fredag 30 december 2011

Självständighetspartiet vill dra tillbaks åtalet mot tidigare statsminister Geir Haarde

Bjarni Benediktsson, Självständighetspartiets ordförande, Island
Självständighetspartiets ordförande, Bjarni Benediktsson, la nyligen fram en motion i Alltingi om att Alltingi återkallar tidigare beslut om åtal mot Islands förra statsminister Geir Haarde. Denna motion är väntad eftersom hela historien är ett stort misstag från början till slut. För det första använde den politiska majoriteten en föråldrad lag om en specifik Landsdomstol. Det har visat sig att lagen inte till fullo överensstämmer med det isländska regelverket. För det andra så är det uppenbarligen en hämndaktion mot tidigare politisk motståndare att försöka göra landets tidigare statsminister ensam ansvarig för finanskrisen på Island. Nuvarande statsminister och finansminister satt båda med i Geirs Haardes regering men låtsas nu vara fria från eget ansvar genom att skylla allt på Geir Haarde.

Nyligen dömde Islands Högsta Domstol att Geir Haardes regering gjort rätt enligt Islands konstitution och lagar när den använde force majeure klausul i lagen, dvs nödvärnsrätten, till att rädda det som räddas kunde när bankerna havererade hösten 2008. Tack vare just den lagen får nu Icesave-innehavarna i UK och Holland alla sina pengar tillbaks. Deras krav blev av lagen prioriterade över andra krav i Landsbankis konkursbo.

Landsdomstolen har också behövt dra tillbaks en del av åtalspunkterna och ändra några gånger med efterhandskonstruktioner og lagändringar hos Alltingi för att inte bryta mot gällande lagar. Hela fallet är en parodi på medeltida häxjakt och Landsdomstolen är politiskt tillsatt med en enda uppgift: att statuera ett exempel på vem som har makten på Island. 

Alltingi får nu chansen att tvätta bort den smutsigaste fläcken i Alltingis historia. Jag hoppas att det finns majoritet inom Alltingi för att inse verkligheten och upphöra med dessa politiska förföljelser. Aldrig tidigare har en sådan sak inträffat i Alltingis 1000-åriga historia och hela saken är en stor skam för lilla annars vanligtvis så demokratiska Island.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar