lördag 5 februari 2011

Kapitalismen tillåter att privata företag går i konkurs - Vi är inne på farlig mark när vi börjar förstatliga förlusterna

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson intervjuas av CNNs Richard Quest.

Islands president, Hr. Olafur Ragnar Grimsson, förklarade i en intervju hos Richard Quest, CNN, att Island verkar komma bättre ur krisen än många andra länder i Europa. Han förklarade situationen med att Island inte förstatligade storbankernas konkurser - vilket är fallet på många andra håll i Europa, och dessutom har Island en egen valuta som devalverades.

Presidenten sa att Islänningarna tagit på sig stora bördor när kronan devalverades men samtidigt så har devalveringen gjort Islands exportindustri konkurrenskraftigare och påskyndat återhämtningen.

Olafur Ragnar Grimsson sa att det var ett problem att välja mellan att avsluta förhandlingar för att bli av med saken även om det betydde mera bördor eller att följa det som många har förklarat att kraven som ställs står ej på laglig grund. Han sa:

"Det är min åsikt om kapitalismen att den tillåter privata företag gå i konkurs. Ifall vi börjar förstatliga förlusterna trampar vi på farlig mark."

Du hittar en länk till CNNs reportage här.


InDefence stöder inte Icesave

VARNING! Nyaste Icesave innehåller samma fällor för Island som förr.
Med anledning av media och politikers utspel som när Självständighetspartiets ordförande, Bjarni Benediktsson, refererade till InDefence och sa att "Indefence är positiva till avtalet", har InDefence skrivit en deklaration till media där de förklarar motsatsen:

"De senaste dagarna och veckorna har media och politiker slagit fast att InDefence har en positiv inställning till Icesave III-avtalet. Detta är fel.

Den 10 januari lämnade InDefence en remiss angående nuvarande Icesave-avtal till Altingis finansutskott. Remissen lämnades även till alla parlamentsledamöterna.

Remissen redovisar i detalj den stora ekonomiska risk som nuvarande avtal innehåller för Islänningarna. Denna risk bekräftas i andra ekonomiska redovisningar. Remissen poängterar att för att avtalet skall kunna accepteras måste denna risk minimeras.

När Landsbankis konkursbo påbörjar sina utbetalningar måste Islänningarna få en högre prioritering. Risken för våran och kommande generationer Islänningar skulle förminskas genom att ta bort (Pari Passu) klausulen om kravägarnas likvärdighet.

I remissen säger ordagrannt: "Detta måste vara isländska myndigheters krav för att ingå ett avtal där den juridiska klarheten ifråga om betalningsskyldighet ännu inte fastställts." Enligt denna remiss gav InDefence Althingis finansutskott rådet att enas om ett enda ändringsförslag som hade begränsat nationens risk och skapat större överenskommelse om Icesave-avtalet.

InDefence gruppens ställning har varit klar och oförändrad från första början: Det viktigaste är att Icesave-avtalet innehåller tre huvudpunkter:

1 Det föreligger ingen laglig betalningsskyldighet att betala UK och Hollands krav
2 Parterna måste dela med sig ansvaret enligt avtalet
3 Parterna måste dela med sig risker enligt avtalet

Det är InDefence gruppens bedömning att nuvarande avtal inte återger dessa grunder på ett tillfredsställande sätt."

fredag 4 februari 2011

Betala ICESAVE annars får ni terroristattacker och gorillor!


Arni Johnsen, parlamentsledamot Självständighetspartiet

Vid Icesave-omröstningen i går på Althingi, redovisade Arni Johnsen, Självständighetspartiet för sitt JA till Icesave III:

"Vi står inför två mycket dåliga alternativ. Det ena är att säga ja och betala, det andra alternativet är mycket värre, att säga nej eftersom då kommer terrorister hit och gorillor och kräver pengarna av oss."

Detta var en ny variant av tidigare kritiserad skrämselpropaganda hos den vänstergröna regeringen. Fast propagandautvecklaren kommer från motsatt håll.

Antingen har Arni givit vika för trycket eller så vet han om en stor fara som inte allmänheten känner till.

Arni måste redovisa faran närmare så folk bättre kan förstå och förbereda sig för det värsta ty ingen vill få terrorister och gorillor på besök.

