av rätten i New York i går.

Blombergs nyheter berättade om detta i går. Där framgick att Jon Asgeir ledde en grupp finansiärer som gjorde en kupp inom Glitnir Bank och rensade banken på pengar som användes i deras egna bolag. Informationen finns i åtalsdokumenten inför domstolen i Manhattan i New York.

Förutom Jon Asgeir åtalas även Thorstein Jonsson f.d. Glitnir Banks styrelseordförande samt PricewaterhouseCoopers Ltd som reviderade Glitnir Banks räkenskaper.

Andra åtalade är Jon Sigurdsson f.d. vd FL Group, Jon Asgeirs hustru Ingibjörg Palmadottir f.d. styrelseordförande FL Group, Hannes Smarason, Palmi Haraldsson och Larus Welding f.d. bankdirektör Glitnir.

Åtalet pekar ut Jon Asgeir Johannesson som huvudansvarig för de brottsliga handlingarna.

Jon Asgeir som äger mediaföretag på Island och brukar vara mån om vad som skrivs om honom i pressen, har ännu inte svarat Blombergs frågor som ställts till honom via e-post. Jon Asgeir har under lång tid vilselett Islänningar med att allt är f.d. statminister och Riksbankschef David Oddssons fel men han lär nog få svårt att få domstolen att gå med på den förklaringen. Igår hoppade nyhetsankaret Oskar Hrafn Thorvaldsson av TV2 eftersom han publicerade negativa nyheter om ägaren Jon Asgeir. TV2 drog nyheterna tillbaks och bad Jon Asgeir officiellt om ursäkt.

Jag undrar hur den ursäkten kommer att se ut när Jon förhoppningsvis sitter dömd, bakom ett galler?

Även Reuter publicerar nyheten som du kan hitta här.

tisdag 11 maj 2010

Sigurdur Einarsson f.d. styrelseordförande Kaupthing efterlyst av Interpool

Sigurdur Einarsson Kaupthings styrelseordförande kom inte till förhandlingarna hos tingsrätten i Reykjavik. Islands speciella åklagare i den finansiella brottsutredningen har skickat en internationell häktningsorder på Sigurdur som nu är efterlyst av Interpol.

Sigurdur anses ha haft en nyckelroll i Kaupthing banks finanssvindel genom bl.a. dokumentförfalskningar, förskingringsbrott, olagliga lån till vänner och bekanta. Då anses Sigurdur även ha spelat en stor roll angående missbruk av bankens marknadsställning i syfte att vilseleda finansmarknaden angående det verkliga värdet på aktien i Kaupthing Bank.

Banken lånade ut pengar för att genom tredje part kunna köpa stora mängder aktier i sig själv i syfte att hålla uppe priset på bankaktien. Enligt lag får inte banker eller andra finansiella bolag handla för mera än 10% av aktiekapitalet av de egna aktierna. Dagen innan kraschen var Kaupthing Bank uppe i 92% av aktiehandeln i egna aktier.

Samma sak gäller för vårdslös utlåning till styrelseledamöternas egna privata bolag eller vänners bolag. Efter att Islands Riksbank utfärdat ett nödlån till Kaupthing Bank på en halv miljard € i ett försök att rädda banken strax innan kraschen, då lånade styrelsen sig själv pengarna som försvann i diverse bolag som nu gått i konkurs.

När bankkraschen var ett faktum förfalskade bankdirektörerna dokument som flyttade ansvaret på fallande aktiekurs i deras privata bolag till Kaupthing Bank.

Ytterligare två höga chefer i Ksupthing Bank, Ingolfur Helgason och Steingrimur Karason blev arresterade vid ankomsten till Island i morse och flyttade till åklagaren för förhör som tagit hela dagen. Om de transporteras sedan till fängelse i väntan på åtal är ännu inte klart.


Jon Asgeir Johannesson "oskyldig" som vanligt

Jon Asgeir Johannesson, Hannes Smarason, Jon Sigurdsson och Skarphedin Berg Steinarssons ägor på Island har blivit frysta på grund av skattesvindel hos FL Group (senare Stodir).

