Nu en vecka innan andra folkomröstningen i Icesave-frågan skärper både ja och nej sidan sina insatser i kampanjen.
Ja sidan har som argument att om Islänningarna tar på sig kraven i Landsbankis konkursbo så kommer allt att vara frid och fröjd och Islands kreditvärdighet ökar. Nej sidan har som argument att Islänningarna har inget att göra med privata bankers konkurser, besluten i Holland och UK var på deras regeringars ansvar och ifall de vill kräva pengar kan de först få kravet styrkt i en domstol.
Ja-sidan går ut tungt med helsidors annonser i dagstidningarna medan nej-sidan endast går ut med små annonser. Det blir klarare med varje dag att de individer som stöttar och förespråkar ja-sidan är människor som tidigare gynnats av bl.a. Baugur imperiet i form av välbetalda uppdrag och anställningar m.m. Dessa människor verkar tro att ifall Islänningarna röstar ja till Icesave-kraven från UK och Holland då blir allt som förr. De önskar att livet kunde återigen bli som det var när Jon Asgeir hos Baugur gjorde "affärer" i stor skala och en del av pengarna spillde över. Detta är naturligtvis ett önsketänkande och självbedrägeri. Exportvikingarnas storhetstid är förbi och kommer aldrig tillbaks igen.
Icesave är frågan om ett oskyldigt folk skall betala för hänsynslösa bankägares riskfyllda "affärer". I Islands fall, och säkert många andra fall runt om i världen också, var det ekonomiska brottslingar - skalbolagsdirektörer av värsta sort som ägde och styrde bankerna. I stället för sunda finansbolag förvandlade ekobrottslingarna bankerna till jätterövarmekanismer som tömde fonder och bolag på pengar.
Felet i den fria världens banksystem är att lagstiftaren har inte följt upp Centralbankernas monopol på mängden pengar i omlopp. Allt för länge har det tillåtits att privata banker - som tjänar pengar på utlåning, kan utöka pengamängden i omlopp upp till tio gånger utan att någon ökning på riktiga pengar ägt rum. Fractional reserv system som tillåter banker att endast säkra utlåningen genom 1-2% av omsättningen klarar naturligtvis inte av några större smällar.
Detta visade sig tydligast på Island där hela banksystemet föll 2008. EU:s ledare backar upp korrumperade bank"affärer" genom att helt enkelt förflytta bankernas förluster över till skattebetalarna. Det händer i Portugal, Grekland, Irland och inom hela EU med de så kallade räddningsfonderna. Detta skyddar den riskfyllda bankverksamheten som får en konstgjord andning genom att förlusterna transporteras till staten/skattebetalarna i respektive länder. Detta trots EU:s direktiv som förbjuder snedvriden konkurrens hos medlemsländerna. Det ser inte bättre ut än att EU:s ledare tror att om konkurrensen snedvrids i alla länder samtidigt - då är den berättigat.
Icesave handlar om att folk sätter ned foten och säger Hit men inte längre. Nu får ni själva - era giriga bankhajar ta eget ansvar för era misslyckade "affärer".
NEJ till ICESAVE kommer att vara en god markering mot denna finansiella utarming av EU:s medborgare. Jag hoppas att Islänningarna säger nej som förra gången. Mycket skrämselpropaganda har ägt rum och opinionsundersökningar pekar på ett svagt ja. Nästa söndag vet vi.