fredag 7 oktober 2011

Sir Mervyn King: Kan vara värsta krisen någonsin

Sir Mervin King chef för Bank of England i en intervju i går hos SkyNews

Sir Mervin King chef för Bank of England sa i en intervju hos SkyNews i går att UK var i sin värsta finansiella kris efter 1930-tals krisen och kanske sin värsta någonsin i historien.

Han jämförde krisen nu med krisen på trettiotalet och sa att det var slut på pengar i systemet och Bank of England måste nu som i den stora depressionen börja trycka sedlar och pumpa in i systemet så det inte brakar ihop. 

Han bedömer att extra 75 miljarder pund behöver tryckas upp denna gång utöver tidigare 200 miljarder pund. Efter uttalandet har rädsla spridit sig att UK är på gränsen till en ny djup recession.

tisdag 4 oktober 2011

Regeringen på Island vill hämnas på presidenten

RÖR INTE MIN PRESIDENT!







I debatten på Alltingi i går kväll uttryckte tre ministrar sin ilska över vad presidenten sa i öppningstalet i parlamentet i lördags (se tidigare blogg). Islands president påpekade att Alltingi och ingen annan har den konstitutionella rätten att skicka ändringsförslag på Islands konstitution till folkomröstning och då måste Alltingi godkänna förslaget två gånger med allmänna val emellan.

Det råder djupt delade meningar om "konstitutionsrådets" förslag till en ny konstitution inte minst när valet till "rådet" ogiltigförklarades av Högsta Domstolen. För första gången representerades inte Högsta Domstolen vid öppningsceremonin i Alltingi då ingen från HD närvarade som de annars brukar göra. Det kanske finns ett samband med det faktum att Sosse-Vänster-Gröna regeringen struntade i Högsta Domstolens beslut och själva via parlamentsmajoriteten tillsatte de ogiltigförklarade personerna som ledamöter i "rådet".

Jag har tagit fram en badge för att protestera mot regeringens mobbning av presidenten på Island. Den är känd från kampanjen Rör inte min kompis!

Jag hoppas att Islänningarna sluter upp runt sin president som ställt upp för folket och demokratin och räddat landet från bl.a. Icesave. Nu gäller kampen att försvara parlamentet och partisystemet mot den ändring i konstitutionen som regeringen planerar och kommer avsevärt att försvaga partiernas och partiordförandenas ställning i riksdagen samt bana vägen för odemokratiska krafter in på Alltingi.

måndag 3 oktober 2011

Stephen Zarlenga, American Monetary Institute: Pengarna till folket istället för bankerna

Stephen Zarlenga talar om hur alla kunde må bättre av att låta förlustbanker gå omkull istället för att skattebetalarna skall betala notan.

Dennis Kucinich talar om krisen i USA och vad som kan göras

Jag uppmuntrar alla mina vänner att kolla på följande inslag: där kongressledamot Dennis Kucinich talar om krisen i USA. Han har nyss lagt fram förslaget NEED som skall ändra penningsystemet i USA och avsluta det som kallas för fractional reserve banking.

söndag 2 oktober 2011

Ett historiskt tal till demokratins försvar på Island

Det är bråttom för Alltingi att ta ställning till regeringens planer på nytt statsskick. Tiden är knapp eftersom Alltingi kan endast självt ändra konstitutionen som nationen sen tar ställning till i almänna val.

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson håller invigningstal i Alltingi
Du som läser isländska kan ladda ned talet här.
Anledningen till budskapet ovan som Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson framförde till Alltingis ledamöter i sitt öppningstal är regeringens planer på att hålla en folkomröstning om det s.k "konstitutionsrådets" förslag till ändrad konstitution samtidigt med presidentvalet nästa år. (Jag skriver "konstitutionsrådet" eftersom valet av dess representanter ogiltigförklarades av Högsta Domstolen).

Enligt nuvarande konstitution har enbart Alltingi rätten att komma med förslag till ändring som går till folkomröstning innan eller samtidigt och allmänna val hålls till parlamentet. Men statsminister Johanna Sigurdardottir har deklarerat att "konstitutionsrådets" förslag till en helt ny konstitution skall till folkomröstning utan att det är klart hur Alltingi förhåller sig till eller får möjligheter att diskutera innehållet i förslaget. 

Regeringen har visserligen deklarerat att detta kommer att diskuteras under vintern men med tanke på Alltingi de senaste månaderna där oppositionen fått kämpa som gatugerilla för varje meter till demokratins försvar är utgången minst sagt oklar. Då lyckades oppositionen delvis stoppa - för stunden - regeringens planer på att göra statsministerposten närmast till enväldshärskare över regeringen och departementen med ensamrätt att bestämma antal ministrar, departement och assistenter.

I ett historiskt försvarstal för demokratin talar presidenten till Alltingi den 1 okt 2011
Islands president gick noggrant genom det nya förslaget till konstitution och sa bland annat:

"Alltingi har genom århundraden haft en speciell plats i Islänningarnas historia och nationella medvetenhet, det utgjorde grunden till dåtidens nation och århundraden senare omgivningen för kampen för oberoende och fulla rättigheter."

"Alltingi är kärnan i demokratins skick som Islänningarna har levt med från mitten av 1800-talet till republikens period; nationen och parlamentet har levt med varandra i fred och framgång."

"Att tusentals människor numera år efter år känner sig tvungna att demonstrera när parlamentet öppnar är en varningssignal som vi alla ska ta på allvar. Detta är en påminnelse om att återuppbyggnaden efter bankkraschen inte enbart involverar aktiviteter inom ekonomi och finans utan måste tillika odla den demokratiska jord där Alltingis rötter har funnits."