Hos Jon Asgeir är detta bara småsummor (en villa, en stuga, tre jeepar och två bilar plus fickpengar på ett konto). Sammanlagt 151,6 miljoner isländska kronor som är mindre än 10 miljoner svenska kronor. De riktiga pengarna har Jon gömt utomlands. Han hade inga problem häromdan att skaka fram en halv miljard isländska kronor för att säkra andel i ett av Islands största mediaföretag.

Skattemyndigheten som tog beslutet har kvar att bestämma om ärendet skickas till polisens avdelning för ekonomisk brottslighet. Om herrarna inte betalar kan de riskera upp mot ett års fängelse var.

Som vanligt uttalar sig Jon Asgeir arrogant och säger att han är "oskyldig" och hans media för ut hans budskap.
Även om detta är bara småsummor jämfört med vad medborgarna på Island och i andra länder fått och har kvar att betala på grund av herrarnas bankrån och kraschade företag, då blir Skattemyndighetens agerande en viktig symbolisk handling i kampen mot de skyldiga.

Jag hoppas att snaran dras åt Islands största bov genom tiderna Jon Asgeir Johannesson och att Brittiska myndigheter så småningom överlämnar honom till Island där han får sitta i fängelse.


söndag 9 maj 2010

De första bankdirektörerna i arrest

Hreidar Mar Sigurdsson före detta bankdirektör på Kaupthing Bank blev arresterad i går i Reykjavik under tolv dagar medan utredning pågår om brott. Magnus Gudmundsson bankdirektör för Banque Havialland i Luxemburg blev friehtsberövad i 7 dygn medan utredning pågår. Sigurdur Einarsson före detta styrelseordförande Kaupthing har kallats till Reykjaviks Tingsrätt och troligen blir även han frihetsberövad tills åtal väcks.

Därmed, - äntligen - påbörjas straffutmätningsprocessen mot dom som tömde bankerna inifrån. Det är väl att man börjar med bankernas ägare och styrelser, det hade sett klent ut att börja hoppa på några stackars tjänstemän. Fortfarande går den största rånaren av alla lös: Jon Asgeir Johannesson. Förhoppningsvis är gårdagens arrester en god början till att komma åt de människor som berikat sig med stora summor pengar på ett sådant olagligt sätt som kraschat Islands ekonomi.

Det känns rätt för själen att den specialtillsatte åklagaren Olafur Haukssons arbete nu börjar ge en utdelning.

Med tanke på de erfarenheter Willam Black (se tidigare inlägg) föreläste om på Island, är Samfylkingin (socialdemokraterna) och deras medparti de rödgröna samt regeringarna i UK och Holland medskyldiga till att hjälpa kriminella bankdirektörer att plocka verkliga pengar av ländernas skattebetalare i syfte att "rätta till" siffrorna i den "virtuella" ekonomin.

Ett skolboksexempel hur konkurser medvetet används vid ekonomisk brottslighet

Den amerikanska utredaren i ekonomisk brottslighet Mr. William K. Black som hjälper finansmyndigheterna i USA vid många av deras utredningar angående finansbolag och banker i konkurs var nyligen på besök på Island. Han höll två föredrag vid Islands Universitet om lärdomarna av sitt arbete för USA:s finansmyndigheter. I tv-programmet Silfur Egils berättade han om sina lärdomar och jämförde med Island.

"Jag har läst det engelska utdraget av Altingis rapport och det påminner mig om en gammal historia som President Lincoln berättade. Bondens 7 åriga son kom löpande in och sa: Pappa, pappa, du måste komma med mig till ladan. På vägen till ladan frågar pappan sin son: Vad är fel, har det hänt något? Pojken svarar: Steve som jobbar hos oss är uppe i ladan med våran kock Mary. Steve håller på att ta av sig byxorna och Mary lifter på klänningen. Pappa, dom kommer att kissa ned hela ladan! Pappan stannar, tittar på sonen och säger: Du har dina fakta klara men slutsatsen är fel."