Menar Arni att British Secret Service skickar mördare och gangsters till Island för att ta kål på vanliga människor som ingenting har med Icesave att göra? Är det straffet för att inte vilja betala för  skalbolagsdirektörernas stölder?


torsdag 3 februari 2011

Bjarni Benediktsson räddar republikens sämsta regering kvar vid makten

Är 10% slav bättre än 100% ?

Althingi röstade i dag med 40 röster mot 11 att Icesave III skall gå till tredje diskussion. Det är sista steget innan Althingi godkänner en ny lag om Icesave III. 6 parlamentsledamöter la ned sina röster och några var frånvarande.

Detta är en övertygande majoritet av Althingis ledamöter som i dag har enats om att för tredje gången försöka skuldsätta isländska skattebetalare på grund av privata Landsbankis konkurs.

Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, är ung i politiska sammanhang. Jag tvivlar inte en enda sekund på hans ärliga uppsåt att minska Icesave skadan för Island. På tv i kväll såg jag en ung entusiastisk man komma hem med bevis på att han är mycket duktigare på internationella förhandlingar än hans kollegor från vänsterkanten i politiken. Nationen avvisade som bekant bestämt den förra ambassadören i Sverige, Svavar Gestssons tidigare Icesave förslag. Alla är överens om att i det nya förslaget med sänkt ränta ser summorna avsevärt bättre ut. Bjarni menade att detta förslag bara betydde 10% belastning jämfört med tidigare.

Bjarni tänker på orden och brukar vara aktsam och ha ett vårdat språk. Men hela hans kroppspråk ropade: Titta på mig, hur duktig jag är! Tack vare mig och Självständighetspartiet har vi fått ned kraven så här mycket!

Altså: Bjarni kan göra det som den isländska regeringen misslyckats med, lösa Icesave-tvisten politiskt utan inblandning av domstolarna. Därmed får vare sig Islänningar eller EU:s medborgare någon gång veta vad som gäller enligt EU:s regelverk angående gränsöverskridande finansiell verksamhet.

Den rödgröna regeringen under ledning av statsminister Johanna Sigurdardottir kan andas ut. Nyss fick den på sig Högsta Domstolens dom om att den inte ens kan stifta lagar om val till ett så kallat "konstitutionsparlament" utan att bryta mot konstitutionen. Bjarni Benediktsson har genom sin iskalla ekonomiska bedömning på risker, vinst och förlust i Icesave-frågan legitimerat fortsättningen av denna urusla regering som varje dag lägger nya bördor på det isländska folket; arbetare, småföretagare, pensionärer, sjuka och studerande. Denna regering som använder varje minut för att skuldsätta det isländska folket med så mycket som möjligt  innan domstolarna hinner göra sitt jobb och döma de ekonomiska brottslingarna, skalbolagsdirektörerna som kom över bankernas pengar från insidan.

Jag har tidigare satt upp statsminister Johanna Sigurdardottir på min lista över folk för omedelbar avgång. Jag är ledsen att jag nu måste sätta upp det fina namnet Bjarni Benediktsson på listan.

Vad Bjarni inte förstår är att han har utnyttjas i ett iskallt politisk maktspel om Island där hans insats förlänger motståndarens liv vid makten. En motståndare som styckar resten av Island när gamarna tagit sitt. Det kallar jag inte för ett gott resultat.

Självständighetspartiet splittras på grund av sin ordförande och redan har många hoppat av i protest. Ungdomsrörelsen kräver att partiets ordförande följer partikongressens överenskommelse: NEJ till olagliga Icesave krav! De har med all rätt krävt en ny extra landskongress med krav på ordförandens avgång.

Island blöder.

Hungern tar inte ledigt

Köerna efter mat vägrar minska i Reykjavik 2011

Asgerdur Flosadottir och Ragnhildur Gumundsdottir hos hjälporganisationerna Islands familjehjälp och Mödravårdsnämnden är överens om att matköerna inte är mindre nu än före jul enligt intervju i dagens Morgunblad.

"Situationen var skrämmande" säger Asgerdur om den senaste utdelningen i januari. "Här fick mer än 600 familjer hjälp, varav 205 utan att vara mantalsskrivna här eller var mantalsskrivna utomlands. Ren desperation rådde och det verkar som om folkets situation försämras hela tiden. Om folk inte fick mat hos oss vore situationen högst allvarlig."

