tisdag 16 oktober 2012

68% av Islänningarna vill inte gå med i EU


Enligt en ny Gallup undersökning på Island 15 oktober har EU-motståndet växt med 10% på ett år och är - om endast röster med och mot är räknade - nu uppe i hela 68%.

57,6% är mot ett medlemskap, 27,3% för. 15% är neutrala.

Alla undersökningar som gjorts på Island sen regeringen skickade in sin medlemsansökan till EU sommaren 2009 visar att en säker majoritet av Islänningarna jämt motsätter sig medlemskap i EU.

Starkast är motståndet på landsbygden där hela 72% vill inte gå med i EU. Endast 14% på landsbygden vill gå med i EU. Stöd för EU-medlemsskap är starkast i Reykjavik där upp mot 41% vill gå med i EU. 46% vill inte gå med i EU. Strax utanför Reykjaviks gränser ökar motståndet markant med 52% mot medlemskap i EU.


söndag 14 oktober 2012

Kanske bäst att frånta norska nobelkommittén rätten att dela ut fredspriset

Jaglands sätt att dela ut Nobels fredspris har störtat Nobels
image i folks tankar. Världen skojar om priset.
"Gratis Nobel fredspris om du beställer en räk-takos".

Halva världen garvar åt Norges Nobelpris till EU. Inte många förstår vad Norrmännen är ute efter. Det förklaras när man får fram vilka som sitter i den kommitté som bestämmer vem som tilldelas priset.

Ordföranden Torbjörn Jagland, tidigare statsminister och ordförande i Arbetarpartiet vill själv att Norge ska gå med i EU. Men upp mot 80% av hans landsmän är emot. Två gånger har man röstat och båda gångerna har folket sagt ifrån.

Det är en skam att inte respektera Alfred Nobels sista önskan som ville att fredspriset skulle tilldelas en person som utmärkt sig för sitt fredsarbete. Inte en organisation.


Det måste vara bättre att samarbeta som vi-länder istället för Jagland.