På ett möte i Keflavik frågade en läkare om folk från Keflavik skulle tälta utanför sjukhuset i Reykjavik om Keflaviks sjukhus tvingas stänga. "Vårt sjukhus drivs på ekonomiskare sätt än Reykjaviks och vi är närmare folket här." På mötet fanns justitieminister Ögmundur Jonasson. Enligt Morgunbladit fick han inte tala på mötet men väl lyssna till vad folk tyckte om regeringen. På mötet diskuterades alla möjligheter som finns till projekt och nya jobb som till en stor del blev lagda på is på grund av regerings politik.
På Isafjördur ställdes frågan: "Vilken kvinna vill bo på det ställe där hon måste föda på kontorstid eller åka 40 mil till närmaste sjukhus?"
På Husavik påpekades att 1% av nationen ska stå för 12-13% av besparingarna i hälsosektorn. Där syntes protestskyltar med texten "Attack mot landsbygden".
Professor Gretar Eythorsson vid Universitetet på Akureyri säger att när "myndigheterna angriper kommunerna på detta sätt tyder det på att de människor som sitter och styr inte förstår vad de gör. Man driver folket ur landet med sådana åtgärder eftersom arbetsmarknaden på många av dessa ställen är liten och folks möjligheter till försörjning är begränsade."
Vidare säger Gretar: "Dessa åtgärder mot små samhällen är ett tungt slag och konsekvenserna får en multipliceringseffekt. Detta gräver undan hela samhällen, familjerna, skolan och handeln. Man lägger ned samhällen som Husavik och även om man vill ordna statens finanser så är frågan om det görs bäst genom att förinta hela samhällen på landsbygden."