fredag 8 oktober 2010

Massmöten på Island i protest mot regeringens nedskärningsplaner

I regeringens budget ingår nedskärningar inom hälsosektorn på uppemot 40%. Om denna nedskärning genomförs kommer det att få stora konsekvenser för landsbygden. I går kväll hölls ett antal lokala möten runt om på Island för att protestera mot regeringens besparingsplaner.

På ett möte i Keflavik frågade en läkare om folk från Keflavik skulle tälta utanför sjukhuset i Reykjavik om Keflaviks sjukhus tvingas stänga. "Vårt sjukhus drivs på ekonomiskare sätt än Reykjaviks och vi är närmare folket här." På mötet fanns justitieminister Ögmundur Jonasson. Enligt Morgunbladit fick han inte tala på mötet men väl lyssna till vad folk tyckte om regeringen. På mötet diskuterades alla möjligheter som finns till projekt och nya jobb som till en stor del blev lagda på is på grund av regerings politik.

På Isafjördur ställdes frågan: "Vilken kvinna vill bo på det ställe där hon måste föda på kontorstid eller åka 40 mil till närmaste sjukhus?"

På Husavik påpekades att 1% av nationen ska stå för 12-13% av besparingarna i hälsosektorn. Där syntes protestskyltar med texten "Attack mot landsbygden".

Professor Gretar Eythorsson vid Universitetet på Akureyri säger att när "myndigheterna angriper kommunerna på detta sätt tyder det på att de människor som sitter och styr inte förstår vad de gör. Man driver folket ur landet med sådana åtgärder eftersom arbetsmarknaden på många av dessa ställen är liten och folks möjligheter till försörjning är begränsade."

Vidare säger Gretar: "Dessa åtgärder mot små samhällen är ett tungt slag och konsekvenserna får en multipliceringseffekt. Detta gräver undan hela samhällen, familjerna, skolan och handeln. Man lägger ned samhällen som Husavik och även om man vill ordna statens finanser så är frågan om det görs bäst genom att förinta hela samhällen på landsbygden."




EU-kommissionen visar Island tänderna i makrill frågan.

Islands fiskeridepartment fick i går ett brev från EU-kommissionen undertecknat av Maria Damanaki som tar hand om EU:s fiskefrågor, Stefan Fule som ansvarar för utvidgningen av EU samt Karel De Gucht som tar hand om EU:s utrikesfrågor. I brevet skriver de att hela EU-kommissionen fruktar att Islands makrillfiske kommer att skada makrillstammen och om inte Island och Färöarna besinnar sig och minskar eller upphör med fisket kommer EU-kommissionen att vidta åtgärder.

"Vi litar på att ni är överens med oss att problemet med makrillfisket sträcker sig längre än att endast avse kontrollen på fisket. Om inte en lösning kan tas fram kan det påverka trovärdigheten i våra bilaterala relationer (EU och Island/gs). På grund av sakens betydelse vill vi uttrycka vår uppriktiga vilja för att hitta en lösning på hur fiskekvoten ska fördelas."

Islands fiskeminister Jon Bjarnason säger att han är mycket förvånat över att EU skickar ett sådant brev några dagar efter att en EU-delegation varit på besök i Reykjavik där makrillfrågan diskuterades. "Jag har aldrig sett något samband med Islands EU-ansökan och makrillfrågan" säger Jon. "Det är märkligt att andra än EU:s fiskeminister undertecknar brevet."

Vidare säger Jon Bjarnason: "Vi har visat en stor förhandlingsvilja från Islands sida men inte fått tillträde till förhandlingsbordet förr än först nyligen efter att ha sökt i 9 år. EU har inte tillåtit att Island funnits med i diskussionerna tidigare så Island kan inte göras ansvarigt för att inte ha visat en god förhandlingsvilja angående makrillfisket."

