fredag 20 augusti 2010

"Bankerna är i händerna på kriminella som tänker sätta Island i konkurs."

Dessa ord sa f.d. Riksbankschefen på Island redan på försommaren 2008 enligt en nyss publicerad rapport om Landsbanki av Björn Jon Bragason.

Björn Jon Bragason ombads av en av Landsbanki:s största ägare Samson skriva en rapport om situationen som ledde till att banken gick i konkurs oktober 2008. Rapporten redovisar tidigare ej kända detaljer i det spel som pågick bakom kulisserna månaderna före kraschen. Bland annat redovisas förhandlingarna mellan riksbanken och de övriga bankerna innan Glitnir bank gick i konkurs. Kort därefter föll Landsbanki och Kaupthing bank.

Enligt Bragasons anteckningar förvarnade David Oddsson redan i början på året 2008 på ett tydligt sätt det som senare skulle hända. Efter ett möte i UK i februari 2008 stod det klart att de isländska bankernas finansiella grund inte överensstämde med bankledningarnas deklarationer och officiella uttalanden. I mars förvarnade David Oddsson om en förestående internationell attack på den isländska kronan och dåvarande statsminister Geir Haarde föreslog ett starkare samarbete med riksbankerna i de länder där isländska banker hade verksamhet.

Under försommaren 2008 varnade David Oddsson att de isländska bankerna "var i händerna på kriminella som planerade att sätta Island i konkurs." Enligt Bragasons intervjuer med ett flertal personer har det tydligt kommit fram att David Oddsson varnade människor i höga positioner om den förestående kraschen i syfte att få folk att reagera och agera i tid.

David Oddsson varnade för att det mesta i den isländska bankverksamheten hade blivit luft och att det inte var sanningsenligt att bankerna hade säkrat liquidy fram till 2011.

Enligt Althingis utredningskommitte blåste delar av samhällets toppar på David Oddssons varningar p.g.a. hans tidigare politiska ställning som statsminister. I främsta led på den fronten var skalbolagsdirektören Jon Asgeir Johannesson som ägde och fortfarande äger största delen av media på Island. Till sitt stöd hade Jon Asgeir den socialdemokratiska eliten som nu sitter i regeringsposition med vänster gröna.

Hatet mot David Oddsson som var underbyggt av Jon Asgeirs media och backat upp av David Oddssons politiska motståndare fick fotfäste till den graden att när Socialdemokraterna tog regeringsmakten våren 2009 var deras första och enda viktiga politiska mål att ändra lagen om Riksbanken för att kunna sparka bankens ledning med David Oddsson och två andra erfarna bankdirektörer. Enligt den politiska retoriken var David Oddsson personlig ansvarig för allt elände som drabbade Island, den finansiella krisen i världen inräknad.

Det blev därför ett slag i ansiktet på Socialdemokraterna när statsåklagaren la ned förundersökningen mot David Oddsson m.fl. eftersom underlaget saknade grund för åtal. David Oddsson friades helt och nu mal rättvisans kvarn vidare med skalbolagsskurkarna som satte Island i konkurs.

Själv tycker inte jag att det är någon ursäkt att komma med i efterhand att "jag lyssnade inte på Riksbankschefens varningar eftersom hans namn var David Oddsson f.d. statsminister."

Jag har tidigare skrivit att skall det bli ett uppgör med det förflutna så blir det inget riktigt uppgör utan förklaringar hur Jon Asgeir Johannesson och den socialdemokratiska eliten på ön lyckades vilseleda många Islänningar med lögner och lögnkampanjer mot David Oddssons person. Uppenbarligen var David Oddsson det största hindret för de kriminella att lyckas med sina planer att rensa upp alla pengar på Island. Det skulle nog ha slutat ännu värre utan David Oddssons insatser.









torsdag 19 augusti 2010

Kaupthingsdirektören Sigurdur Einarsson i förhör hos Islands speciella åklagare

Sigurdur Einarsson f.d. bankdirektör Kaupthing Bank kom till Island till förhör hos Islands speciella åklagare som städar upp efter bankkraschen. Sigurdur Einarsson är bosatt i London och har hitintills inte ställt upp på ett förhör. Han har funnits med på Interpols lista över jagade personer i världen men domstolar i UK har inte överlämnat honom till den isländska åklagaren.

I och med att han nu kommit till förhöret försvinner hans namn från Interpols lista över efterlysta personer.

Förhören fortgår och Islands speciella åklagare Olafur Thor Hauksson ville inte svara media om Sigurdur fått tillstånd att lämna Island efter förhöret.

tisdag 17 augusti 2010

Landsflykt på Island - den största på 122 år!

Antalet invånare minskar drastiskt och oroväckande fort på Island. Hastigheten i nationens krympning är så stor att man behöver gå 122 år tillbaks i tiden för att hitta något liknande!
1888 vallfärdade Islänningarna till Det Stora Vinlandet i väst, d.v.s. USA.

I år har Islänningarna krympt med 0,4% under de första sex månaderna och är nu sammanlagt 318.006 jämfört med 319.246 samma period i fjol. Trenden under det senaste decenniet har varit att Islänningarna har gått från ca 281 tusen till drygt 318. Trenden har därmed stannat och vänder åt andra hållet i stället.

Jämfört med dagens ekonomiska situation på Island är denna utveckling förståelig. Många av dem som lämnar landet är tidigare inflyttade utländska arbetare som jobbat inom främst byggbranschen och närliggande branscher där det fanns mycket jobb under de goda åren före bankkraschen. Men nu börjar som sagt krisens verkan synas i antalet invånare på ön.

Krisen ändrar även proportionen mellan män och kvinnor eftersom det är mest män som lämnar ön -1,1 % årets förta sex månader medan kvinnorna blivit 0,3% fler.