tisdag 18 december 2012

Tidigare minister bildar allians med oppositionen för att lägga Islands EU-ansökan på is

Ragnheidur Elin Arnadottir parlamentsledamot, Självständighetspartiet Island

Jon Bjarnason tidigare Landbruks- och fiskeminister Island, Vänster-Gröna 
I morse blev det klart att Islands tidigare lantbruks- och fiskeminister på Island, Jon Bjarnason, bildar en allians med oppositionen i Alltingis utrikeskommitté för att lägga fram ett förslag på Alltingi att Island lägger sin EU-ansökan åt sidan för stunden. EU-ansökningen kommer inte att återupptas förr än efter en folkomröstning hos det isländska folket.

Jon Bjarnason blev tidigare utfryst från den socialdemokratiska regeringen på Island som styr med Vänster-Gröna. Vänster-Gröna gick till val på att de var emot ett isländskt EU-medlemskap och när Bjarnason ville jobba med den linjen blev han utsparkat ur regeringen.

Han valde i dag att alliera sig med oppositionen i Självständighetspartiet och Centern och därmed har de egen majoritet i Alltingis utrikeskommitté som nu har lagt fram förslaget att frysa Islands EU-ansökning tills vidare.

Ragnheidur Elin Arnadottir parlamentsledamot Självständighetspartiet sa i en intervju med Morgunbladet att hon hoppades att förslaget skulle diskuteras på Alltingi efter jullovet. Hon hänvisade till ministrars tal om att EU lider av utvidgningströtthet och hur lång tid proceduren tagit tvärtemot vad som utlovats av såväl regering som EU.

Jon Bjarnason sa senare i en intervju med Morgunbladet att ingen behövde bli förvånad över att han går ihop med oppositionen i den fråga som varit ett av hans partis vallöften till väljarna.

En övervägande majoritet av Islänningarna vill inte gå med i EU. Socialdemokraterna och Vänster-Gröna upplever en förtroendekris eftersom deras bluff med EU-ansökningen som sossarna sagt Islänningarna att inte är en ansökan utan ett sätt att "kika i boxen" för att se vilket slutresultatet blir i förhandlingarna med EU. De försöker vilseleda folket genom att påstå att Island inte "ansöker om att bli  EU-medlem" samtidigt som regeringen inför eller försöker införa den ena ändringen efter den andra för att anpassa Islands statskick till EU enligt EU:s medlemskrav. Vänster-Gröna kan inte längre motivera att de vill stå utanför EU när de blint lyder socialdemokraternas krav på att stödja ett isländskt medlemskap i EU.

Nästa vår är det val på Island och många vill få EU-frågan bort så politiken kan börja jobba med mer jordnära frågor för invånarna som arbete och mat istället för att överlämna landets suveränitet till byråkraterna i Bryssel.

Kan kallt vatten ha orsakat sillens mystiska död?

Tusentals ton prima sill har sköljt död på land på Snaefellsnes på Islands Västkust.
Morgunbladet berättar att många bönder plockat upp den döda men för övrigt fina sillen och använder som djurfoder. Dykare i fjorden utanför har upptäckt tjockt lager av död sill på havsbotten. Orsaken till döden är fortfarande oklar men liknande fenomen har tidigare uppstått i Norra Norge på västkusten där.

Morgunbladet publicerar i dag en bild som visar skillnader i temperaturen på havsytan där den blåa färgen visar temperatur lika med 0 grader eller lägre som nordväst av Island. Havet som strömmar upp väst om Island är ca 6-7 grader. Men i fjorden där sillen dog är havsytan under frostmark vilket delvis kan förklaras av långvarig nordlig kall vind som piskat upp ytan och kylt ned vattnet som inte förmått blandas med det varmare vattnet. Mycket pekar på att sillen fastnat i fjorden utan att hitta vägen tillbaks och bokstavligen "frusit" ihjäl. Än så länge är det dock inte bevisat men diskussionens vågor går högt på Island just nu om orsaken till denna sällsynta händelse.

Bilden visar temperaturskillnader på ytan

måndag 17 december 2012

Bättre för Island att vara utanför EU säger Islands president

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson i en ny intervju med CNN
Nyligen var Richard Quest hos CNN på besök på Island och träffade då Islands president. Bland annat frågade Richard Hr. Olafur Ragnar Grimsson om hans ståndpunkt till EU och om hann skulle hänvisa frågan om medlemskap i EU till en folkomröstning.

"Absolut. Det var budskapet i min valkampanj i presidentvalet tidigare i år och jag blev för femte gången återvald på grund av detta löfte," svarade presidenten. "Vi är placerade i mitten på Nord-Atlanten. Norge, våran granne i öst står utanför EU. Grönland, våran granne i väst beslutade att lämna EU. Och när vi ser framåt i ett längre perspektiv där Nord-Atlantiska området växer sig till att bli ett av världens hetaste ekonomiska områden, då menar jag att Islands intressen bättre tjänas genom att befästa den nuvarande positionen istället för att överlämna till EU att representera oss."

Apropå återhämtningen efter bankkonkurserna på Island, sa Islands president att landets demokratiska rättigheter vägt tyngre än trycket från europeiska politiker och experter. När Quest frågade om det bara gällde för Island men inte exempelvis för Grekland svarade presidenten att Grekland inte haft möjligheten att devalvera valutan eftersom de har euron. Men utom tvekan skulle Grekland och andra krisdrabbade länder kunnat använda samma policy mot bankerna som Island.

"Jag har ofta ställt den frågan varför banker är heligare i det ekonomiska systemet än andra viktiga företag som levererar mer produktion."

Mer information hittar du här

söndag 16 december 2012

Ingen stor olycka att vara oberoende

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson
I en intervju med nyhetsprogrammet Newsnight som visas på BBC säger Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson att det inte är någon stor olycka att vara en oberoende nation. I UK diskuteras om Scotland ska bli en oberoende stat eller inte och Islands president sa att det är Skottarnas sak att välja sin framtid.

Olafur Ragnar Grimsson pekar på hur länderna i Norden genom tiden sökt eget oberoende som Island, Färöarna, Grönland och Norge och oberoendet har visat sig vara en väg till välstånd og ett gott samhälle.

Du kan läsa mer och lyssna på en del av intervjun här