lördag 2 april 2011

En vecka kvar till Icesave folkomröstningen på Island

Gollums föräldrar påminner i mycket om Islands statsminister Johanna
Sigurdardottir och Islands finansminister Steingrimur Sigfusson.
De är fångade av Icesave-ringens makt som är deras entrébiljett till EU, tror de.

Nu en vecka innan andra folkomröstningen i Icesave-frågan skärper både ja och nej sidan sina insatser i kampanjen. 

Ja sidan har som argument att om Islänningarna tar på sig kraven i Landsbankis konkursbo så kommer allt att vara frid och fröjd och Islands kreditvärdighet ökar. Nej sidan har som argument att Islänningarna har inget att göra med privata bankers konkurser, besluten i Holland och UK var på deras regeringars ansvar och ifall de vill kräva pengar kan de först få kravet styrkt i en domstol.

Ja-sidan går ut tungt med helsidors annonser i dagstidningarna medan nej-sidan endast går ut med små annonser.  Det blir klarare med varje dag att de individer som stöttar och förespråkar ja-sidan är människor som tidigare gynnats av bl.a. Baugur imperiet i form av välbetalda uppdrag och anställningar m.m. Dessa människor verkar tro att ifall Islänningarna röstar ja till Icesave-kraven från UK och Holland då blir allt som förr. De önskar att livet kunde återigen bli som det var när Jon Asgeir hos Baugur gjorde "affärer" i stor skala och en del av pengarna spillde över. Detta är naturligtvis ett önsketänkande och självbedrägeri. Exportvikingarnas storhetstid är förbi och kommer aldrig tillbaks igen.

Icesave är frågan om ett oskyldigt folk skall betala för hänsynslösa bankägares riskfyllda "affärer". I Islands fall, och säkert många andra fall runt om i världen också, var det ekonomiska brottslingar - skalbolagsdirektörer av värsta sort som ägde och styrde bankerna. I stället för sunda finansbolag förvandlade ekobrottslingarna bankerna till jätterövarmekanismer som tömde fonder och bolag på pengar. 

Felet i den fria världens banksystem är att lagstiftaren har inte följt upp Centralbankernas monopol på mängden pengar i omlopp. Allt för länge har det tillåtits att privata banker - som tjänar pengar på utlåning, kan utöka pengamängden i omlopp upp till tio gånger utan att någon ökning på riktiga pengar ägt rum. Fractional reserv system som tillåter banker att endast säkra utlåningen genom 1-2% av omsättningen klarar naturligtvis inte av några större smällar.

Detta visade sig tydligast på Island där hela banksystemet föll 2008. EU:s ledare backar upp korrumperade bank"affärer" genom att helt enkelt förflytta bankernas förluster över till skattebetalarna. Det händer i Portugal, Grekland, Irland och inom hela EU med de så kallade räddningsfonderna. Detta skyddar den riskfyllda bankverksamheten som får en konstgjord andning genom att förlusterna transporteras till staten/skattebetalarna i respektive länder. Detta trots EU:s direktiv som förbjuder snedvriden konkurrens hos medlemsländerna. Det ser inte bättre ut än att EU:s ledare tror att om konkurrensen snedvrids i alla länder samtidigt - då är den berättigat.

Icesave handlar om att folk sätter ned foten och säger Hit men inte längre. Nu får ni själva - era giriga bankhajar ta eget ansvar för era misslyckade "affärer". 

NEJ till ICESAVE kommer att vara en god markering mot denna finansiella utarming av EU:s medborgare. Jag hoppas att Islänningarna säger nej som förra gången. Mycket skrämselpropaganda har ägt rum och opinionsundersökningar pekar på ett svagt ja. Nästa söndag vet vi.


torsdag 31 mars 2011

Bréf Donalds og Tony í Morgunblaðinu í dag

Mjög gott bréf frá enskum vinum okkar. Þeir koma líka með nýja hugmynd, ef nú Íslendingar myndu vilja sýna enn þá meiri góðvild en sýnt var með neyðarlögunum, þegar íslenska ríkið tryggði Icesave reikningseigendum forgang úr þrotabúi Landsbankans. Hugmyndin gengur út á það, að breska ríkið kaupi vörur t.d. fisk frá Íslandi, sem íslenska ríkið greiði fyrir hér heima með nýútgefnum peningum í íslenskum krónum. Breskir innflytjendur greiddu síðan fyrir innflutning til Bretlands í enskum pundum til ríkisstjórnar Bretlands. Sama gagnvart Hollandi. Mér finnst það merkilegt, sem haldið er fram, að "samningaleiðin sé þrautreynd". Þetta eru ósannindi. Sannleikurinn er sá, að grundvöllur Íslendinga hefur aldrei verið lagður fram í öllu "samninga" ferlinu. Ástæðan? Samspillingin vill ekki styggja Breta og Hollendinga, sem geta sagt nei við aðild Íslands í ESB. Ég slæddist óvart með á myndina med Donald í stað Tony. Myndin var tekin, er við heimsóttum forseta Íslands, Hr. Ólaf Ragnar Grímsson s.l. vor.