Black menar att det finns en stor uppriktighet och ambition hos dem som gjorde rapporten och att rapporten är väl gjord på många sätt men den ställer inte de rätta frågorna angående den kriminella verksamheten.

"Kommittén hade inte mandat att stämma någon men de skulle ha gjort mer för att beskriva den kriminella verksamheten som pågick. Deras uppdrag var att hitta och beskriva roten till problemen som förklarar hur den arbetade. Rapporten ställer upp ett skolboksexempel i bokföringsbrott i alla de tre storbankerna som förstörde hela ekonomin.

Bokföringsbrott är det verktyg som brottsliga finansbolag väljer och så har det varit under en lång tid. De fyra viktigaste delarna i receptet hos dem som vill baka en ekonomisk bedrägerikaka är:

1 Du har en vansinnig tillväxt
2 Du lånar ut med överdriven ränta
3 Du skuldsätter så mycket du kan oavsett det egna kapitalet
4 Du har inga reservfonder.

De isländska bankerna följde precis denna kända formel som används för att göra ägarna rika på bekostnad av befolkningen. Det man kan lägga till i receptet är självfinansieringen av aktierna i syfte att hålla uppe en hög kurs. Då köper man sina egna aktier."

I rapporten talas det om "försvagat kapital" men Black kallar det för "påhittat kapital" d.v.s. kapital som inte finns i verkligheten. Annars skulle vem som helst bara genom affärsmässiga transaktioner kunna "skapa ett kapital" och till slut äga hela världen.


"Detta är den enkla sorten av finansiell kriminalitet, du behöver inte gå i skola för att förstå det. Alla förstår att om jag lånar dig pengar för att köpa mina egna aktier då är det ingen verklig affärsverksamhet som äger rum. Hos sparbankerna i USA gick man in i en kedja där man gjorde affärer med varandra och vid dagens slut hade man på pappret ett jättestort men påhittat kapital. Då kunde man öka på utlåningen till sig själv och sina vänner och bokföra jättesummor som intäkter som aldrig fanns eftersom inga reservfonder upprättades. Samtidigt kunde man utbetala stora bonusar till sig själva och bli rik på kuppen. Detta är en matematisk säker väg för att skapa påhittade jättevinster och betala ut till ägarna.

Samtidigt är receptet en klar signal på företagets konkurs. Om verksamheten får fortsätta som hela tiden ökar det påhittade kapitalet i omlopp då blir det inte längre en fråga om företagets konkurs utan kan försätta ett lands hela ekonomi i krasch. Detta har precis drabbat Island."

Black menar att bankägarna är kriminella förbrytare som måste åtalas för sin kriminella verksamhet.

"De har inte bara förstört ekonomin på Island. Om Islänningarna inte röstat nej till Icesave då skulle Islands existens vara i en stor fara. Ni skulle aldrig kunna betala skulden. Bördan blir bara större hos dem som är kvar när många väljer att lämna ön. Ni har tre stora fall att ta hand om, i USA har tusentals kostymförbrytare blivit fängslade."

Black gav några tips om hur man kunde få viktig information hos människor lägre i hierarkin om vart cheferna gömt undan pengarna. "Ni kan inte räkna med att få mycket tillbaks, endast några % men tillräckligt för att betala utredningskostnaderna många gånger om. Hos er verkar många ha blivit hejaklackare till förbrytarna och det måste naturligtvis ändras. De få som sa emot blev hånade och officiellt utskrattade och ingen lyssnade på dem."

Black menar att förbrytarna använt kända bolag inom revision och utvärdering för att "tvätta" imagen utåt så de kunde hålla längre på med sin finansiella kriminalitet. Han sa att detta hade varit fallet med Grekland där hela ekonomin har kraschat. På Island fick man Frederic Mishkin till att uttala sig om det stabila läget samtidigt som bankerna var i princip på obestånd och bankrån pågick mitt på ljusa dagen. Black menar att det är en svaghet i Altingis rapport att man beskriver att bankerna försökt "rädda situationen" de senaste dagarna före kraschen när ägarna i själva verket tömde bankerna på pengar.