"Staten eller kommunen brister i viljan att hjälpa till med lokaler och även om vi fick lokaler skulle inte det mätta folkets hunger."

Asgerdur säger att politikerna borde skämmas för hur de talar ned till folk som söker hjälp när situationen är en konsekvens av hur illa politikerna sköter sitt uppdrag.

"Politikerna borde skämmas. Ingenstans i världen talar politiker så illa om hjälporganisationerna som här på Island."


onsdag 2 februari 2011

Den nya uppsamlade Icesave räntan redan högre än statens sammanlagda nedskärningar


Sigmundur David Gunnlaugsson
 Centerns ordförande, Island.

Centerpartiets ordförande på Island, Sigmundur David Gunnlaugsson, skriver i en artikel i dagens Morgunbladet, att trots lägre ränta enligt det senaste Icesave förslaget, då är den uppsamlade ränteskulden redan nu högre än statens sammanlagda nedskärningar enligt senaste finansbudget. Sigmundur räknar med att ränteeffekten är i realiteten dubbelt så stor eftersom pengarna försvinner ut ur ekonomin i form av utländsk valuta.

Hela risken läggs ensidigt på Islänningarna liksom i tidigare avtal som nationen fällde i folkomröstning förra året. 

1. Det är oklart när Landsbanki konkursbo börjar betala ut pengar. Tills dess samlas räntan på hög som skattebetalarna ska betala. Många har pekat på att utbetalningarna kan dröja på grund av alla domstolstvister, det finns exempel på att konkursdrabbade banker väntat i årtionden med utbetalningar.

2. Konkursboets ägor är till största delen riskinvesteringar. Fortsätter den ekonomiska krisen i Europa kan värdet sjunka drastiskt.

3. Isländska kronkursen får inte minska jämfört med dagens kurs. I så fall ökar betalningsbördan på skattebetalarna. När förslaget togs fram använde man Riksbankens växelkurs som är statligt styrd i dag. På den fria marknaden handlas isländska kronor till betydligt lägre priser.

4. I fall det brittiska pundet stärks ökar det kostnaderna för Island.

5. Landsbanki konkursbo ger inte krav från kommuner och institiutioner företräde som exempelvis Glitnir banks konkursbo. Skulle domstolarna döma att Landsbanki måste följa Glitnir då höjs skulden avsevärt.

Sigmundur säger att det är numera allmänt accepterat att Island har ingen laglig skyldighet att betala UK och Holland för Icesave. Han menar att risken att ta Icesave till domstolarna är större för UK och Holland än för Island. Även om EFTA domstolen ger råd som går mot Island behöver pengarna hämtas genom Reykjaviks Tingsrätt och i slutändan Högsta Domstolen på Island.

På frågan om nödlagen som prioriterade spararnas pengar före andra krav, säger Sigmundur att både UK och Hollands sparare flesta fått 100% av sina pengar tillbaks. "När sker det vid konkurser att man får hela innehavet tillbaks?" frågar Sigmundur.

Han jämför sedan med UKs åtgärder att använda terroristlag mot isländskt näringsliv, skada isländska affärsintressen genom att sprida rykten om att Island var bankrutt samt försätta två isländskt ägda banker i UK i konkurs som senare visade sig att inte alls var på obestånd. Inga pengar eller ersättningar har krävts eller utbetalats för den enorma skada detta vållade Island.

Sigmundur menar att UK och Holland borde nöja sig med att få pengarna tillbaks från konkursboet utan att kräva av isländska staten att ta på sig alla risker och dessutom betala ränta på pengarna.

Jag håller helt med Sigmundur och jag hoppas verkligen att Althingi stoppar förslaget.

tisdag 1 februari 2011

Dumma ord och massa visor


Vänstergrön sötma får sig allt märkligare uttryck

Mannen längst till vänster är Ögmundur Jonasson, inrikesminister på Island. Damen i mitten heter Johanna Sigurdardottir och är Islands statsminister. Mannen till höger är Steingrimur Sigfusson, finansminister på Island.