En bild säger mer än tusen ord

Islands statsminister: Okay, okay....jag kan läsa
men jag kan bara inte förstå vad det betyder.




NEJ, det finns ingen säkring för att du får dina pengar tillbaks. BANKEN.


onsdag 30 mars 2011

Ignorans

Dagens budskap från de sju Högstadomstolsjuristerna på Island som faktiskt blivit åtta numera:

"Man påstår att de som säger nej till Icesave-lagen tar en stor risk och visar samma sorts ignorans som användes under exportvikingarnas bästa period. Detta håller inga mått. Tvärtemot kan man påstå motsatsen.

De som vill godkänna Icesave-lagen menar att Islänningarna köper sig därigenom omätbara värden i form av förtroende och tillgång till kapital. Detta påminner om när investerare i exportyran följde stjärnorna och köpte omätbara värden i stor skala som då kallades affärsfördelar.

Alla känner nu till vad som hände dessa omätbara värden när vinden vände. De försvann som smör i solen. Kan man inte på samma sätt förvänta sig att värden som man vill köpa med Icesave-avtalet försvinner på samma vis? Självklart.

Det medföljer ett stort ansvar att förorda sin nation köpa omätbara värden genom att ta hundra miljarders gränslös risk på utvecklingen av priset på den isländska kronan och priset på tillgångar generellt. Ignoransen är här även stor hos de som väljer detta, och ligger i att de tror sig själva kunna styra risken på ett annat och bättre sätt än man tidigare klarat av. Ingenting pekar mot att detta skulle kunna vara rätt.

Fäll Icesave-lagen.


Brynjar Níelsson hrl.
Björgvin Þorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jón Jónsson hrl.
Reimar Pétursson hrl.
Sveinn Snorrason hrl
Tómas Jónsson hrl.
Þorsteinn Einarsson hrl."

tisdag 29 mars 2011

70% säger nej till Icesave på Facebook


På facebook har en informell undersökning gjorts angående hur Islänningarna tänker rösta i Icesave-omröstningen den 9 april enligt Morgunbladet i dag.

69,9% har sagt nej till Icesave.
19,4% har sagt ja till Icesave.
10,7% har ännu inte bestämt hur de kommer att rösta.

Totalt har 4892 röstat. 3415 sa nej, 951 sa ja och obestämda är 526.

Valkampen är i full gång. Både ja och nej sidan har öppnat facebook sidor och nyligen hade ca 5700 registrerat sig på nej sidan mot ca 1500 på ja sidan.

Jag uppmanar alla Islänningar som kan rösta att rösta NEJ till nya Icesave-lagen och ännu en gång stoppa regeringens vansinniga politik att försöka skatta vanliga medborgare för att betala för en privat banks konkurs!

Hunger och fattigdom tvingar pensionär leva på havregrynsgröt hela månaden

Inte säkert alla har råd med sylt till gröten på Island.

De blir fler och fler. De fattiga på Island. Värst verkar läget vara i Reykjavik och i trakterna runt flygbasen i Keflavik. Där är arbetslösheten högst på Island. Köerna för matkassor växer för varje dag. Vid senaste utdelning i Keflavik frågade en man som kom där för första gången om han fick ta med en matkasse till en bekant som levt på havregrynsgröt hela månaden. Det var inga problem.

När vännen kom med matkassen som innehöll en veckas ranson trodde pensionären knappt sina ögon och sa: "Det här kommer att räcka åt mig en hel månad."

Den socialdemokratiska regeringen - som vill kalla sig för "välfärdsregering enligt nordisk modell" fortsätter plåga sina landsmän. Det enda denna ofattbart urusla regering tar sig för händer är att skydda kapitalet på de fattigas bekostnad. Således har regeringen lånat stora belopp hos IMF för att stoppa in i bankkraschens svarta hål under samma tid som den höjer alla skatter och drar ned all service som tänkas kan till allmänheten. Exempelvis måste numera en havande kvinna på norra Island åka i 4-5 timmar till Reykjavik för att föda barn. Vänta tills nästa vinter när restiden kan upp mot tredubblas.

Denna regering hjälper banker och finansbolag att vräka människor från hus och hem och lämnar dem kvar utan jobb och framtidstro.

Nu ska de för andra gången - rakt mot vad nationen sa ifjol, försöka på uppdrag av UK, Holland och EU tvinga ca  40-50 tus € extra skatt på varje isländsk familj genom Icesave.

Maken till ostyre har jag aldrig i hela mitt liv sett tidigare på Island. Statsminister Johanna Sigurdardottir verkar göra om alla S misstag i Sverige under de senaste årtiondena komprimerat på några månader på Island.

Åh! Stackars Islänningar, vad har de gjort för att tjäna dessa plågor?

Jag hoppas denna förskräckliga regering spricker vilken sekund som helst och själv får smaka på eländet den har framkallat.

måndag 28 mars 2011

Behöver vi aldrig betala?

