söndag 20 november 2011

Islands nya stora politiska ledare

Hanna Birna Kristjansdottir, kanditat till ordförandeposten
i Självständighetspartiet på Island

(Om du läser isländska kan du läsa Hanna Birnas tal här.)

Den tidigare och populära borgmästaren i Reykjavik, Hanna Birna Kristjansdottir höll sitt tal i går tillsammans med Självständighetspartiets nuvarande ordförande Bjarni Benediktsson. Båda tävlar om att bli partiets nästa ordförande. Kandidater till vice-ordförandeposten är sittande Olöf Nordal och Halldor Gunnarsson. Omröstningen sker senare i dag söndag 20 november.

Det går inte att ta miste på Självständighetspartiets stora entusiasm och fina stämning på deras landsomfattande partikongress i Reykjavik. Medlemmarna har samlats för att finputsa strategin inför nästa val och alla är beslutsamma att välta omkull Islands värsta regering i manna minne. Den vänster-gröna regeringen som har som enda råd på krisen att höja skatter och tvinga boende och företag på flykt ur landet. Självständighetspartiets kongress går under parollen Ta vara på möjligheterna och visst är att sällan har någon politisk konferens varit så full av positiva idéer, förväntan och hopp inför kommande uppgifter att ena Islänningar inför kommande kraftsamling att bygga upp ekonomin och landet ånyo.

Hanna Birna Kristjansdottir är en otroligt värdefull tillgång för Självständighetspartiet och i slutändan Island som nation. Hon är färsk, har ingen koppling till några egna särintressen som så många andra som på ett eller andra sätt drogs med i bankkraschen. Tvärt emot så står Hanna Birna som en rock på samma grund och vanliga människor på ön. Gång på gång beskrev hon möjligheterna för Islänningarna att genom en nationell samling under Självständighetspartiets ledning resa sig på nytt och skapa sig en värdig framtid i landet. Hanna Birnas sätt att identifiera sig med vanliga människor i alla delar inom samhället gör att hon pratar ett språk som folk begriper och på samma sätt som Fredrik Reinfeldt har lyckats med i Sverige kan adressera problemen med folkets underifrån perspektiv.

Det gick inte ta miste på hennes sätt i det budskap hon framförde till deltagarna på kongressen och nationen. Hon talade glasklart om den förstörelse och stora hugg i nationens tillgångar när hon berättade om samtal med en äldre man vars hela åkomma hade lämnat landet. Jag fick tårar i ögonen eftersom det även berör mig själv och min familj som lämnade ön 1984. Inte tänkte jag så mycket på det då att mina föräldrar, släkt och vänner samt vi själva berövades möjligheten till dagligt umgänge och kramar under lång tid. Hanna Birna beskrev hur hon och Självständighetspartiet kan återskapa grunden för familjerna i landet att förenas ånyo där barn och barnbarn kan flytta tillbaks och komma HEM.

Hanna Birna Kristjansdottir fick många gånger avbryta sitt tal pga stående ovationer. Det väcker hoppet om att deltagarna på kongressen känner vad som är bäst för partiet i fråga om ledarskap. Det vore en dundertabbe av partikongressen att inte välja Hanna Birna Kristjansdottir som partiets nästa ledare. Det vore minsann att inte ta vara på den unika möjligheten Självständighetspartiet besitter i ögonblicket att kunna rycka upp sig ur den politiska chocken efter bankkraschen och ånyo bli den ledande kraften för det självständiga, hårt arbetande folket på ön.

Smällen som skalbolagsdirektörerna inom bankerna på Island skapade har förstört grunden för Island under en period. Den socialdemokratiskt ledda regeringen har förlängt perioden genom fortsatt förstörelse av kapital som de lånat och kastar i finansbolagens svarthål och därmed förlänger krisens effekter på vanligt folk på Island. Detta har lett till uppgivenhet, trötthet och politikerförakt.

Men inget av detta kan Hanna Birna Kristjansdottir klandras för. Hon kommer ren in i politiken med en klarhet, skärpa, humor och glädje som det inte går att undvika att smittas av och hennes framtidstro och entusiasm skapar hopp inför framtiden.

Heja Hanna Birna, jag hoppas jag kan senare i dag gratulera dig  till din nya ordförandepost i Självständighetspartiet på Island!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar