lördag 29 oktober 2011

Rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island

Geir Haarde gläds över Högsta Domstolens utslag.
"Det var rätt att inleda nödvärnslagen, det räddade Island."
I en intervju hos radio Bylgjan sa Geir Haarde, f.d. statsminister på Island, att det var rätt att använda nödvärnsrätten och stifta en lag som satte nationens intressen i främsta led istället för finasbolagens. Geir Haarde är glad över att Högsta Domstolen prövat lagen och kommit fram till att den håller enligt den isländska konstitutionen, EES-avtalet och Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

När lagen stiftades ville inte Vänster - Gröna stödja den, fast nuvarande finansminister från det partiet slår sig för bröstet och tackar sig och den socialdemokratiska vänster-gröna regeringen för att ha räddat Island ur krisen. De flesta, både experter och lekmän är överens i sin bedömning att det är just tack vare nödvärnslagen som Island klarade sig från statskonkurs.

Det hånfulla i situationen är att samma parti och vägrade stå för nödvärnslagen tillsammans med socialdemokraterna på Island har iscensatt en politisk rättegång där Geir Haarde anklagas för att ensam bära ansvaret till bankkraschen på Island.

Förhoppningsvis kan Högsta Domstolens dom från i fredags påverka utgången i häxprocessen mot Geir Haarde så åtalet mot honom läggs ned. Då slipper Island senare stå med skägget i den internationella brevlådan hos Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Islands Högsta Domstol godkände nödvärnslagen


Högsta Domstolen på Island kungjorde en dom i fredags angående den s.k. nödvärnslagen som Islands regering stiftade när de största bankerna gick i konkurs på Island oktober 2008.

I domen säger att nödvärnslagen ej bryter mot konstitutionen på Island, EES-avtalet eller Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Islands regering under ledning av statsminister Geir Haarde använde nödvärnsrätten för att åsidosätta en del av den isländska lagstiftningen för att förklara Islands tre största banker i konkurs och stifta nya inhemska banker för att upprätthålla de dagliga ekonomiska transaktionerna. Hade inte detta gjorts hade totalt kaos skapats eftersom människor inte kunnat ta ut lön, använt kontokort eller gjort vanliga bankärenden.

Lagen definierade även prioriterade fordringar i bankernas konkursbo, bl.a. att vanliga insättares pengar som på Icesave konton hos Landsbanki skulle prioriteras framför internationella finansiella instituts lån osv.

Många av stora banker i Europa har drivit mål mot att få ändra prioriteringen eftersom det ökar deras chanser att få mer pengar ur konkursboet men nu har som sagt bilden klarnat efter Högsta Domstolens dom. Domen betyder bl.a. att Landsbanki kan nu börja betala ut pengar till Icesave innehavare i UK och Holland. Regeringen har sagt att konkursboets pengar troligen räcker till alla Icesave innsättare vilket i så fall bevisar dumheten hos den isländska regeringen som under press av UK, Holland, Sverige och EU försökte tvinga skattebetalarna att betala notan.

Hushållens situation fortsätter att försämras på Island

En av några matköer i Reykjavik dit tusentals
människor går varje vecka för mat

Isländska Morgunbladet refererar till isländska SCB angående hushållens ekonomiska situation på Island där den senaste undersökningen visar att drygt hälften av alla hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Ca 40 % av hushållen klarar inte oväntade utgifter på 8-9 tus sek. 31,6 % av hushållen anser bostadskostnaden vara en tung börda.

Den ekonomiska situationen för hushållen på Island har försämrats avsevärt de senaste åren. Värst drabbade är hushåll där medelåldern ligger mellan 30 - 39 år. Drygt 14 % av dessa hushåll ligger efter med betalningar av lån eller hyra de senaste 12 månaderna och hela 59,4 % har svårt att få ekonomin att gå ihop. 43 % av denna grupp klarar inte av oväntade utgifter. Hushåll med medelålder under 30 år har svårast att möta oväntade utgifter, hela 59 % av dessa klarar inte en sådan utgift. Värst är situationen hos ensamstående föräldrar där hela 78,4 % har svårt att få pengarna räcka till alla utgifter. År 2009 var andelen 56,2 % så denna grupp har ökat med 22 % sen dess. 

Hushåll utan barn klarar sig bäst ekonomiskt, 28 % grejar inte oväntade utgifter och 38 % tycker det är svårt att få pengarna att räcka. Folk som är äldre än 70 år klarar sig bättre än yngre eftersom man i den åldersgruppen är bäst på att betala för boendekostnader.



IMF en onödig institution

Hannes Hólmsteinn Gissurarson
Professor Hannes Holmsteinn Gissurarson, Reykjavik
På sin blogg skriver professor Hannes Holmstein Gissurarson, Reykjavik, att:

"För många år påpekade jag att Internationella Valutafonden är en onödig institution, förutom förstås för de arroganta medarbetarna som erhåller skattefria löner och åker första klass. Fonden har till uppgift att rädda makthavare, som inte vet vad de håller på med, undan konsekvenserna av egna misstag. På samma sätt är Världsbanken enbart som en bygdefond för hela världen: den beviljar lån till projekt inga privata aktörer anser tillräckligt lönsamma för att själva investera i dem. Många råd från IMF är förnuftiga, men det behövs inga vise män för att komma med dem: Stater ska inte spendera utöver budget och vara återhållsamma avseende sedeltryckning."

