onsdag 5 september 2012

Regeringspartierna endast med 34% enligt en ny undersökning på Island


Enligt senaste opinionsundersökningen på Island skulle regeringspartierna Socialdemokraterna och VänsterGröna endast få runt 34% av rösterna om det skulle vara val i dag.

Självständighetspartiet är Islands största parti med 36% av rösterna, Socialdemokraterna får drygt 20%, Centern knappt 14%, VänsterGröna drygt 12% och resten delas mellan 4 nya små partier där bara ett når över 4%.

Det är stor rörlighet hos väljarkåren på Island just nu som får uttryck i nya små partier och det är till största delen missnöje med det många menar är korruption hos de stora etablerade partierna som sträcker sig tillbaks i tiden innan bankkraschen 2008. Men trots denna kritik tänker över 80% av väljarkåren ta det säkra framför det osäkra och rösta på de gamla etablerade partierna.

Kanske skrämmer erfarenheterna av clownen Jon Gnarr som blev borgmästare i Reykjavik när han spelade in en film om valet. Ingen skrattar längre när välfärden har spolats bort från barnfamiljer, daghem och skolor i Reykjavik och stadens skulder har blivit skyhöga för framtidens skattebetalare att få ned.

Största folkliga upproret står presidenten för som ledde nationen i kampen mot finansskojare som attackerade Island och ville att Islänningarna betalade för finanshajarnas dumheter. Islänningarna visade resolut vem det är som bestämmer var skåpet ska stå på Island när de i två folkomröstningar skickade regeringen och utländska kravhajar hem med sina orimliga krav.

Demokratin är bäst.