Islands fiskedepartement skickade ut ett pressmeddelande den 30 september angående Maria Damanakis tidigare ogrundade uttalanden om Islands och Färöarnas makrillfiske. I fiskedepartementets meddelande säger bl.a. "Det står klart att hot om åtgärder i stil med uppsägning av icke relevanta avtal inte är ett naturligt förhandlingssätt mellan oberoende stater och EU:s hot underlättar inte en lösning."

Althingi följde inte lagen när Geir Haarde åtalades


I ett brev till Althingi påpekar Geir Haardes försvarsadvokat Andri Arnason att enligt lagen om Landsdomstolen skall en åklagare utses samtidigt som en minister åtalas. Detta har ännu inte gjorts trots att Althingi redan åtalat förra statsministern Geir Haarde.

Därmed menar försvarsadvokaten faller saken under kategorin icke avklarade fall som enligt lag skall avskrivas när Althingi avslutar en session och en ny session påbörjas. Det är precis det som har hänt. Althingi har ännu inte behandlat brevet eller hur man tänker svara men hela situationen är mycket pinsam för den rödgröna majoriteten på Althingi som lyckades pricka den förra statsministern.

onsdag 6 oktober 2010

Vreden kastar mörka skuggor över Althingi och regeringen

I måndags kväll inledde statsminister Johanna Sigurdardottir med sin regeringsdeklaration. Utanför Althingi fanns en skara människor som överträffade antal deltagare i den så kallade köksredskaps revolutionen för knappt två år sedan. Polisen räknade med att mellan 7 - 8 tusen demonstranter hade samlats på torget utanför Althingi för att protestera mot den handlingsförlamade, socialdemokratiska regeringen.

Både polisen och demonstranterna har lärt av den förra "revolutionen". Denna gång satte polisen upp ett kravallstaket runt parlamentet och en äldre dam hördes säga att äntligen fick hon se försvarsmuren som regeringen lovat bygga runt familjerna i landet. Som bekant bygger regeringen försvarsmurar åt finansbovar och bankelit men löften till folket visar sig vara falska och folket har tröttnat att aldrig få levererat.

Demonstranterna, i.a.f. den minsta delen, hade denna gången beväpnat sig med golfbollar och stenar. Stackars Althingshuset som inget gjort annat än att hysa parlamentet blev nedstänkt av ägg och färg, jag vet inte hur många fönster som krossades, men kostnaden för att rensa bort sörjan efteråt gick på över 5 milj. ISK.

För att förstöra talet för statsministern hade demonstranterna tagit med sig tunnor som de slog i med påkar och framkallade oväsen i höga volymer. Detta hördes naturligtvis in i Althingi, där ledamöterna försökte utöva sina uppgifter trots den hotfulla situationen. I debatten som följde i parlamentet refererade oppositionen till folket utanför och den vrede mot den sittande regeringen som där fick utlopp.

"Regeringen har totalt misslyckats och bör avgå" var budskapet. Vissa av de nyare politiska krafterna gav uttryck för populism genom att avskriva Althingi och Islands statsskick och kräva att alla ledamöter skulle bytas ut.

Ministrarna fick det besvärligt när de lämnade parlamentet på kvällen och flera av dem attackerades med stenar när de satt i sina bilar. Skadorna på ministerbilarna uppgår till miljontals kronor.

Visst var det märkligt att höra statsministern ljuga rakt upp i ansiktet på alla: "Köpkraften har ökat, vi har det bättre än förr och vi kommer att få minst 3% tillväxt nästa år."

Inget av detta stämmer och jag undrar hur det är fatt med ministerns verklighetskontakter. Det är en djup politisk förolämpning mot Althingi, demokratin och folkviljan att Johanna Sigurdardottirs regering stannar kvar. Om hon har den minsta glöd av demokrati i sitt hjärta, tjänar hon sitt land och folk endast genom att lämna in nyckeln till presidenten och be honom att utlysa ett nyval.

