onsdag 13 juni 2012

Alltingi kan bli ett "sommarparlament"


Förhandlingar mellan regeringen och oppositionen pågår om Alltingi skall ha öppet i sommar d.v.s. ifall parlamentet måste avbryta ledamöternas normala semester för att debattera vidare. På agendan är regeringsförsöket att förstatliga Islands hela fisknäring. Statens planerade konfiskering av fiskkvoter och nya skyhöga skatter och utnyttjanderättsavgifter till alla privata bolag inom fisknäringen har lett till den största demonstrationen sedan bankerna föll 2008. Det var vackert att se båtarna samlas i hamnen i Reykjavik när sjömännen strömmade till huvudstaden under förra veckan för att protestera mot regeringsförslaget som alla remissinstanser tidigare sågat. Det är inte varje dag som sjömän från hela Island samlas på det sätt som i denna protest och huvudstaden fick en färsk doft av den seglande delen av nationen.

Oppositionen kämpar tappert och utnyttjar Alltingis debattparagrafer om möjligheter att framföra synpunkter på hur talmannnen styr debatten. Regeringen måste följa de demokratiska reglerna och ge oppositionen möjlighet att tala. Ofta leder detta till marathondebatter långt in på småtimmarna.

Men nu diskuterar regeringen att använda ett knep för första gången i Alltingis historia som förkortar taltiden eller helt enkelt avslutar debatten med ett diktat. Det enda som håller regeringen från att gå den vägen är rädslan för väljarna och kommande val. Regeringspartierna socialdemokrater och kommunister har för länge sen förlorat sin majoritet och njuter under 30 % tillsammans enligt opinionsundersökningar.

Trycket ökar från vanliga människor som vill att Islands president ingriper och löser upp Alltingi och utlyser nyval redan nu.

Återstår att se hur utvecklingen blir. Men en sak är säker. Det är inte "arbetar"regeringen som står på sjömännens och arbetarnas sida.

Titanic har krockat med isberget

söndag 10 juni 2012

Islands president leder med 17 % marginal

Islands president Hr. Olafur Ragnar Grimsson
I en undersökning via Internet gjord av Plusinn för Station 2 fick Hr. Olafur Ragnar Grimsson, Islands president 50,2 % av de som tog ställning. Thora Arnorsdottir blev tvåa med 33,2 %, Ari Gudmundsson fick 8,7 %, Herdis Thorgeirsdottir 4,6 %, Andrea Olafsdottir 2,4 % och minst fick Hannes Bjarnason med 0,9 %.

1.850 deltog i undersökningen och 1.761 tog ställning för någon av kandidaterna.

Thora Arnorsdottir är inofficiellt socialdemokraternas kandidat eftersom de aldrig kommit över Hr. Olafur Ragnar Grimssons förhållningssätt i Icesave-tvisten när han vägrade ratificera regeringens lag om att skattebetalarna skulle betala för Landsbankis konkursbo och dess skulder. I två omröstningar fick regeringen sig en örfil som heter duga.

Thora Arnorsdottir har på två möten i media fått mycket mothugg och förlorat jämfört med tidigare mätningar som visade att hon var jämn eller skulle t.o.m. segra över den sittande presidenten. TV2 försökte med ett fult knep och attackerade den sittande presidenten och tanken var uppenbarligen att då skulle Thora Arnorsdottir framstå som en ängel och få massor av röster. Men kuppen misslyckades och opinionen vändes till presidentens fördel.

I ett debattprogram med alla presidentkandidaterna i statliga tv gjorde Thora Arnorsdottir en blunder när hon inte förstod att programmet var slut och krävde att få säga sista ordet trots hon redan gjort det som alla andra tidigare. Hon framstod som en person som antingen är så arrogant och maktlysten att hon tror att hon dirigerar eget debattprogram eller så fyrkantig och okänslig att hon inte fattar ens vilken situation hon befinner sig i.

Efter programmet gick bloggar och facebook heta där Thora Arnorsdottir mer eller mindre sågades. Fortsätter hon på den lagda bana står det klart redan nu att sittande president blir återvald.