lördag 10 september 2011

Island på botten




Enligt Morgunbladet som refererar till Eurostat statistik över tillväxten i Europa är Island det enda landet som har negativ tillväxt andra kvartalet 2011. Island har - 2, 8 %. Siffror saknas från Grekland och Irland som dras med stora statsskulder och betalningsproblem.

Tillväxten var ingen höjdare det andra kvartalet inom EU i stort - endast 0,2 % jämfört med första kvartalet. Jämfört med andra kvartalet 2010 är tillväxten 1,7 %. Sverige står sig bäst för närvarande med hela 5,3 % för andra kvartalet 2011 jämfört med samma tid året innan, 6,4 % under första kvartalet och hela 7,6 % sista kvartalet 2010.

Estland visar fantastiska siffror på hela 8,4 % för andra kvartalet 2011 jämfört med 2010 men den siffran blir "endast" 2,5 % om första halvåret 2011 jämförs med första halvåret år 2010.

onsdag 7 september 2011

Althingi tappar respekt genom politisk "rättegång"

Islands förra statsminister Geir Haarde hos Richard Quest, CNN
Måndagen den 5 september sammanträdde den s.k. Landsdomstolen på Island för att ta ställning till  Islands förra statsminister Geir Haardes krav på att åtalet mot honom läggs ned.

Enligt Geir Haarde är rättegången mot honom en politisk hämndaktion från hans och Självständighetspartiets politiska motståndare inom S och Vänster Gröna. Allthingi tillsatte med politisk majoritet en egen åklagare och domare till domstolen och Geir har aldrig någonsin fått se åtalet med en detaljerat redovisning om vad han åtalas för.

I själva verkligheten är hela saken ett "rättegångsmord", dvs Geir Haarde är redan i förväg dömd av riksdagsmajoriteten som knappt ens representerar en tredjedel av befolkningen. Denna majoritet har gång på gång trixat med lagar och anpassat dessa i efterhand för att stämma mot sina politiska mål. Det som kännetecknar denna rättegång är att ingen utredning ägde rum innan riksdagsmajoriteten la fram sitt åtal. Därför och med tanke på vanliga åtalades rättigheter får Allthingis åklagare svårt att förklara juridiskt hur och i vad den förra statsministern brustit.

Geir Haardes försvarsadvokat har redan förklarat att behandlingen av Geir Haarde redan bryter mot den allmänna brottmålslagstiftningen. Vidare har han sagt att Allthingis förfarande bryter mot konventionen om mänskliga rättigheter.

"Jag ser det som att bevisbördan är omvänd i detta fall. Den åtalade skall bevisa sin oskyldighet" säger Andri Arnason försvarsadvokat.

Men det blir svårt att bevisa sig oskyldig från något som är så diffust specificerad som "inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra bankkraschen." I intervjun hos Richard Quest påpekar Geir Haarde att han ensam kan knappast åtalas eller dömas för en världsomfattande finanskris när länder som USA och länderna i Europa inte såg någon kris nalkas. Han refererar även till utvärderingsinstitut som listat de isländska bankerna i topp bara en månad före kraschen samt bankernas egna garantier för att kunna hantera situationen. Vidare hänvisar Geir Haarde till EUs banklagstiftning som visat sig vara otillräcklig när det gäller bankers risktagande och insättargarantier.

Denna rättegång är en skam för Island, demokratin och det fina Allthingi som av många kallas för parlamentets moder.

söndag 4 september 2011

Så oändligt vackert

Njut av den isländska naturen sedd med Spanska fotografen Bernat Eguíluz ögon:

Iceland from Bernat Eguiluz on Vimeo.



När regeringen öppnade parlamentet förvandlades det till en kyrkogård

Vänsterregeringen härskar över Allthinget och då förvandlas Island till en gravplats
När Allthingi öppnade igen efter semestern den 1 september hade 200 kors spikats i gräset utanför.

Därmed fick Sosse-vänster-gröna regeringen ett klart besked från folket:

Sluta förvandla Island till en kyrkogård.

Det är många som väntar på att denna regering avgår och nyval utlyses. Regeringen har av många utsetts till Islands värsta sedan manna minne.

Islands regering kapitulerade inför Icesave

Islands president Hr. Ólafur Ragnar Grímsson
Islands president Hr. Olafur Ragnar Grímsson sa i radion på Island i går att Landsbankis konkursbo förväntas täcka Icesave-kraven och det visade att regeringen hade kapitulerat i onödan inför Brittiska och Holländska Icesave-krav.

Presidenten påminde om att han altid sagt att konkursboets ägor skulle täcka kraven. Han sa att de vore en uppgift för utredare att undersöka hur EU kunde ställa sig bakom UK och Hollands felaktiga krav. Det hade varit mer naturligt att vänta och se hur stora konkursboets tillgångar var innan man började acceptera UK och Hollands felaktiga krav att den isländska nationen skulle betala för Icesave.

"Men det hände inte. Istället gav man vika undan pressen. Man kapitulerade inför stormakterna i Europa och accepterade i början ett avtal som var så långt från verkligheten att inte bara isländska nationen förkastade det utan Britter och Holländare själva sprang från avtalet några månader senare när  det beslutades om en folkomröstning i frågan. Det som händer nu är helt enkelt att man förstår att om sunt förnuft funnits med från början hade det varit fullständigt onödigt att sätta samarbetet mellan Island och de europeiska staterna under denna stora press."