Denna trehjuling är såpass mycket sams om åt vilket håll färden ska gå att alla hjul rullar inte i takt på trehjulingen.

Damen anklagar herrarna till höger och vänster för att försöka köra hjulen "individuellt" i laget och de som inter följer styret får bli hjul hos någon annan.

Mannen till vänster sa att lagledaren saknade bedömningsförmåga att säga på det viset. Mannen till höger bad lagledaren sluta röra i teamets inälvor.

Trehjulingen som endast kan röra sig bakåt saknar organ för att göra en sammankoppling mellan sig själv och folks uppfattning om politiker.

En sak är säker: trehjulingen kör över konstitutionen och Högsta domstolen. Konstitutionen "kan nämligen inte ändras på Altingi" som den ska göra enligt konstitutionen. Högsta Domstolen är "David Oddssons marionetter". Domarna är "jäviga eftersom de är släkt med sjömännen som äger Island". Därför dömer HD "fel".

Vägen mot bananrepubliken fortsätter i en rasande fart. Förstås.

Även katternas drottning har svårt att hålla koll på sina springande katter. 

Meningslös konstitution

Sigurdur Lindal lagprofessor, Island.

I en artikel i Frettabladid i går skriver professor Sigurdur Lindal om statsminister Johanna Sigurdardottirs utbrott efter att Högsta Domstolen ogiltigförklarade valet till det så kallade "konstititutionsparlamentet."

Han börjar med ett citat i statsministerns tal på Socialdemokraternas partistämma i helgen:

"Jag vet att de konservativa är oroliga därför att de inte vill få ett konstitutionsparlament. De är skiträdda att det kommer in klausuler som nationen länge har efterfrågat och kämpat för. Att resurserna blir nationens egendom."

Sigurdur skriver: " Dessa ord "att resurserna blir nationens egendom" och andra liknande är politikens tyngsta modeord för närvarande. De avser först och främst jordvärme, vattenkraft och fisken i havet.

Men vad pratar man om; vad betyder orden "nationens egendom"?

- Nu är landskap och tomter privat egendom, det finns även stora landområden som ägs av stat och kommuner. Resurser som där finns är ägarens egendom oavsett om det är en privat aktör, staten eller kommunen. Genom erfarenhet av fiske tog man i början rätten att fiska genom ensidig besittning av ägarlösa värden - fisk - som senare lagfördes när det blev nödvändigt att begränsa nyttjande av fiskestammarna. Dessa rättigheter är skyddade i konstitutionens egendomsklausul åtminstone som bruksrättigheter, enligt vissa även direkt ägarrättigheter. Detta har aldrig bestridits med lagens argument. Orden "nationens egendom" saknar därför mening i detta sammanhang enligt lagens tolkning. Om de skall användas i vidare bemärkelse - som att Islänningarna "äger" landet, språket och sagorna - är de obrukbara i lagtexter och all argumentation."

Efter att ha beskrivit hur meningslösa ord kännetecknat den politiska debatten under en längre period skriver Lindal:

"I meningslöshetens skugga spirar vanstyre och korruption såväl i politiken som arbetslivet - inte minst affärslivet - och fördenskull bedrägerier av många slag. Ibland antyds att bankkollapsen 2008 kan härledas till republikens konstitution och därför behöver en ny skrivas och därmed kan ett nytt Island byggas upp. Allt är detta drömfantasier som döljer problemet.

Bankkollapsens orsaker är många, men utan tvekan spelar de meningslösa ordens samtal som kännetecknat den politiska debatten en stor roll. Bakom trivs ett regeringssätt som bjuder hem osäkerhet och oordning både i statsskick och vid tillämpning av lagar.

Övervägande statsministerns ord angående nationell egendom på resurserna som verkar vara en av hennes viktigaste frågor, går det inte att tolka det på annat sätt än att politikens meningslösa ordsamtal skall integreras i konstitutionens klausuler med efterföljande likvärdiga deklarationer. Därigenom ges dessa ordtal ett speciellt skydd för att politiker oavsett tankesätt kan fortsätta dem med konsekvenser som beskrivits ovan.

Ska detta vara en vägledning för Islands återuppbyggnad?"

Jag håller helt med denna skarpa advokat som är en av Islands bästa.