Det är bara att hålla med...

Tar ni upp euro går ni med Tyskland

Martin Wolf editor Financial Times
I onsdags kväll var Martin Wolf en av talarna på en ekonomisk konferens anordnad av Islandsbanki (se video från konferensen här).

På frågan om Island skulle gå med i EU svarade Martin Wolf att han inte såg fördelarna för Island, Island skulle inte ha något inflytande inom EU och kunde förlora kontrollen över värdefulla tillgångar. Martin Wolf menade att det inte finns något hinder för Island att behålla kronan som valuta, den hade hjälpt landet mycket under krisen. Om Island haft euro hade möjligheterna att möta krisen begränsats. Om Island vill ta upp en annan valuta än den isländska kronan behöver inte landet gå med i EU för det.

På den internationella konferensen i HARPA, Reykjavik, i fredags där Martin Wolf ledde en paneldebatt summerade han valutadiskussionen med orden: "Tar ni upp euro går ni med Tyskland."

Professor Paul Krugman: Dont't Blame The Krona

Paul Krugman
De argument som professor Paul Krugman mötte mest och föranledde honom att speciellt blogga om efter konferencen, var att den flytande isländska kronan i huvudsak var orsaken till de stora kapitalflöden till Island åren innan Islands största banker gick i konkurs. Argumentet var att på grund av den höga räntan och det höga värdet på den isländska kronan så lockade den till sig utländskt kapital och i så fall hade det varit bättre att ha euro som valuta och där med förhindra kraschen.


På sin blogg visar professor Krugman en bild (se ovan) där flödet av pengar jämförs mellan länder som andel av BNP och där ligger Island efter länder som Bosnia, Lettland, Estland och Montenegro.

Internationell konferens om finanskrisen i Reykjavik



I torsdags hölls en internationell konferens i Reykjavik om finanskrisen i Europa och världen, bankkraschen på Island, vad som har gjorts och hur läget ser ut framöver. Vilka lärdomar kan man dra av finanskrisen på Island?

Arrangörer var Islands regering, Riksbanken på Island och International Monetary Fund. Hela konferensen filmades och kan ses här.

Många internationellt kända namn fanns med bland talare och debattörer, bl.a. professor Paul Krugman (Princeton University), The Financial Times ekonomiska editor Martin Wolf, professor Joseph Stiglitz (Columbia University), Jon Danielsson (London School of Economics). Från IMF kom Nemat Shafik (Deputy Managing Director) och Julia Kozack, från Islands Riksbank kom bankdirektör Mar Gudmundsson och Arnor Sighvatsson, nästan hela den isländska regeringen fanns på plats tillsammans med ett antal professorer från University of Iceland, representanter för intresseorganisationer m.fl.

Konferensen blev lyckat med livliga debatter om euron, eurokrisen, den internationella skuldkrisen och Islands väg i en förändrad värld. Den isländska regeringen framhåller att EU och euron är den enda lösningen på Islands problem  och den fick starkt mothugg från många av talarna på mötet och i paneldebatterna.


Utanför samlades en grupp demonstranter som tände röda varningsljus och menar att IMF och regeringen inte tar hänsyn till isländska hushåll och vanliga människor utan i första hand räddar bankerna och finansbranschen.

Många av de utländska föreläsarna verkade överens om att det vore fel väg för Island att gå att ta upp euro och gå med i EU nu när allt är upp och ned på grund av eurokrisen och EU:s fundamentala ekonomiska och politiska kris. Willen Buiter från Citigroup tror annat och uppmanar Island att gå med i EU.

Martin Wolf sa att om Island tar upp euron skulle det betyda att man i princip går med i Tyskland.
Paul Krugman sa att Island har klarat sig tack vare den isländska kronan som givit landet flexibilitet att ta sig ur krisen.

fredag 28 oktober 2011

Företagskonkurserna ökar 65% på Island – nytt rekord. Inflationen mellan 5 - 6%.

Reella produktionsvärden bränns på bål på Island och skuldökningen fortsätter.


Enligt Morgunbladit ökade företagskonkurserna på Island med hela 65% årets första 9 månader jämfört med samma period i fjol enligt isländska SCB. Detta är ett nytt historiskt rekord för år 2011.

Isländska staten har nu skulder motsvarande 120% BNP, bankerna äger hälften av näringslivet och sund konkurrens satts ur spel. Inflationen skjuter i höjden. Sosse-vänster-gröna regeringen talar om enastående resultat av deras politik.

Nästa mål: konfiskera fiskindustrin på 15 år som då blir bankrutt.