Det isländska folket vill få bort politiker som varit involverade i finansskandalerna på Island, där bankdirektörer visat sig vara skalbolagsdirektörer. Tyvärr tillhör statsministern en av dessa på grund av sitt partis förbindelser med Baugurs imperium och skalbolagsdirektör Jon Asgeir Johannesson.

AVGÅ JOHANNA!

Värsta parlamentsceremonin på tusen år

I fredags öppnade Althingi på nytt efter bara några dagars uppehåll. Sessionen innan var den längsta i Althingis historia. Den nya inleddes på värsta sätt i Althingis historia.

Som det brukar, då går Islands president och presidentens hustru, biskopen på Island, Althingis ledamöter inklusive regering och ministrar, från den lilla domkyrkan öster om parlamentsbyggnaden och in till Althingi där presidenten öppnar årets session. 2010 års högtidliga öppnande kommer att gå till historien där ägg, tomater, grönsaker, plastflaskor, yoghurtförpackningar och andra föremål haglade på sällskapet så de fick fly undan attackerna och ta sig in genom bakdörren.

På torget framför Althingi hade ca två tusen människor samlats för att protestera mot den odugliga regeringen och den djupa orättvisa att finansskurkarna går fria med avskrivna skulder medan vanliga familjer står framför den bittra verkligheten att vräkas från hus och hem. Den "första nordiska välfärdsregeringen" på Island har visat sig vara både hänsynslös och grym mot speciellt barnfamiljerna, de sjuka och de gamla. Exempelvis har den aviserat sänkning på barnbidrag från 50 tus ISK till 5 tus ISK. Sjukhusbudgeten skärs ned med upp till 40%. Bankernas olagliga lån går det trögt att få rättade trots Högsta domstolens dom.

Att få ägg kastade på sig är inget roligt. Det tyckte inte prästen Halldora Thorvardsdottir. Hon fick ägg i huvudet på vägen ut ur kyrkan och det blödde från örat. Fönster krossades i domkyrkan för första gången så vitt jag vet sedan kyrkan byggdes år 1796.

Det bör sägas att majoriteten av demonstranterna var fridfulla men en handfull uppförde sig mycket illa. Tyvärr förstör dom för majoriteten som faktiskt har goda skäl att visa upp sin vrede över de missförhållanden som nu råder i det isländska samhället.


måndag 4 oktober 2010

Heder och ära till Självständighetspartiets parlamentsgrupp


Resolut försvarade Självständighetspartiets parlamentsledamöter såväl Althingi, parlamentarismen, demokratin som den isländska republikens grunder när de höjde sig över partipolitiken och röstade mot regeringspartiernas förslag att åtala tidigare ministrar.

Således kan Socialdemokraterna på Island tacka Självständighetspartiet för att inte deras ministrar "åkte med" när omröstningen ägde rum. Men en del av S taktikröstade och därför blev det Geir Haarde Självständighetspartiets tidigare ordförande och statsminister som ensam får bära skulden.

I en tv-intervju på kvällen sa Geir Haarde att det naturligtvis inte var rätt att någon politiker blir åtalad men att när det ändå skedde att det var bra att han ensam står åtalad. Bankkrisen får i första hand skrivas på bankernas ägare och ledningar. Politikerna kunde inte stoppa den skuldvåg som bankerna skapade.

Geir Haardes regering räddade Islänningarna istället med en speciell nödvärnslag som möjliggjorde fortsatt bankrörelse på Island. Därmed stoppades den finansiella kraschens annars fullständiga förstörelse som skulle ha stoppat all handel på Island med kreditkort och pengatransaktioner. Tack vare denna räddning kunde Islänningarna fortsätta betala ut lön och använda pengar och kreditkort när de handlade.

Självständighetspartiets heroiska försvar av parlamentarismen kommer att gå till historien som politikens främsta dygd under nuvarande period.

Självständighetspartiets parlamentsgrupp är värd Isländska republikens högsta erkännande, falkorden.