Dagens ord från de sju Högstadomstolsjuristerna på Island:

"Man påstår att det är helt ok för Isländska nationen att acceptera kraven eftersom vi aldrig behöver betala dem. När allt kommer omkring påstås Landsbankis konkursbo räcka gott för kraven. Men varför behöver vi då förhandla fram ett avtal?

Om kraven blir betalda av konkursboet är Isländska nationens åtagande lika onödig som orättvis, eftersom kravägarna kan helt enkelt vänta på utbetalning ur konkursboet.

Är förhandlingsvägen en mindre riskfri väg?

Man påstår att vi ska acceptera Icesave-lagen eftersom det är bättre med "en tunn överenskommelse än en fet dom." Är detta en förlikning? Nej, vi vill hellre kalla det för kapitulation. Avtalet ändrar inte Islands risk i fallet men förvandlar domstolsrisk i kronor enligt erkänd skuld beroende av valuta- och värderisk på egendom. Om valutan ändras och värdet är osäkert kan denna skuld bli en jättestor börda.

Vi skulle behålla alla våra rättigheter i ett domstolsmål angående statskassans åtagande. Med största sannolikhet kommer ingen skuld falla på Islänningarna oavsett valuta- och värdeutvecklingen.

Sämsta tänkbara resultatet är att den Isländska staten döms till skadeersättning och ränta i Isländska kronor. Den räntan är bättre än den som ingår i nuvarande avtal.

Fäll Icesave-lagen.

Brynjar Níelsson hrl.
Björgvin Þorsteinsson hrl.
Haukur Örn Birgisson hrl.
Jón Jónsson hrl.
Reimar Pétursson hrl.
Sveinn Snorrason hrl
Tómas Jónsson hrl.
Þorsteinn Einarsson hrl."




söndag 27 mars 2011

Högsta domstolen ogiltigförklarade valet, regeringen blåser på beslutet

Kosið um stjórnlagaráð
Regeringen blåser på Islands Högsta Domstol


I veckan röstade Althingi om det självt skal utnämna kandidaterna i det så kallade "konstitutionsparlamentet" eftersom Högsta Domstolen på Island fann valet till "konstitutionsparlamentet" gravt felaktigt (öppna vallådor, olämpliga vallokaler, representanter fick inte närvara vid räkning av valsedlar, ett komplicerat datoriserat valsystem togs i bruk för första gången och visade sig ha allvarliga brister osv). Högsta Domstolen fann att valet inte hållits enligt Islands konstitution och måste därför göras om.

Med rösterna 30 för och 21 mot gick förslaget igenom som i praktiken betyder att Altingi ogiltigförklarar  Högsta Domstolens beslut. Detta är första gången i Islands historia som något sådant händer. Många jurister och lagexperter är rasande över regeringens arroganta förhållningssätt som gräver undan trovärdigheten på Islands rättsväsende och konstitution.

På uppdrag av Althingi ska valnämnden utse samma personer - som inte blev valda eftersom valet ogiltigförklarades, till platserna i "konstitutionsparlamentet."

Några av personerna på listan har hoppat av eftersom det inte ser bra ut, att vara med i ett "konstitutionsparlament" som ska komma med förslag att ändra konstitutionen, när man från början brutit mot konstitutionen enligt Högsta Domstolen.

Men VänsterGrönaSosseröran som styr tycker inte det är något märkvärdigt. De agerar som om de står över alla lagar och kan bestämma själva hur som helst oavsett Högsta Domstolen och landets konstitution.

Johanna Sigurdardottir, Islands statsminister, bryter mot jämställdhetslagen

Statsministern, tidigare jämställdhetsminister
blev Islands första att bryta mot lagen

Det verkar inte vara mycket som ordföranden i socialdemokratiska Samfylkingin på Island kan göra rätt. Nu har jämställdhetskommittén kommit fram till att hon brutit mot jämställdhetslagen när hon anlitade Arnar Thor Masson som avdelningschef inom regeringskansliet i fjol i stället för Anna Kristin Olafsdottir. Kommittén kom fram till att det inte var bevisat att Arnar var mer kvalificerad än Anna och därför har statsministern brutit mot lagen genom att anställa Arnar men inte Anna.

Det tragikomiska för Islands statsminister är att när hon var socialminister i tidigare regering, då drev hon jämställdsfrågorna och fick igenom den nya jämställdhetslagen i Althingi.  Nu blev hon Islands första offentliga maktperson att bryta mot lagen hon själv införde.

Och vad svarar Johanna på kritiken om att hon inte följer jämställdhetslagen:

"Jag kunde hellre förvänta mig dö än att någon skulle komma på idén att jag bryter mot jämställdhetslagen."

Sossarnas kvinnoförbund på Island gjorde ett litet offentligt läte som snabbt förvandlades till ett rungande "Vi stödjer vår älskade ledare."

Samma visa som förr, Socialdemokrater behöver inte följa några lagar själva. Lagarna verkar bara för till för oss andra, dödliga.