Sedan gick presidenten in på förslaget till en helt ny konstitution:

"Även om många uttryckt sin vilja att nationen så fort som möjligt får rösta om den konstitution som förslaget innehåller kommer inga ändringar att vinna laga kraft utom att Alltingi enas om förslaget två gånger med allmänna val emellan."

Hr. Olafur Ragnar Grimsson gick genom ändringarna som ändrar tidigare förfarande vid regeringsbildningar där partiordförandena haft den ledande rollen men enligt det nya förslaget försvinner detta och presidenten skall själv i samtal med enskilda parlamentsledamöter föreslå bildande av en ny regering.

"Konstitutionsrådets förslag är av det slaget att partiers och partiledares roll i statsskickets gångverk försvagas starkt jämfört med det som funnits under hela republikens period. Alltingi skulle i väsentligt högre grad bli en plats för individer som kommer in på grund av personligt stöd medan partiernas parlamentariska arbete skulle avsevärt försvagas.
   Allt detta är betydande förändringar, de facto en ny grund för konstitutionen och ett annorlunda demokratiskt skick än nationen känner till och avviker stort från det som vi i årtionden känt till."

"I stället för den ledande roll som partiordförandena under årtionden haft vid regeringsbildningar innehåller konstitutionsrådets förslag ett nytt förhållningssätt där presidentens direkta kontakter med enskilda parlamentsledamöter blir avgörande."

"Därför är det viktigt att det nya parlamentet tar resolut ställning till konstitutionsrådets förslag även om själva konstitutionsändringarna inte blir ratificerade förr än efter nästa parlamentsval."

Mina kommentarer utöver tidigare är att presidenten skjuter bollen till parlamentet att ta ställning till statsministern och regeringens planer på att ändra konstitutionen som mycket väl kan bana vägen för odemokratiska krafter in på Alltingi enligt förslaget. Presidenten står på konstitutionens grund och vill hålla sakernas tillstånd på den grunden vilket kräver att parlamentet avgör om och vilka ändringar på konstitutionen skall läggas fram till omröstning.

Presidenten sa vidare: "Det är min fromma önskan att det nya parlamentet löser detta problem på ett lyckligt sätt samt att parlamentsledamöterna inte låter sig förhindras av förhållandet till sittande president. Den presidentperioden kommer att ta slut som annat. Däremot står republikens framtid på spel."




Invigning av parlamentssession under drivor av ägg och tomater

En stor samling människor utanför parlamentet i centrala Reykjavik
Invigningen av Alltingis nya session vintern 2011 -2012 blev i samma stil och tidigare år. Det som gjorde det hela mer bedrövligt än vanligt var att polisen inte kunde stå hedersvakt som den normalt brukar göra. Polisen får inte strejka men dagarna innan hade polisen tvingas demonstrera i Reykjavik för att få ett möte med finansministern som fortsätter skära ned pengar till polisen.

En bred folkmassa samlades på torget Austurvöllur framför Alltingi där hemmens och låntagarnas organisationer framförde tal. Andrea Olafsdottir ordförande i Hemmens intressorganisation överlämnade namnlistor med över 34 tus namn till statsministern där man kräver att regeringen arbetar åt folket och inte bankerna. De som ordnade demonstrationerna bad människor visa stillsamhet och klart är att intensiteten i äggkastningen inte var av samma storlek som tidigare.

Sjömännen protesterade mot regeringens planer att i princip förstatliga hela fisknäringen

Demonstrant utklädd till gorilla med en skylt där det står: Jävla apor!!

Ägg och tomater haglade över parlamentsledamöterna när de gick från parlamentet till domkyrkan. En parlamentsledamot från Vänster-Gröna Arni Thor Sigurdsson träffades så illa av ägg nära ögat att han föll i marken.
Arni Thor Sigurdsson Vänster-Gröna föll i marken efter att ha träffats av ägg 

Näringsminister Arni Pall Arnason blev helt nedsmetat av ägg och sa i en intervju till tv strax efter att situationen inte kunde fortsätta på det viset att människor skriker på varandra i stället för att lyssna på varandra. Arni Pall Arnason tillhör Socialdemokraterna på Island som två gånger har försökt köra över nationen i Icesave-frågan samt överför folkets ägor till bankernas konkursbon.

Om det är någon på Island som borde stanna upp och försöka lyssna då är det verklighetsfrämmande sossar som driver frågor om ändrat statsskick som tillför statsministern orimlig makt på bekostnad av parlamentet. Istället för justa spelregler för nya jobb och sanering av hemmens orimliga skuldnivå håller S på att skatta folk och företag till den graden att näringslivets hjul håller på att stanna. Utvandringen av Islänningar ökar ständigt. Regeringen själv har blivit landets största flaskhals för utvecklingen.

Statsminister Johanna Sigurdardottir gömde sig bakom specialgjorda svarta säkerhetsparplyn för att skydda sig mot äggkastningen men presidenten och presidentsfrun gick ohindrat fram till folk, hälsade och växlade några ord. Presidentfrun valde att lämna skyddzonen och fick hjälp av folk att klättra över kravallstaketet. Under högtidsmässan i domkyrkan stannade Dorrit Moussaieff hos folket och det ryktas att hon grät.

Tyvärr hjälper inte äggkastning demonstranternas goda sak med krav på regeringens avgång och nyval.

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson hälsar demonstranterna 
Presidentfrun Dorrit Moussaieff valde att stanna hos folket i stället för att gå i kyrkan
Under skyddet av specialgjorda paraplyer gick riksdagsledamöterna från parlamentet till domkyrkan.
Polismannen håller uppe handen för att skydda sig mot flygande ägg och grönsaker.