söndag 20 november 2011

Få Islänningar känner igen sig i statsministerns verklighet

Islands statsminister öser på med sin verklighetsbeskrivning
som få Islänningar känner igen sig i

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, publicerade nyligen en artikel där hon beskriver hur fint läget har blivit på Island under hennes socialdemokratiska regering.

Hon påstår bl.a. att skatterna har sänkts vilket inte många förstår som kämpar med att få pengarna att räcka p.g.a. högre skatter som tar allt större andel av inkomsten. Det är inte bara hos vanliga människor som köpkraften har minskat. Företag med planer på investeringar på Island drar sig nu bort från det ena projektet efter det andra. Orsak: högre skatter. 

Johanna påstår att de som minst äger har fått det bättre. Sanningen är den att på samma tid och de som är rika fått avskrivningar på lån osv går bankerna hårt fram mot de få som har sina bostäder kvar. Nu talas det om i humanitärt syfte att tillåta människor att lämna husnyckeln till banken istället för att bli skuldslavar åt banken resten av sina liv. 

Om nu Johannas verklighetsbeskrivning överensstämde med den bild Islänningarna har skulle förtroendet för regeringen inte varit så lågt i opinionsmätningar eller drygt 14 %.

Men Johanna fortsätter att välja att inte se eller höra hur det är fatt hos vanligt folk på Island.
Klockan tickar. Johannas tid är ute.

Den förra statsministern, David Oddsson, träffade spiken på huvudet när han sa att den enda välfärden som dagens regering erbjuder Islänningarna är att resa bort med Norröna. 

Det är riktig Norrönsk välfärd det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar